In vizor

Bugetul județului Cluj, cel mai mic din ultimii patru ani. Tișe: „Este o scădere de 20% față de bugetul din 2020. Unele proiecte de investiții vor fi amânate”

Scris de 130

Consiliul Județean Cluj a publicat proiectul de buget aferent anului 2021,  valoarea totală a acestuia fiind de 1.583.356.530 de lei. Pentru 2021, bugetul local al județului este de 935.886.080 de lei, din care 575.018.350 lei reprezintă bugetul alocat dezvoltării, respectiv cheltuielilor de capital și investițiilor și 360.867.730 lei reprezintă secțiunea de dezvoltare. 

„Din păcate anul acesta bugetul va avea o scădere. Cauzele sunt alocările de bani venite de la bugetul central. Bugetul județului, spre deosebire de bugetele Primăriilor care au ca și pilon central taxele și impozitele, se constituie din alocările de la bugetul central care vizează ca sursă cotele defalcate și impozitul pe venit. Comparativ cu anii trecuți, bugetul din anul acesta este cel mai mic buget din anul 2017. Bugetul va fi de aproximtiv 950 de milioane de lei, cam cu 180 de milioane de lei mai mic față de cel din 2020. Este o scădere de 20% față de anul 2020. Bugetul acesta este influențat și de banii europeni, fără fonduri europene ar fi de doar 426 de milioane de lei, mai mic cu 72 de milioane față de anul 2020, o scădere de 17%. Această criză a influențat bugetul și ne-am reîntors la bugetul din 2017, un regres de patru ani. De asemenea, cheltuielile de personal  le-am redus cu 16%. În ceea ce privește bunurile și serviciile există o reducere cu 25-27%, diferența provine din alocările centrale pentru întreținerea drumurilor județene. Aceste alocări sunt mai mici cu 22 de milioane de lei”, a declarat Alin Tișe. 

Consiliul Județean Cluj este nevoit să renunțe la unele proiecte de investiții a căror execuție va fi amânată pentru anul viitor. Printre aceste proiecte se regăsesc: Park and Ride, Parcul Tetarom V dar și lucrările de la Parcul Etnografic.

„Și investițiie din acest an sunt reduse față de 2020. Acestea sunt de aproximativ 58 de milioane de lei, mult sub anul 2020 când au fost de aproximativ 150 de milioane de lei. În 2018 de exemplu au fost 186 de milioane de lei. Constatăm o diminuare a sumelor. Și sumele alocate la spitale sunt mai mici, fiind imposibil să fie alocate sume mai mari în contextul în care bugetul a scăzut. Investițiile se vor concentra în acest an pe infrstructura rutieră și spitale, ceea ce înseamnă că anumite proiecte de investiții vor fi suspendate în anul 2021. Va fi amânată executarea lor pentru anul următor. Astfel, se va amâna execuția proiectului Park and Ride de la Aeroport. Se suspendă lucrările de amenajare a Parcului Etnografic. De asemenea, se suspendă execuția parcului TETAROM V din Luna, dar și lucrările de modernizare și extindere a sediului Consiliului Județean”, a explicat Alin Tișe.

De asemenea, în continuare vor fi suspendate alocările de bani pentru cultură, sport, tineret sau culte. Alin Tișe a menționat că dacă va există o creștere a alocărilor de la bugetul central atunci se poate lua în calcul realuarea acestor finanțări. 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 54 mins In vizor
  Femeia varză pusă de un ficus să conducă Educația habar nu are că un memorandum nu este act normativ. Vai de ea Românie ”educată” de către impostori!
 • Acum 2 hours In vizor
  Chiar ne întrebam când OSĂ ”meargă mai departe” Centura metropolitană. Ne dă asigurări Însuși El, Maestrul, de la o emisiune de chitanțier, că ”tronsonul 2 al centurii metropolitane este scos din nou la licitație”. La prima licitație (în care era și tronsonul trei, azi dispărut), de vină a fost Drulă
 • Acum 2 hours Politica
  Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu crede, în ceea ce privește posibilitatea încetării grevei din Educație, că rațiunea va fi pe primul loc: ”Nu se pot da OUG pe legi viitoare”
 • Acum 2 hours Politica
  DE CE SĂ NU ÎNCHEIE MEDIILE PORTARII? Doar au expertiză de când stabileau cine e bolnav de Covid-19 și cine nu… Ministrul Educației anunță noi modificări în regulament, numai să se poată încheia mediile
 • Acum 2 hours In vizor
  IMAGINARUL CLUJ-NAPOCA DE UN MILION DE LOCUITORI AL LUI EMIL BOC o ia în freză de la INS: ”Populația Clujului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani”
 • Acum 3 hours PubliNews
  TIFF aduce un mini-cinema pentru copii în Iulius Parc. Programul este completat cu filme de Oscar, documentare și proiecții românești
 • Acum 4 hours Din oras
  Restricții de circulație în centrul Clujului pentru nou protest al profesorilor din învățământul preuniversitar. Mobilizarea sindicaliștilor români dată de exemplu de către omologii din Ungaria
 • Acum 4 hours Analiza
  Dedesubturile scandalului de la Bruxelles. Mihai Tudose, “hărțuirea sexuală” și rotația guvernamentală
 • Acum 5 hours General
  Sile Pușcaș scapă din ghearele justiției clujene. Procesul cu Primăria Cluj-Napoca se mută la Suceava
 • Acum 6 hours Eveniment
  VAL DE PROTESTE ÎN BUCUREȘTI: Continuă greva profesorilor, ies în stradă și sindicaliștii din Sănătate și protestează pentru pensii speciale polițiștii din penitenciare
 • Acum 6 hours Din oras
  Avarie la o conductă de apă din Zorilor! Zeci de străzi au rămas fără apă
 • Acum 24 hours In vizor
  DEȘI ÎNCĂ NU L-AU CĂLCAT ÎN COPITE CEI DE LA UNTOLD, gazonul nou-nouț de pe Cluj Arena necesită o reșapare de 10.000 de euro. Așa se fac lucrările de calitate pe bani publici cu firme de casă!
 • Acum 24 hours Politica
  GUVERNUL MAI ANUNȚĂ UN FÂS: Memorandum pentru creșterea salariilor pentru profesori anul viitor. Bătaia de joc este pe față: Memorandumul nu are forță juridică
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE