Din oras

Patinoarul de la Chios, distractia inca ilegala a sute de clujeni

Chiar daca gradele se incapataneaza in continuare sa scada in termometre, pentru sute de clujeni acest lucru e un motiv de sarbatoare. Este vorba despre cei care aleg sa isi petreaca dupa-amiezele in Parcul Central, pe patine. De cand a inchetat, lacul s-a transformat in locul de intalnire al tuturor pasionatilor de patinaj si nu numai.

Copilasi de doar cativa ani, oameni mari care acum invata sa patineze, tineri care se distreaza facand un om de zapada sau care se amuza alunecand pe gheata sticloasa. Cu totii se intalnesc, de cand gradele in termometre au coborat mult sub zero grade, pe lacul inghetat din centrul orasului.

Astazi dupa-masa, desi vantul sufla  puternic, iar frigul se simte mult mai acut, un tata isi invata fiul sa patineze. Abilitatile copilului intr-ale patinatului par sa fie, la prima vedere, mai bune decat ale tatalui sau.

“Imi place foarte mult”, rade copilul, in timp ce tatal sau se chinuie sa tina pasul. “E bine ca astazi nu e multa lume si ne putem desfasura in voie. Asa imvatam sa patinam mai bine”, il completeaza tatal.

In weekend, zeci de clujeni au luat cu asalt lacul inghetat, chiar daca avertismentele cu “Pericol de inec” sau “Intrarea interzisa” sunt la tot pasul.

Viceprimarul Clujului, Anna Horvath declara, la inceputul anului trecut, ca doreste sa redea clujenilor patinoarul natural din Parcul Central. Odinioara pavilion destinat patinajului, lacul Chios ar putea fi readus la viata, spunea viceprimarul. Era unul dintre proiectele sale de suflet pentru 2014 si sustinea ca se va lupta pentru ca acest proiect sa fie realizat in anul care tocmai s-a incheiat.

„Mi-as dori ca din decembrie clujenii sa poata lua in folosinta patinoarul din Parcul Central. Consider ca ar fi foarte importanta realizarea acestei investitii, deoarece Clujul are nevoie de un patinoar ale carui dimensiuni poate sa faca fata fluxului amatorilor de acest sport de iarna, mai ales in conditiile in care s-a dovedit faptul ca patinoarul din centru nu este o optiune potrivita in acest sens”, a declarat Anna Horvath pentru Ziar de Cluj in ianuarie 2014.

Pana in prezent, insa, pe lacul din centrul orasului nu s-a facut nicio modificare. Clujenii patineaza, in continuare, ilegal pe Chios, inconjurati de panouri care ii anunta ca sunt in pericol. Despre proiectul sau de suflet din 2014, Anna Horvath nu a putut sa ne mai povesteasca, fiind imposibil de contactat.

Istoria lacului Chios

Lacul Chios a fost creat in 1865, de catre Asociatia Parcului, cea care a preluat ingrijirea parcului si a organizat aleile, a sapat lacul si a construit pavilionul de muzica. In 1871 Asociatia de Patinaj a inchiriat lacul din parc si in 1877 a construit un pavilion de lemn pe insula din mijloc.

“Era un patinoar foarte frecventat si foarte iubit de toti clujenii, il foloseau pe timpul iernii ca si patinoar iar in timpul verii era cutreierat de barcute”, spune istoricul Tudor Salagean.

In trecut, lacul din Parcul Central era un pavilion destinat patinajului. Ucu Bodiceanu, referent la Casa Municipala de Cultura, a adunat mai multe imagini vechi cu Parcul Central, in care se poate vedea cum pe lac se facea patinaj artistic si patinaj viteza la sfarsitul secolului al XIX-lea.

In ultimii ani, Primaria Cluj-Napoca, respectiv RADP, administratorul lacului, au decis secarea acestuia pe timp de iarna.  Si in aceasta perioada, lacul Chios este golit partial, iar mai multe afise atentioneaza trecatorii ca este periculos sa patinezi.

sursa foto: citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *