Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca desfășoară un program de recuperare pentru persoanele care au rămas cu diverse probleme de sănătate în urma infecției cu COVID-19.
În cadrul Protocolului de reabilitare post COVID-19, pacienții beneficiază de consult de specialitate, completat, după caz, de evaluări în alte specialități medicale, analize de laborator sau explorări imagistice și electrofiziologice. Baza de tratament pentru fizioterapie a spitalului este dotată cu aparatură modernă, care răspunde necesităților de reabilitare a pacienților, pe parcursul programului ambulator de recuperare fiind folosite în asociere tratamente medicamentoase și mijloace de fiziokinetoterapie. Procedurile utilizează tehnici de kinetoterapie personalizată, masaj medical, proceduri de electroterapie, hidroterapie, termoterapie și aerosoli.
„Ne referim la tratamentul de recuperare după trecerea prin patologia COVID, de reabilitare a stării de sănătate. Face parte din protocoalele pe care le avem în baza de tratament. Se referă la pacienți care în urma episodului infecțios au rămas cu anumite dizabilități sau vulnerabilități, fie osteomusculare, fie respiratorii. Tratamentul va fi adaptat de la caza la caz după protocoale internaționale. Fiind o patologie nouă, ne-am adaptat la ceea ce se face la nivel mondial și ne-am gândit să oferim și această completare a serviciilor noastre. Recuperarea vizează deficiențe care sunt fie pe sistemul pulmonar, fie pe sistemul muscular, articular. Recuperarea post COVID este absolut necesară. Inițiativa ne aparține, fiind specialitatea noastră și vrem să oferim ceea ce este nevoie pentru comunitate”, a declarat managerul Spitalului de Recuperare.
De asemenea, prin intermediul programului, pacienții beneficiază de control multidisciplinar la medici specialiști care realizează evaluarea medicală și completează planul terapeutic în funcție de evoluție și dizabilități, adaptat în permanență situației medicale a bolnavului.
76% din persoanele care au fost spitalizate pentru COVID mai au simptome după 6 luni
Un studiu care a analizat starea de sănătate a bolnavilor COVID internați în spital a dezvăluit faptul că 76% dintre aceștia prezintă simptome și după 6 luni. Din păcate însă la fel se întâmpă și în cazul celor care au dezvoltat forme mai ușuare pe care le-au tratat acasă. În aceste condiții, serviciile de recuperare oferite de spitalul clujean este foarte bine venită pentru a le oferi acestor pacienți șansa unei vieți cât mai aproape de cea normală.
Avantajul unității sanitare aflate în subordinea forului administrativ județean este faptul că majoritatea specialităților cu rol crucial în tratamentul sechelelor post infecția cu COVID-19 se regăsesc în cabinete medicale funcționale în ambulatorul instituției: cardiologie, interne, neurologie, balneologie, reumatologie, diabetologie, oftalmologie, ortopedie, chirurgie plastică și generală, psihiatrie, psihologie.
Dacă prezentați unul dintre simptomele următoare:
- Scurtarea respirației (dispnee)
- Oboseală
- Toleranță scăzută la efort/ exercițiu fizic
- Slăbiciune musculară
- Stare generală modificată
- Palpitații
- Furnicături ale extermitatilor (degete maini/picioare)
- Mobilitate articulară redusă
- Limitarea desfășurării activității zilnice
Vă puteți prezenta la un consult prin programare la numărul de telefon 0748211436.
La programare specificați daca ați avut infecție COVID-19. Consultul se face în regim ambulator, la fel și tratamentul de kinetoterapie si fizioterapie.
Acte necesare:
- bilet de trimitere de la medicul de familie/medicul specialist, către Recuperare
- cardul de sănătate
- cupon de pensie/adeverință de salariat (pentru eliberare concediu medical-la nevoie)
- acte medicale, bilete de ieșire din spital