Reportaj

Satul se vinde la oras. Laptele de la nea' Vasile face istorie la Cluj

De 16 ani, nea’ Vasile vine de trei ori pe saptamana la Cluj din satul Popesti, comuna Baciu. Se trezeste cu noaptea in cap, isi mulge cele doua vaci, pune laptele in sticle de doi litri, le urca in masina si porneste pe acelasi drum pe care il stie deja cu ochii inchisi. De 16 ani, martea, vinerea si sambata, pe aceleasi strazi din oras:  Baritiu, Nuferilor, Arany Janos, Gheorghe Doja, Dragalina si Pavlov, unde imparte 25 de sticle, adica 50 de litri de lapte. Sambata aduce doar 10 sticle, 20 de litri.  

Are 70 de ani, dar nu-i tradeaza. Isi cara plasele in spate cu un aer lejer, fluierand. Pe strazile Clujului e ca la el acasa; toata lumea il cunoaste si il asteapta cu usa deschisa. Are  clienti fideli, de ani buni, pentru care merita sa se trezeasca dis de dimineata. La ora 9:00 si-a terminat treaba – cele 50 de sticle au fost deja impartite, iar el se poate intoarce acasa, in Popesti. Sunt doar 11 kilometri pana acolo, zice harta, dar drumul pare mai lung. Mai ales de cand s-a scumpit benzina.

Dar nea’ Vasile nu se plange. Pe langa pensie, banii pe care ii castiga din lapte il ajuta sa duca un trai bun.

“Castig destul. Nu toti odata, da’ intr-un an de zile, in doi ani..faci banuti”, spune el, razand.

A fost impegat de miscare la gara din Cluj, iar, inainte de asta, a fost controlor la CFR.  

“Am fost ala care da drumu’ la trenuri”, spune barbatul, mustacind. “Da’ inainte am umblat toata tara, am fost si conductor de bilete. Am umblat destul si acum umblu iar”.

Iar clientii sai sunt la fel de multumiti de el cum e batranelul de incantat de drumurile sale. Tanti Lenuta cumpara de la el de ani buni si nici nu se gandeste sa-si dea banii pe laptele la cutie.

“Martea vine aici, vinerea merge la blocul de langa. As putea sa iau de la Agronomie, cu trei lei, dar nu e asa de bun”, explica femeia.

Cand gainile sale sunt “harnice”, nea’ Vasile aduce si oua la Cluj, pe care le epuizeaza pe prima strada pe care se opreste.

A dat sinele pe sosea, dar drumul i-a ramas la fel de drag; nu stie ce s-ar face fara cele doua vaci pe care le tine in batatura. Copiii, toti trei, au crescut si s-au mutat la casele lor.

“Noroc cu vacile, care dau lapte cat trei”, mai spune nea’ Vasile Pop, batranelul care si-a facut din doar doua vaci, o afacere si un nou stil de viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *