Din oras

Specialistii avertizeaza: Presiunea de a face performanta la scoala poate duce la dependenta de droguri. Sunt inregistrate 20 de cazuri in fiecare an

Dincolo de rezultatele bune si foarte bune ale adolescentilor care participa la diverse concursuri scolare si sportive, exista si perspectiva mai putin placuta, a acelora care participa si se pregatesc din greu, insa nu au aceleasi rezultate. Ca urmare, unii specialisti au sesizat existenta unei legaturi intre dorinta de a face performanta, esecul in aceasta incercare si consumul de droguri. O asemenea problema a fost sesizata de catre psihologi si la nivelul Clujului.

Foto: Alba24.ro

Adesea, esecul este in directa legatura cu spiritul de competitie. Din acest motiv, multi adolescenti se confrunta cu ceea ce numeste Cristina Grigore, directoarea Federatiei Parintilor Clujeni, „un esec competitiv”.

„In momentul in care introduci competivitatea excesiva s-ar putea sa ajungi sa ai un esec competitiv. Din prea multa competitivitate acest lucru li se intampla multor copii si ma refer aici la adolescentii care merg la olimpiadele nationale si internationale. Exista un pressing foarte puternic si ajung sa fie consumatori de droguri. Nimeni nu vrea sa recunoasca asta”, a aratat Grigore.

Psihoterapeutul Conf. Univ. Dr. Viorel Lupu, seful Clinicii de Psihiatrie Pediatrica Cluj-Napoca, arata ca presiunea prea mare pentru obtinerea rezultatelor maxime duce la reactii extreme.

„Exista mai multe cazuri, mai ales din randul copiilor cu rezultate exceptionale la scoala. Acestia prezinta anxietate de performanta, simtind presiune din exterior, care, de fapt, este din interiorul lor pentru mentinerea standardelor inalte. Au fost cazuri de tentative de suicid la insuccese minime, cum ar fi o nota de 8 sau 9”, a declarat acesta.

Specialistul considera ca desi nu poate fi vorba de un esantion reprezentativ care sa lege dependenta de droguri de nevoia de a face performanta, exista, de ceva timp, semne ale unor astfel de manifestari: „numarul de cazuri este relativ constant, in jur de 20 pe an”, arata Conf. Univ. Dr. Viorel Lupu.

Consumul de stupefiante reprezinta doar una dintre metodele prin care elevii aleg sa solutioneze un esec, arata specialistii.

„Unii recurg la consiliere si psihoterapie sau la sport, in cazurile fericite. Dar, din pacate, sunt si adolescenti care evadeaza din starile negative prin consumul de alcool sau droguri, sau practica jocuri de noroc”, a spus psihoterapeutul.

 

Foto: www.brasovultau.ro

Recomandarea pe care o transmite parintilor si profesorilor Seful Clinicii de Psihiatrie Pediatrica Cluj-Napoca este sa fie atenti la nevoile adolescentilor si sa se adreseze specialistilor in psihologie si psihiatrie, atunci cand este cazul.

De asemenea, si psihologul Janos Kallos, fost consumator de droguri, este de parere ca exista o conexiune a consumului de droguri cu esecurile suferite pe plan scolar. Kallos face terapie acum cu astfel de persoane.

„Exista, intr-adevar, o legatura intre stresul de la scoala si consumul de droguri pentru ca, in sine, consumul de droguri nu e o problema, cat o urmare a unei probleme. Mai ales daca elevii au o gramada de cerinte carora simt ca nu le pot face fata. Drogul le ofera relaxare, tocmai de aceea cele doua sunt corelate”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.

 

Foto: www.grnonline.info

Pe de alta parte, cunoscutul psiholog Daniel David, profesor al Facultatii de Psihologie din cadrul UBB Cluj, considera ca nu se poate specula prea mult asupra legaturii dintre nevoia de a face performanta si consumul de droguri.

„Eu nu vad sau nu stiu sa existe o legatura intre cele doua. Consumul de droguri este unul dintre mecanismele de coping, adica unul dintre mecanismele de adaptare la care copiii pot sa apeleze atunci cand au o problema, nu neaparat un esec scolar. E un mecanism printre altele: altii consuma alcool, altii consuma droguri, altii se implica in comportamente antisociale”, a explicat David.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *