In vizor

Spectacolele din martie ale Operei Române au fost anulate, marile festivalurile ale Clujului depind de evoluția coronavirusului

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR) a declarat în 9 martie că dacă în cazul coronavirusului lucrurile vor evolua așa cum arată acum, este puțin probabil să mai aibă loc anumite evenimente sportive și culturale.

Preşedintele SMR a mai spus că infecţia nu se va opri, dând exemplul Italiei, unde există o creştere a numărului de cazuri.

„Vedeţi ce se întâmplă acum. Manifestări sportive, campionate de fotbal se … rămâne să vedem. Nu vreau să facem predicţii. Nu ştim cum o să evolueze în vară. (…) Gândiţi-vă că noi avem situaţia, de exemplu, cursele de avion  din Italia sunt suspendate. Joacă Italia-România. Dacă e să vină suporterii italieni, ce fac? Vin şi stau două săptămâni în carantină? Lucrurile astea nu se pot întâmpla şi în mod evident se vor lua măsuri în acest sens. La noi congresele medicale, care sunt de mari dimensiuni, s-au amânat”, a explicat Alexandru Rafila.

Preşedintele SMR speră ca până la vară transmiterea virusului să se facă mai dificil, însă întrevede şi posibilitatea unei ciclicităţi: „Vârf în aprilie-mai, în cursul verii va scădea, în iarnă va creşte”.

Marile festivaluri ale Clujului, sub semnul incertitudinii

Ziar de Cluj i-a solicitat opinia reprezentantului Electric Castle, Andi Vanca, privind declarațiile prof. dr. Alexandru Rafila, care a afirmat că este puțin probabil să se mai țină evenimentele culturale cu sute de mii de participanți.

„Momentan este mult prea devreme pentru a vorbi despre acest scenariu. Mai sunt 4 luni pana la Electric Castle, foarte multe se pot schimba pana atunci si este prematur sa lansăm astfel de scenarii, care momentan doar alimentează panica. Bineînțeles, menținem un dialog deschis cu autoritățile și vom urma sfaturile lor”, a precizat Andi Vanca, pentru Ziar de Cluj.

Organizatorii festivalurilor importante ale Clujului sunt, în prezent, într-o expectativă oarecum optimistă. Pregătirile merg înainte, dar orice decizie finală va depinde de evoluția situației epidemiologice.

Tudor Giurgiu, directorul TIFF, a declarat pentru Monitorul de Cluj:

„Nu putem prevedea în momentul de față (…) E prematur să ne dăm cu părerea. Noi ne pregătim, vedem cum vor evolua lucrurile la nivel național și vom asculta recomandările instituțiilor abilitate.”

Alin Vaida, director Jazz in the Park, citat de Monitorul de Cluj, a declarat:

„Evident că ne vom conforma măsurilor impuse de lege, dar în același timp, vom încerca să facem și ce e mai bine pentru festival și pentru comunitatea care ne urmărește și care ne așteaptă. Deocamdată, mergem înainte și sperăm la cel mai pozitiv scenariu, dar dacă va trebui să ne adaptăm planul, cu siguranță vom fi pregătiți. Siguranța tuturor e prioritară, dar în aceste perioade, orice acțiuni de normalitate sunt importante, motiv pentru care noi vom încerca să ținem toate evenimentele noastre, dacă parametrii ne permit.”

La solicitarea Ziar de Cluj, reprezentanții Untold ne-au transmis că pregătirile pentru Neversea și Untold merg înainte:

„PREGĂTIRILE PENTRU NEVERSEA ȘI UNTOLD MERG ÎNAINTE!

UNTOLD este o organizație responsabilă, care pune întotdeauna siguranța fanilor săi pe primul loc. Așa cum am obișnuit și până acum, prin colaborările pe care le avem cu toate autoritățile, oferim un exemplu de siguranță a evenimentelor în lume.

Este important să înțelegem și susținem pe deplin decizia autorităților de a lua măsurile ce se impun, pe termen scurt. Prevenția este esențială în această perioadă. Organizăm cele mai importante evenimente din an, știm cât de așteptate sunt de către fanii noștri, iar pentru a ne putea bucura de o vară plină de evenimente trebuie să tratăm situația obiectiv, cu calm și responsabilitate. În momentul de față, siguranța populației este cel mai important aspect, iar în acest sens ne manifestăm toată deschiderea și suportul nostru de a susține în orice fel eforturile autorităților.

Suntem în legătură permanentă cu autoritățile și urmărim evoluția situației cu responsabilitate. Din acest motiv îi sfătuim pe toți tinerii și nu numai, să se informeze corect, din surse credibile și autorizate, să urmeze recomandările autorităților și să țină cont de toate măsurile de prevenție instituite de acestea, menite să ducă la stoparea răspândirii virusului.

Totodată, vrem să asigurăm fanii că pregătirile noastre pentru cele mai așteptate festivaluri din an, NEVERSEA și UNTOLD, merg înainte. Privim cu optimism și muncim la fel de intens în următoarele 4, respectiv 5 luni, la fel cum am făcut-o și până acum, pentru a aduce bucurie oamenilor în lunile de vară, respectiv în iulie și august, când vor avea loc evenimentele.

Suntem încrezători că măsurile luate atât la nivel internațional cât și la nivel național de către reprezentanții autorităților competente în domeniu, coroborate cu conștientizarea fiecărei persoane de a respecta normele de protecție și prevenție atât pentru siguranța proprie cât și pentru cei din jur, vor avea ca efect o evoluție pozitivă în lunile care urmează”, a declarat Edy Chereji, Director de Comunicare UNTOLD & NEVERSEA.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca a anulat spectacolele din luna martie

Conducerea Operei Naționale Române din Cluj-Napoca a anunțat astăzi suspendarea spectacolelor programate pentru luna martie:

„Având în vedere Hotărârea nr. 6/ 06.03.2020 emisă de Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență, privind interzicerea manifestărilor și evenimentelor publice și private, în contextul răspândirii virusului COVID-19, Opera Națională Română din Cluj-Napoca suspendă spectacolele lunii martie 2020: „Carmina Burana” de C. Orff (11.03.2020), „Turandot” de G. Puccini (15.03.2020), „Boema” de G. Puccini (18.03.2020), „Bal mascat” de G. Verdi (20.03.2020), „Maria de Buenos Aires” de A. Piazzolla (29.03.2020) și proiectul educativ „Să descoperim Opera și tainele ei!” (30.03.2020).

Această decizie a fost luată în urma consultării Direcției de Sănătate Publică, aceasta neautorizând desfășurarea acestor spectacole, în calitate de organ abilitat să aprobe organizarea tuturor evenimentelor publice pe raza județului Cluj, în funcție de o serie de parametri: natura evenimentului, numărul participanților, grupa de vârstă a acestora, posibili factori de risc ș.a. Opera Națională Română din Cluj-Napoca respectă obligațiile, recomandările și demersurile aferente lor, ca fiind o măsură de prevenție, pentru siguranța publicului spectator și a personalului instituției noastre.

Spectatorii care au achiziționat bilete la evenimentele precizate pot să le returneze la Agenția de bilete a Operei (Casa TIFF) sau pe site-ul www.bilete.ro (prin e-mail trimis direct la adresa office@bilete.ro), în funcție de metoda prin care au fost achiziționate, începând de marți, 10 martie până cel târziu miercuri, 1 aprilie 2020.”

Cum Teatrul Național din Cluj-Napoca funcționează în aceeași clădire și în exact aceleași condiții ca Opera Națională Română, este posibil ca și spectacolele teatrale programate pentru luna martie să fie anulate, dacă DSP Cluj nu le va autoriza desfășurarea. Docamdată, TNC a decis suspendarea vânzării biletelor pentru spectacolele lunii martie:

„În acest moment, Teatrul Național din Cluj-Napoca se află în așteptarea avizelor Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj referitoare la desfășurarea evenimentelor programate în cursul lunii martie a.c.

Până la primirea avizelor referitoare la evaluarea riscurilor şi a condiţiilor de organizare pentru evenimente, Teatrul Național a decis suspendarea vânzării biletelor pentru spectacolele lunii martie”, au transmis reprezentanții Teatrului Național Cluj.

Și Filarmonica de Stat ”Transilvania” suspendă toate concertele programate în intervalul 10.03 – 31.03 2020

În urma ședințelor de Consiliu de Administrație de ieri, 09.03.2020, și de azi, 10.03.2020, Filarmonica de Stat ”Transilvania” a decis să suspende toate concertele programate în intervalul 10.03 – 31.03 2020, „pe baza situației de urgență și ținându-se cont de Hotărârea nr. 6 din 09.03.2020, dată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului Coronavirus și a recomandărilor Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj privind siguranța participanților la evenimentele publice de pe raza Județului Cluj, în calitate de organ abilitat să autorizeze desfășurarea tuturor acestor evenimente”. Concertele lunii martie se vor reprograma până la finalul acestei stagiuni. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *