Din oras

Statuia lui Donath a ajuns, in sfarsit, la restaurator

Dupa ani de stradanii a societatii civile de a lupta cu apatia autoritatilor, statuia lui Donath a fost ridicata ieri din gradina din Grigorescu unde se afla si a ajuns la atelierul din Vistea unde va fi reconditionata. 

Monumentul a fost dezasamblat luni, 26 mai, si a fost transportat la firma SC Levente Companie SRL, firma din Vistea care a castigat licitatia pentru reconditionare. 

“Lucrarile vor dura 2-3 luni, insa nu se stie inca unde va fi amplasat”, a precizat arhitectul Virgil Pop, consilier superior in cadrul DJCP Cluj si secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

“Statuia a fost tratata printr-o procedura speciala pentru a putea fi transportata fara probleme. I-am mai aplicat o preconservare pentru a nu pierde detalii si am dezasamblat-o. A ajuns cu bine la atelier. Nu am avut o supriza cand am vazut in ce stare este, nu e chiar atat de degradata”, a precizat Kiss Zoltan, mesterul pietrar care se ocupa de restaurarea monumentului. 

Urmeaza lucrarile de specialitate, cateva luni de restaurare, timp in care ar trebui sa se decida si noul loc din Cluj-Napoca in care va fi amplasata. 

Levente Companie fost alegerea Primariei Municipiului Cluj-Napoca pentru conservarea statuii lui Donath, in cadrul unui proiect in valoare de 38.000 de lei. Pietrarul expert cu care firma din Vistea colaboreaza pentru asigurarea procedurii este atestat de catre Ministerul Culturii.

Foto: cluj.travel, Virgil Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *