Uncategorized

Sorin Muntean, seful asociatiilor de proprietari din Cluj, are limbaj de scoala profesionala

Federatia Asociatiilor de Proprietari din Cluj-Napoca lucreaza la un proiect de lege prin care se incearca interzicerea detinerii animalelor de companie in apartamentele de bloc. Motivele invocate de presedintele Federatiei, Sorin Munteanu, sunt departe de intelesul din dictionar al bunului simt: „Nu o vad pe babaciunea de la etajul 10 ca iese la plimbare cu cainele de cate ori are nevoie intr-o zi”, spune acesta.

„Suntem impotriva detinerii animalelor de companie la bloc. In primul rand, din cauza disconfortul pe care il creeaza vizavi de orele de liniste. Apoi, oricat l-am peria si curata, lasa in urma mizerie pe casa scarii. Nu o vad pe babaciunea de la etajul 10 ca iese la plimbare cu cainele ori de cate ori este nevoie”, sunt motivele expuse de Sorin Muntean, care stau la baza acestei initiative legislative.

Indignarea asociatiilor de proprietari din Cluj-Napoca fata de proprietarii de animale de companie este mare. Initiatorul acestui proiect, Federatia Asociatiilor de Proprietari din Cluj-Napoca, care aduna peste 400 de asociatii ale urbei, doreste sa puna pe hartie o lege  care sa prevada interzicerea cresterii animalelor de companie in apartamente.

Proiectul va fi pus in discutie la prima conferinta a Ligii Habitat, din care face parte federatia, care va avea loc la Iasi la finele lunii martie. “Incercam sa facem un protocol, iar legiuitorii sa dea forma de lege”, explica Sorin Muntean.

Cauza este pierduta din start, sunt de parere reprezentantii asociatiilor de protectie a animalelor.

“Nu pot interzice detinerea de animale, pot doar sa puna anumite conditii, care sunt binevenite. Ca de exemplu, proprietarii sa iasa la plimbare la anumite ore cu animalele, nu la miezul noptii. Sa respecte regulile care deja exista, sa stranga mizeria de pe trotuar. Apoi, obligatoriu, toate animalele din locurile comune ar trebui sa fie castrate”, este de parere Finuca Bora, presedinta Asociatiei “Arca lui Noe”.

De aceeasi parere sunt proprietarii de animale.

“Nicio lege nu imi poate interzice sa cresc un caine in apartamentul meu, proprietatea mea personala! Atata timp cat sunt responsabil si am grija de caine, iar acesta nu deranjeaza vecinii, ideea mi se pare cel putin absurda”, spune Alina Popa.

In Cluj-Napoca, sunt cateva mii de proprietari de animale de companie, iar reglementarile aflate in vigoare sunt doua Hotarari de Consiliu Local, una de pe vremea primarului Gheorghe Funar, HCL 84/1996, si una mai recenta, HCL 575/2001.

In baza lor, detinatorii de animale de companie care locuiesc in blocuri au obligatia de a respecta normele generale de curatenie, igiena si intretinere in conditii optime a spatiului comun, fara a aduce atingere linistii si ordinii publice, precum si drepturilor celorlati proprietari. De asemenea, “pentru crearea unui climat sanatos de convietuire, recomandam obtinerea acordului asociatiei de proprietari (locatari)/vecinilor pentru cresterea in apartament a animalelor de companie. De asemenea, asociatia de proprietari (locatari) poate stabili in adunarea generala numarul maxim de animale ce va fi permis pentru a fi crescute in apartament”, prevede HCL 84/1996.

Nerespectarea prevederilor se sanctioneaza cu amenda intre 100 si 200 de lei.

 Taxa pe caine, dupa placul asociatiei de proprietari

In multe cazuri, in Adunarile Generale ale asociatiilor de proprietari se voteaza ca proprietarii de animale sa plateasca o anumita taxa la intretinere.

Spre exemplu, intr-un bloc de pe strada Primaverii se plateste o taxa pe caine de 10 lei.

“Suma a fost stabilita de Adunarea Generala, iar banii se folosesc in interesul locatarilor din scara respectiva”, spune administratorul blocului, Gheorghe Taranu.

Acesta este nemultumit de faptul ca animalele sunt crescute in bloc.

„La fiecare scara este cate-un caine cel putin. Avem procese cu stapanii. E mai mare grija fata de caini, in detrimentul copiilor si a pensionarilor”, conchide administratorul.

Sumele platite de proptietari pentru animale nu sunt reglementate de nicio lege, singurul decident fiind asociatia de locatari.

“Nu exista un criteriu. Oamenii decid daca se stabileste o taxa fixa sau se echivaleaza un cost mediu, jumatate sau un sfert din cat plateste o persoana la intretinere”, arata Sorin Muntean, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Cluj.

Sunt si cazuri in care proprieatarii platesc taxe exagerate. Este si exemplul unei clujence care locuieste pe strada Grigore Alexandrescu, care plateste in fiecare luna cat pentru inca o persoana la intretinere, adica cateva zeci de lei. „Taxele sunt exagerate, se face abuz, mai ales ca gazul, apa si lumina sunt contorizate, fiecare plateste cat consuma pe factura”, este de parere Bora Finuca.

O initiativa asemanatoare, anulata in instanta

Primaria Cluj-Napoca a incercat sa limiteze numarul animalelor de companie printr-o hotarare, care a fost, apoi, anulata in instanta. Este vorba de HCL 89/2010, care prevedea ca proprietarii care cresc mai mult de doua animale de companie intr-un apartament de bloc trebuie sa obtina acrodul asociatiei de locatari, iar cei de la casa acordul vecinilor. Asociatiile care lupta pentru protectia animalelor au reusit sa obtina in instanta anularea actului normativ. Decizia Curtii de Apel Cluj poate fi consultata aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *