Din oras

CLUJUL DIN VIS: Cand vom avea statii de autobuz decente?

Clujul din vis este o campanie prin care incercam sa aratam cum ne-ar placea sa arate Clujul. Sa aratam exemple pozitive din alte tari sau chiar din Romania, pe care autoritatile clujene ar putea sa le urmeze.

In Clujul European, statiile de mijloace de transport in comun arata, de cele mai multe ori, jalnic. Prin statie se intelege o tabla pe un stalp cu semnul corespunzator, o casa de bilete si, eventual, o banca pe marginea trotuarului. Atat. Chiar daca in unele locuri exista refugii pentru calatori acestea sunt inutilizabile, murdare si vandalizate.

Oamenii sunt batuti de vant si zapada in timp ce asteapta autobuzele sau troleibuzele si, daca e seara si casa de bilete este inchisa, poate mai au norocul sa primeasca si o amenda de la controlori. Toate aceste probleme ar lua sfarsit, conform promisiunilor mai marilor orasului, o data cu implementarea sistemului de ticketing, proiect de peste 9 milioane de euro, dar care se misca tare anevoios. Termenul de implementare este de 18 luni de la semnarea contractului de executie.

“Licitatia a fost organizata in luna noiembrie si de atunci se afla in evaluare”, au precizat reprezentantii Primariei.

Proiectul prevede, pe langa amplasarea de automate de bilete, si modernizarea a 87 de statii si amenajarea a 35 de statii noi.

In ritmul acesta, clujenii vor putea utiliza sistemul de ticketing cel mai devreme prin 2014, dupa cum a declarat si seful RATUC, Liviu Neag de mai multe ori.

La “case mai mici”, sistemul s-a implementat de mult

Pentru a gasi exemple pozitive, demne de urmat, nu trebuie sa mergem prea departe. Doar 30 de kilometri, pana la Turda. Aici exista de doi ani statii de autobuze unde iarna este cald si vara racoare, nu invers, ca la Cluj. Este vorba despre statii inchise, cu climatizare, realizate de Serviciul Transport Public Turda, cu care municipalitatea a incheiat un contract de concesiune in 2010.

“Modernizarea statiilor a reprezentat o obligatie a operatorului de transport prevazut in caietul de sarcini. Este vorba de modernizarea a trei statii anual, iar pana acum am avut o colaborare buna, contractul s-a respectat”, a explicat Radu Crisan, administratorul public de la Primaria Turda.

Mai mult, turdenii pot cumpara bilete de la automatele amplasate in statii. Platesc doi lei pentru o calatorie si 3,6 pentru un bilet de doua calatorii, dar acestea sunt valabile o ora de la validare, timp in care pot schimba autobuzele. In afara de asta, este posibila si achizitionarea unui bilet prin SMS. Tot ce trebuie sa faca este sa trimita un SMS la numarul 7644, valabil in retelele Orange si Vodafone si primesc un cod, insotit de ora expirarii. Asta in cazul in care nu au bani marunti pentru automate sau uita sa isi ia bilet inainte sa se urce in autobuz. Astfel de sisteme sunt functionale si in alte orase, precum Alba Iulia sau Iasi.

Asadar exista variante mai mult decat accesibile. In schimb, la Cluj, amendarea calatorului primeaza in fata asigurarii unor conditii decente si de bun simt pentru achizitionarea biletelor si calatorie.

Foto: citynews.ro, Turdanews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *