In vizor

Spitalul de Recuperare, în discuții pentru a redeveni spital COVID: toți pacienții cu alte boli vor fi externați

Județul Cluj se confruntă la fel ca și restul țării cu o creștere a numărului bolnavilor de COVID-19, astfel că spitalele nu vor mai reuși să facă față. Din acest motiv se discută găsirea altor unități care ar putea să preia cazurille de coronavirus. Una dintre variante, aprobată deja, este ca o parte din bolnavi să fie internați în clădirea care deservește Medicina Muncii. De asemenea, Spitalul de Recuperare ar putea redeveni spital COVID, varianta care însă nu este agreată de către președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe.

”Se discută de Spitalul de Recuperare. Încă nu am recuperat banii cheltuiți pentru spitale în primul val. Dosarele au fost depuse la Ministerul Dezvoltării pentru a recupera banii cheltuiți în primul val și Sperăm să vină foarte repede pentru că dacă vine valul doi va trebui să facem alte cheltuieli, și nu știu de unde. Deocamdată doar se discută despre Spitalul de Recuperare, nu este hotărât. Este un spital unic în regiune, ce oferă servicii medicale unice în Transilvania. Dacă va revedeveni spital COVID 60 de oameni vor fi dați afară pentru că nu au utilitatea muncii. Am solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să fie analizată și altă variantă. Sper să se orienteze spre alte secții de la alte spitale, nu doar către spitalele aflate în subordinea Consiliului Județean pentru că nu mai avem bani să le finanțăm, având în vedere necesitățile din această perioadă. Ar rebui să fie incluse în categoria COVID și spitale care țin de Guvern, de Ministerul Sănătății. Toate spitalele care au găzduit bolnavi de COVID au fost din subordinea județului. Am cerut să reanalizeze și să vadă ce spitale vor putea fi folosite”; a declarat Alin Tișe.

Primarul Emil Boc a menționat și el că cele două spitale care primesc acum bonlavi de COVID sunt aproape de capacitatea maximă și trebuie găsite și alte variante având în vedere numărul în creștere al bolnavilor. 

”Spitalele din Cluj se apropie de capacitatea maximă. Există posibilitatea să mai introducem un spital în circuit pentru că nu mai fac față Infecțioasele și Spitalul de Pneumoftiziologie la numărul de locuri pe care îl au. Avem încă situația sub control, dar ne pregătim pentru ce e mai rău. Cele două spitale se apropie de capacitatea maximă, dar avem două soluții. Una dintre ele este cel de lângă Medicina Muncii unde avem câteva zeci de locuri de amenajat pentru cei care au forme mai ușoare de COVID. Și ne pregătim să mai introducem un spital, dar asta înseamnă externarea unor oameni care acum își tratează alte boli acolo”, a declarat primarul Emil Boc.

Spitalul de Recuperare este singurul cu acest profil din Transilvania astfel că sute de pacienți s-au înscris pe liste de așteptare pentru a beneficia de serviciile spitalului în perioada când acesta a fost transformat în spital COVID. Sunt specializări pentru care pacienții ar trebui să aștepte mai mult de șase luni. Dacă spitalul redevine spital COVID pacienții vor fi nevoiți fie să se adreseze altor unități sanitare, fie să amâne și mai mult tratamentul. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *