In vizor

Spitalul Regional de Urgenta Cluj a fost “taiat” din prioritatile pe 2015 ale Ministerului Sanatatii

Lista cu cele trei spitale regionale prioritare pentru minister s-a schimbat intr-o jumatate de an. Dupa ce anuntase in septembrie 2014 investitii in Iasi, Cluj si Craiova, ministrul Nicolae Banicioiu a schimbat macazul si a anuntat investitiile cu pricina in Iasi, Timisoara si Craiova. Deputatul Aurelia Cristea sustine insa ca proiectul se va realiza si la Cluj.

Dupa ce in septembrie 2014 Spitalul Regional de Urgenta Cluj se contura ca o promisiune electorala, iar ministrul Nicolae Banicioiu se lauda ca exista bani pentru acest obiectiv, la inceputul lui 2015 totul se schimba. Daca in discutiile din septembrie 2014 era vorba de spitale regionale la Iasi, Cluj si Craiova, iata ca acum ministrul Sanatatii vorbeste de inceperea construirea a trei spitale regionale: la Iasi, Timisoara si Craiova, potrivit Mediafax. 

Spitalul Regional de Urgenta din Cluj era in urma cu cateva luni “cea mai importanta investitie din cadrul acordului de parteneriat pentru anii 2014-2020”, si se vorbea de un buget care se apropia de un miliard de euro. 

„Am ales sa construim spitale regionale in Iasi, Cluj si Craiova pentru ca sunt zonele cele mai defavorizate”, declara atunci Banicioiu.

Noul spital ar fi fost trecut in acordul de parteneriat, fiind deja negociat. 

De la inceputul anului viitor se vor demara procedurile pentru licitatie. Vor fi lucrari de constructie, va fi o constructie noua, vor fi amenajari, echipamente, actualizarea studiului de fezabilitate. Locatia este oferita de autoritatile locale, dar imi doresc o implicare mai activa din partea acestora, pentru ca a facut mai mult Bucurestiul decat au facut ele. Au intarziat foarte mult lucrurile, de sapte – opt ani tot auzim ca se va face un spital regional la Cluj. La anul incep lucrarile la acest spital”, a mai spus Banicioiu, citat de aceeasi publicatie.

La inceputul acestui an, acelasi ministru are o alta pozitie, schimband Clujul cu Timisoara in lista cu cele trei spitale regionale pentru care se vor aloca fonduri.

Medicul pediatru clujean Nicolae Miu a apreciat ca amanarea acestui proiect este revoltatoare. 

“Mi se pare reavointa. La un centru medical de talia Clujului, unde vin n bolnavi din toata tara, absenta investitiilor intr-un spital regional nu poate fi decat un act tendentios. Spitalele vechi au cheltuieli mari si bolnavii nu au conditii bune acolo, ca sa nu mai vorbim de spitalele de copii, dintre care doar la Pediatrie II sunt conditii bune, am luptat pentru asta. In vechile proiecte Clujul nu lipsea de pe lista oraselor cu spitale regionale. Desigur, Timisoara este mai importanta decat Clujul”, a atras atentia medicul.  

Senatorul PNL de Cluj Marius Nicoara a apreciat inlaturarea Clujului in acest context ca fiind un act “destul de trist”. 

“Clujul este un centru universitar mult mai important decat celelalte orase de pe lista. Este pacat ca din motive de razbunare politica se renunta la un proiect atat de important pentru cetatenii din aceasta parte a tarii. Sper ca administratia locala sa gaseasca o solutie, poate accesarea unor fonduri europene in acest sens”, a declarat Nicoara. 

Pe de alta parte, deputatul PSD de Cluj Aurelia Cristea sustine ca proiectul se va realiza. 

Spitalul Regional de Urgenta Cluj este un proiect prioritar pentru Guvernul Ponta. Este specificat in Stategia Nationala de Sanatate 2014-2020, aprobata prin Hotararea de Guvern Nr. 1028 din 18 noiembrie 2014 (la pagina 71 din Anexa 1). Si in Acordul de Parteneriat aprobat de Comisia Europeana si memorandumul semnat cu Banca Mondiala, documente oficiale agreate de Romania cu organismele internationale este mentionat Spitalul Regional de Urgenta Cluj, alaturi de cele de la Iasi si Craiova, ca obiective prioritare construibile din fonduri europene.

Exista deja resurse de finantare identificate pentru fiecare etapa a constructiei in parte. Astfel, banii pentru prima etapa- studii de fezabilitate si proiecte tehnice- vin de la Banca Mondiala, urmand ca pentru etapa propriu-zisa de constructie sa vina din programul bugetar 2014-2020 aprobat de Comisia Europeana.

De altfel, o parte din transa de 250 de milioane de euro de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, imprumut aprobat in sedinta Guvernului din 17 septembrie 2014 vor fi folositi pentru finantarea studiilor de fezabilitate si proiectelor tehnice pentru Spitalul Regional din Cluj”, a precizat deputatul. 

Aurelia Cristea s-a referit in acest context la proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de imprumut (Proiectul privind reforma sectorului sanitar-imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar) intre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, semnat la Bucuresti, la 17 iunie 2014. 

Proiectul construirii unui Spitalului regional de Urgenta la Cluj a fost mentionat inca din vremea in care Marius Nicoara era presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, in 2004. Se vorbea desre o noua unitate medicala destinata pacientilor din regiunea de nord-vest, construita in satul Campenesti, cu un buget de 150 de milioane de euro, proiect care nu a primit finantare de la guvernul vremii. Proiectul a fost “preluat” si de urmatorul presedinte al CJ Cluj, Alin Tise, proiectat in Floresti, insa, la fel, fara sustinere financiara.

In planurile mentionate in 2014 de premierul Victor Ponta, ipoteticul spital regional clujean ar avea 37 de sectii medicale, o capacitate de 800 de paturi si propriul heliport. 

In acest moment, cele 42 de sectii ale Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj functioneaza in 33 de cladiri, potrivit digi24.ro. Cea mai apropiata e la 300 de metri de sediul central, cea mai indepartata la 5 kilometri si anual sunt internati aici peste 60.000 de pacienti.

Oficialii Ministerului Sanatatii nu au remis o pozitie in acest context.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *