Sanatate

Spitalul CLUJANA: Cu asistente și infirmiere în „linia întâi”. Fără săpun, dezinfectant ori prosop. „Sunt de 30 ore internat și nu a venit nici un medic sa mă întrebe de sănătate” VIDEO

Măsurile luate de autorități pentru tratarea pacienților suspecți de COVID-19 nu par a fi pe măsura publicității. Și eroismul medicilor este puțin câte puțin demitizat în condițiile în care la Spitalul Clujana din subordina Primăriei, medicii nu vizitează deloc pacienții suspecți de infecție cu noul tip de coronavirus. Iar faptul că în băile saloanelor continuă să lipsească săpunul și prosopul ridică mari semne de întrebare în privința măsurilor reușite luate de autorități și de managementul spitalelor. 

Este vorba despre mărturia unui clujean de 43 ani, care în seara zilei de luni acuza dureri mari în piept. Andreas Mihai a sunat imediat la 112, cu gândul că are simptomele unui preinfarct. Primele întrebări de la celălalt capăt de linie au vizat informații privind călătoria, contactul acestuia cu pacienți suspecți sau confirmați cu noul tip de coronavirus. Într-un final, după ce aceste suspiciuni au fost spulberate, un echipaj l-a transportat pe Andreas la Spitalul Clujana, aflat în subordinea Primăriei Cluj-Napoca. 

Aici, problemele au început chiar în cortul de triaj.

Preluat de la propriul domiciliu în jurul orei 19, pacientul suspect de COVID-19 a fost lăsat pe un scaun în cortul de triaj până în dimineața zilei de marți la ora 5:00.

Frigul de peste noapte a fost resimțit din plin de Mihai, care a rămas doar într-un tricou, pentru a i se pune branula, chiar dacă avea febră. Caloriferul cu care era dotat cortul de triaj nu făcea față temperaturii reduse, iar intrarea din cort a rămas deschisă. 

„De la 5 dimineața, atunci când am fost internat singur într-un salon cu câteva paturi și mi s-a făcut primul test, fiind suspect de Covid, și până când a venit rezultatul „negativ”, în salon nu a intrat nici un medic. Am primit doar un telefon înfoliat, model vechi, pe care urma să mă sune medicul pentru a-mi evalua starea. 

Până să fiu internat cu suspiciune Covid 19 aveam o impresie bună despre medici, dar uite că sunt de peste 30 de ore internat și nu a venit nici un medic să mă întrebe de sănătate.

Și în astea 32 de ore, o singură dată a sunat telefonul. După ce a ieșit testul negativ, a doua zi în jurul orei 12 am fost vizitat de medic. 

Nu înțeleg de ce medicii sunt apreciați drept „eroi”, dacă singurii care m-au vizitat au fost asistentele, infirmierele și femeia de serviciu?! Până nu a venit rezultatul primului test, care a fost negativ, nu am fost vizitat de nici un medic”, a declarat Mihai pentru Ziar de Cluj

Astfel, după ce a fost preluat în seara zilei de luni (ora 19) și internat în dimineața (ora 5.00) zilei de marți, până miercuri în jurul orei 12, după ce a venit primul rezultat „negativ”, pacientul nu a fost vizitat de nici un medic. 

Iar dacă, după cum susțin autoritățile clujene, dar și cele centrale, medicii au fost dotați cu echipamente corespunzătoare de protecție, de ce evită să intre în „linia întâi”?

Așa arată un meniu pentru suspecții de COVID-19

Conform mărturiilor personalului din spital, medicii nu vizitează suspecții de Covid de frică să nu fie infectați, iată de ce este așteptat rezultatul primului test, în urma căruia pacientul va fi vizitat de medic. Sau NU.

Singurii care sunt nevoiți să facă față din prima unui potențial pericol al infectării sunt asistentele medicale, infirmierele și personalul de curățenie. 

Ca în mărturia de mai jos. 

O altă problemă sesizată de Mihai constă în lipsa măsurilor minime de protecție: săpunul. Sau dezinfectantul și prosopul. 

De altfel, pacienții suspecți de COVID-19 nu sunt lăsați să-și aducă de acasă nimic: nici săpun, nici prosop, pentru a evita contaminarea mediului steril din spitalul clujean.  

„Am constatat cu uimire că în baia salonului nu este nici săpun, nici prosop.

Nu astea sunt cele mai sigure, dar și măsurile minime de protecție?

 Am fost internat de marți, iar dacă vreau să mă spăl sau poate chiar să fac un duș, nu am nici săpun, dar nici prosop. Am primit în schimb un vas cu apă, în care probabil a fost scăpat nițel săpun lichid, mai mult o apă de ploaie…”, mărturisește Mihai. 

Astfel, contrar alocărilor financiare pe care Primăria Cluj-Napoca le-a anunțat public pentru Spitalul Clujana, chiar în plină criză epidemiologică, săpunul și, eventual, prosopul, reprezintă un lux nepermis pentru pacienții suspecți de Covid.

După ce pacientul a insistat pentru a primi măcar săpun, personalul Spitalului Clujana i-a pus la dispoziție un recipient cu „apă chioară”.

Ca în imaginile de mai jos

Dacă „tratamentul” este aplicat în mod identic și pentru pacienții confirmați cu noul tip de coronavirus, atunci lupta împotriva acestei infecții pare a fi degeaba. 

Degeaba autoritățile se laudă cu alocări financiare generoase din bugetul public, degeaba #stămîncasă, degeaba căutăm eroi printre medicii speriați de infecția virală.

În linia întâi nu sunt decât asistentele și surorile medicale, infirmierele și femeile de serviciu.

Cel puțin aceasta pare a fi realitatea într-unul dintre cele mai bine dotate spitale din Cluj-Napoca în care sunt tratați pacienții suspecți de COVID-19, reflectată chiar din interior, de unul dintre pacienții care se află internați aici. 

Între timp, Andreas Mihai a luat personal legătura cu reprezentanții direcției de Sănătate Publică Cluj pentru a afla câte teste trebuie să facă un suspect de Covid, dar care nu a intrat în contact direct cu un alt pacient suspect sau confirmat cu această infecție virală?

Răspunsul a fost halucinant: „Nici unul”. 

După ce acesta a recunoscut că se află internat la Spitalul Clujana, reprezentanții DSP Cluj au declarat că protocoalele diferă de la un spital la altul, astfel încât în unele cazuri se admite să fie realizate câteva teste, iar în altele ba. 

Prin urmare, testarea pacienților suspecți de Covid – nu ne referim nici măcar la cei asimptomatici, la teste făcute pe scară largă – reprezintă în continuare o problemă pentru municipiul Cluj-Napoca și pentru România în general. 

Acum, Mihai așteaptă rezultatul celui de-al doilea test și speră să fie externat dacă acesta va fi unul negativ. 

Din păcate, deși suntem în a doua lună de stare de urgență, sistemul medical pare să se confrunte cu aceleași probleme tipic românești: lipsa săpunului și a dezinfectantului, lipsa unor protocoale și proceduri clare, lipsa testării.

Și, contrar opiniei răspândite în spațiul public în privința eroismului de care dau dovadă medicii, cu asistenți medicali în prima linie. 

Ziar de Cluj a făcut o solicitare către Prefectul Județului Cluj, domnul Mircea Abrudean, pentru a afla care sunt procedurile aplicate în cadrul Spitalului Clujana, dar și a celorlalte spitale unde sunt internați pacienții suspecți sau confirmați cu COVID-19, în baza cărora în „linia întâi” se află asistentele medicale, mai puțin medicii. De asemenea, așteptăm un răspuns și în privința condițiilor din corturile de triaj, dar și a lipsei de săpun, dezinfectant și prosop în plină confruntare cu pandemia de coronavirus. 
 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version