Editorial

O să plătim taxi, dar o să ne dăm prin Cluj cu trotineta

O să plătim taxi, dar o să ne dăm prin Cluj cu trotineta. Primii pași au fost deja făcuți: pietonalizarea străzilor „modernizate” din zona centrală a orașului și împânzirea spațiului public, de către Bolt, cu sutele de trotinete verzi.

„Deblocarea unei trotinete este 2 lei și plătești doar 0,6 lei pe minut”, au anunțat reprezentanții companiei estoniene, care ne arată că, într-adevăr, nu e prost cine cere, fiind foarte prost doar cel care dă „doar” 6 lei pe 10 minute, plus 2 lei „pornirea”, adică 8 lei pentru 10 minute de dat cu trotineta, bani cu care poți liniștit să iei un taxi. Sau un Bolt. Sau o șaorma. Și să te plimbi pe jos până la destinație, să o și arzi, să faci și mișcare, dacă tot ești hipster eco și o arzi „fără mașină”.

„Prețul este valabil în perioada de lansare”, au mai anunțat reprezentanții Bolt, tinerii la modă (se poate citi și: fraierii), urmând a plăti probabil, ulterior, mai mult.

Dar, adevărul e că merită! Ce poate fi mai plăcut decât să te deplasezi printr-unul dintre cele mai poluate orașe din țară, prin molozul veșnicelor șantiere ultracentrale, prin praf, prin caniculă, pe furtună, pe ploaie, pe vânt, să dai vânturi dintr-o trotinetă verde, pentru care plătești zeci de lei pe zi, dacă o folosești intens, ca principal mijloc de deplasare?! NImic nu poate fi mai plăcut, bineînțeles! 

Ce are dacă ajungi murdar și transpirat la o întâlnire amoroasă, la job, la un meeting cu clienții etc.!? Este că ești în trend? Este! Mai contează că trendul se confundă, de cele mai multe ori, cu naivitatea aceea proastă? Nu mai contează!

Problema nu este cât, când, dacă trotinetele Bolt sau ale oricărei alte firme (vor mai apărea și alții, cu siguranță, fiind vorba despre o super afacere!) vor prinde! Cu siguranță vor prinde repede, mult și bine, fiindcă resursele de inteligență ale acestui oraș sunt, practic, nelimitate!

Problema este că, în viitorul nu foarte îndepărtat, acest mijloc de deplasare va deveni aproape obligatoriu pentru toată lumea, fiindcă nu vom mai avea, ca alternativă, mașina.

După ce se vor „moderniza” toate străzile, Clujul va avea și mai puține locuri de parcare, și mai puține benzi de circulație destinate autoturismelor, așa că nu vom mai avea de ales. Vom lăsa acasă mașina aceea mizerabilă, înjurată de hipsteri, mașina care te duce și te aduce indiferent de vârstă, de condiția fizică, de starea de sănătate, în care nu te ninge, nu te plouă, și vom înfrunta vântul, ploaia, vârsta, canicula și gerul pe trotinetă.

Ne vom reîntoarce la copilărie și vom deveni cu toții, nevoiți, niște trotinetiști!

Iar firmele care ne vor închiria trotinetele ne vor lua banii, practic, pentru mai nimic! Fiindcă, pe trotinetă, nu ai nici confort (cum ai în mașină!) și nu faci nici efort, nu ai nici protecție față de intemperii, nici satisfacția exercițiului fizic în aer liber, împlinirea că îți miști fundul pentru a îți menține sănătatea, condiția fizică sau silueta.

Și ne vom mai confrunta cu o mică-mare problemă: atâtea mașini lăsate acasă, în cartiere, vor fi parcate… unde? 

Deja aleile dintre blocuri sunt arhipline, spațiile verzi, intersecțiile, practic orice teren viran sau amenajat e full. Asta, acum, când unele dintre mașini se află în deplasare. Când le vom lăsa cu toții acasă ne vom călca în picioare, ne vom tampona, zgâria mașinile, le vom urca probabil pe borduri și mai înalte, ne vom certa și ne vom bate chiar și pentru cel mai prost loc de parcare rămas liber. Așa-i când suntem deștepți!

Dar, totul va fi spre binele nostru. Vom scoate telefonul din buzunar și, pentru echivalentul banilor pe care i-am da pentru un taxi, vom putea folosi TROTINETA!

De abia atunci va fi, cu adevărat, fain la Cluj!

Mulțumim Emil Boc, Dan Tarcea, Gheorghe Șurubaru, dar, ca să nu uităm pe nimeni, mulțumim PNL!

Acum, că avem piste de biciclete vopsite în verde țipător, că avem și trotinete verzi, putem spune, cu mâna pe inimă: Vă idolatrizăm pentru că ați făcut Clujul verde!

O mare realizare, pentru care de abia așteptăm să vă mulțumim cu foc și la vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *