In vizor

Bugetul județului Cluj, cel mai mic din ultimii patru ani. Tișe: „Este o scădere de 20% față de bugetul din 2020. Unele proiecte de investiții vor fi amânate”

Consiliul Județean Cluj a publicat proiectul de buget aferent anului 2021,  valoarea totală a acestuia fiind de 1.583.356.530 de lei. Pentru 2021, bugetul local al județului este de 935.886.080 de lei, din care 575.018.350 lei reprezintă bugetul alocat dezvoltării, respectiv cheltuielilor de capital și investițiilor și 360.867.730 lei reprezintă secțiunea de dezvoltare. 

„Din păcate anul acesta bugetul va avea o scădere. Cauzele sunt alocările de bani venite de la bugetul central. Bugetul județului, spre deosebire de bugetele Primăriilor care au ca și pilon central taxele și impozitele, se constituie din alocările de la bugetul central care vizează ca sursă cotele defalcate și impozitul pe venit. Comparativ cu anii trecuți, bugetul din anul acesta este cel mai mic buget din anul 2017. Bugetul va fi de aproximtiv 950 de milioane de lei, cam cu 180 de milioane de lei mai mic față de cel din 2020. Este o scădere de 20% față de anul 2020. Bugetul acesta este influențat și de banii europeni, fără fonduri europene ar fi de doar 426 de milioane de lei, mai mic cu 72 de milioane față de anul 2020, o scădere de 17%. Această criză a influențat bugetul și ne-am reîntors la bugetul din 2017, un regres de patru ani. De asemenea, cheltuielile de personal  le-am redus cu 16%. În ceea ce privește bunurile și serviciile există o reducere cu 25-27%, diferența provine din alocările centrale pentru întreținerea drumurilor județene. Aceste alocări sunt mai mici cu 22 de milioane de lei”, a declarat Alin Tișe. 

Consiliul Județean Cluj este nevoit să renunțe la unele proiecte de investiții a căror execuție va fi amânată pentru anul viitor. Printre aceste proiecte se regăsesc: Park and Ride, Parcul Tetarom V dar și lucrările de la Parcul Etnografic.

„Și investițiie din acest an sunt reduse față de 2020. Acestea sunt de aproximativ 58 de milioane de lei, mult sub anul 2020 când au fost de aproximativ 150 de milioane de lei. În 2018 de exemplu au fost 186 de milioane de lei. Constatăm o diminuare a sumelor. Și sumele alocate la spitale sunt mai mici, fiind imposibil să fie alocate sume mai mari în contextul în care bugetul a scăzut. Investițiile se vor concentra în acest an pe infrstructura rutieră și spitale, ceea ce înseamnă că anumite proiecte de investiții vor fi suspendate în anul 2021. Va fi amânată executarea lor pentru anul următor. Astfel, se va amâna execuția proiectului Park and Ride de la Aeroport. Se suspendă lucrările de amenajare a Parcului Etnografic. De asemenea, se suspendă execuția parcului TETAROM V din Luna, dar și lucrările de modernizare și extindere a sediului Consiliului Județean”, a explicat Alin Tișe.

De asemenea, în continuare vor fi suspendate alocările de bani pentru cultură, sport, tineret sau culte. Alin Tișe a menționat că dacă va există o creștere a alocărilor de la bugetul central atunci se poate lua în calcul realuarea acestor finanțări. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *