Din oras

Statuia lui Donath, incaltata cu doua proiecte de restaurare

Primaria a publicat un proiect de achizitie publica pentru reamplasarea statuii ciobanului Donath, care contine si restaurarea monumentului. Reprezentantii municipalitatii spun ca este vorba de prima procedura care are ca scop modernizarea statuii, insa proiectul de restaurare a fost castigat, acum 3 ani, de catre sculptorul Ilarion Voinea.

Elan vitalist pentru modernizarea statuii lui Donath, de la Cluj-Napoca. Primaria Cluj-Napoca a publicat ieri procedura de achizitie directa a lucrarilor pentru reamplasarea monumentului. Caietul de sarcini prevede atat proiectarea, cat si executia lucrarilor la statuie, care includ identificarea celor mai adecvate mijloace de dislocare, impachetare si transport, prevad gradul de deteriorare si a agentilor implicati in procesul de degradare a pietrei, curatirea si pregatirea lucrarii pentru operatiile de fond, identificarea solutiilor de conservare, finisarea, armonizarea si conservarea lucrarii pentru amplasare, precum si montarea lucrarii pentru noul amplasament dar si finisarea si conservarea statuii dupa montare.

Proiectul de restaurare al statuii a fost, insa, castigat acum 3 ani, dupa cum sustine sculptorul Ilarion Voinea.

“Am castigat licitatia pentru restaurarea statuii lui Donath, cu un proiect, acum 3 ani. (…) Din cate am inteles, dosarul meu este caduc acum, pentru ca nu intra in tema – care prevede reamplasarea statuii. Proiectul includea si transportul statuii si modernizarea si amplasarea monumentului in zona Muzeului Etnografic. Am fost invitat sa-mi fac alt dosar in doua zile, ca sa pot participa, din nou. Mi s-a si indicat cu cine sa colaborez”, a dezvaluit sculptorul Ilarion Voinea, pentru Ziar de Cluj.

Potrivit artistului, el ar fi trebuit sa inceapa lucrul la statuie in primavara lui 2013, insa “nu au fost bani”.

“E o solutie de compromis: mutarea ei in alt amplasament si in starea in care este sa fie conservata. (…) Acum mi s-a spus ca lucrarea nu contine partea de restaurare ci doar de mutare. E absolut ciudat. E acelasi proiect pe care l-am propus si eu: statuia sa se ia cu totul. Si in proiectul initial trebuia refacut soclul, insa e alta tema acum, asa mi s-a zis… E o lipsa totala de seriozitate”, a punctat Voinea.

Potrivit proiectului, Donath ar urma sa fie repozitionat in apropierea Muzeului Etnografic. Ideea ii apartine tot sculptorului clujean.

“Nu-mi mai bat capul. Eu, potrivit proiectului, am propus 3 variante in acelasi loc: in fata Muzeului – pe partea opusa strazii cum se urca pe dreapta, cum e acum propus si in fata peste drum cum se urca de la rampa si se vede din toate partile si dinspre Tetarom. Toate sunt propunerile mele si vad ca au fost acceptate”, a continuat Voinea.

“Voinea a fost consultant!”

Reprezentantii Directiei Tehnice din Primaria Cluj-Napoca sustin ca acesta e primul proiect pentru restaurarea statuii lui Donath. Mai mult decat atat, “Voinea a fost doar consultant” in proiect. Seful serviciului Monumente Istorice din Primaria clujeana a explicat ca acesta e primul pas in modernizarea statuii.

“Nu e vorba despre vreo licitatie. Au fost doar discutii cu domnul Voinea, ca specialist. L-am consultat ca specialist, e normal. Acum s-a lansat proiectul. Restul nu este adevarat, sunt povesti. Nu s-a facut pana acum nimic. Au fost discutii, puncte de vedere. Acum, insa poate participa la licitatii”, sustine Vasile Moldovan, seful serviciului de resort din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Pretul estimat pentru lucrari este de 38.700 de lei. Proiectul de restaurare initial ar fi costat 25.000 de euro.

Foto: cluj.travel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *