In vizor

Spitalul de carton de la Polivalentă nu a fost folosit niciodată. Acum, Clujul medical improvizează: „Situația din spitale, din nefericire, se apropie de limită…”

„E adevărat că avem o perioadă, din nou, destul de complicată. Se înmulțesc cazurile de infecții… Situația din spitale, din nefericire, se apropie de limită”, a declarat Emil Boc. Autoritățile fac eforturi pentru evitarea carantinării municipiului Cluj-Napoca. Cu un sistem medical la limită și secții ATI ocupate până la refuz – rata incidenţei pe judeţul Cluj: 3,93/cu 296 persoane confirmate Covid-19 miercuri din județul Cluj și 70 persoane internate la ATI/ cu un număr Total decedați 573 din care 386 din județul Cluj și 674 de pacienți internați în acest moment, Clujul nu mai dispune de un spital de campanie precum cel inaugurat în Mai anul trecut de autoritățile locale. 

De altfel, Sala Polivalentă era amenajată anul trecut ca centru de primire, triere și tratare a cazurilor ușoare și medii Covid-19. 

Proiectul spitalului de campanie amenajat în Sala Polivalentă în mai 2020 reprezenta o măsură cu caracter preventiv în cazul în care spitalele destinate tratării pacienților infectați cu Covid-19, precum și unitățile sanitare suport, nu ar mai fi făcut față.

„În situația în care nu vom mai avea locuri în spitalele care au fost deja cooptate ca spitale suport Covid din județul Cluj.

Este o variantă de rezervă pe care sperăm să nu o folosim”, declara la mijlocul lui aprilie 2020 fostul prefect al Clujului, Mircea Abrudean. 

Spre exemplu, în 15 Aprilie 2020 în Cluj au fost confirmate un număr de 203 cazuri Covid 19.

În 1 Mai 2020, numărul de infectări din Cluj era de 367 cazuri noi confirmate. 

Prin urmare, cu un număr oscilant de cazuri de noi infectări, autoritățile locale puneau la dispoziția privaților Sala Polivalentă din Cluj pentru amenajarea unui spital de campanie.

În condițiile în care Coronavirusul nu cunoscuse încă mutațiile existente în prezent, unele extrem de contagioase, precum cele din Brazilia, Africa de Sud, Marea Britanie și o posibilă mutație autohtonă a virusului. 

Cu adevărat spitalul de campanie de la Sala Polivalentă nu a fost folosit niciodată. 

Acum, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectări, autoritățile recunosc că fac eforturi pentru a evita carantinarea municipiului Cluj-Napoca. 

S-ar impune amenajarea unui nou spital de campanie? 

Protocoalele privind cazurile ușoare/asimptomatice s-au schimbat între timp: acestea pot fi gestionate la domiciliu acum. 

Dincolo de modificarea acestor protocoale, spitalele din Cluj sunt pline, în special secțiile ATI:

În tot județul, Clujul dispune de 65 de locuri de Terapie Intensivă. 

Miercuri, 17 martie, la Terapie Intensivă se aflau un număr de 70 de pacienți – peste capacitatea maximă de 65 de locuri. 

Din păcate, înființarea unei secții ATI într-un spital de campanie reprezintă un proiect irealizabil. 

Astfel, acum, când este cu adevărat nevoie de un spital care să acopere numărul în creștere de noi infectări Covid 19, autoritățile nu pot acoperi aceste lipsuri. Dar aceleași autorități reușeau anul trecut să realizeze un spital de campanie din carton în Sala Polivalentă din Cluj, un spital pentru PR, nu pentru pacienți. 

Drept dovadă, spitalul de campanie nu a fost folosit niciodată.

„În concluzie, sîntem pe un grad de creștere.

Spitalele sînt la maxim, dar se descurcă prin capacitatea de a aduce noi soluții de Terapie Intensivă sau de oxigen, astfel încât toți să aibă parte de tratamentul corespunzător”, a declarat Emil Boc, joi, 18 martie 2021, în cadrul unei intervenții.

Primarul a susținut că „în acest moment” nu se pune problema carantinării municipiului Cluj-Napoca și a îndemnat la vaccinare, testare, spălarea mâinilor, purtarea măștii și distanțare socială. 

Întrebarea care rămâne este dacă, într-adevăr, „toți” au parte de „tratamentul corespunzător”?

P.S.: Anul trecut, în 18 martie 2020, măștile erau de negăsit. Nici mănuși chirurgicale, nici dezinfectați.

Autoritățile susțineau atunci că masca este ineficientă…

La un an distanță, măștile sunt purtate sub nas, iar Clujul medical este la limită. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *