In vizor

SONDAJ SOCIOPOL. Romanii sustin proiectul Rosia Montana

Romanii cred ca autoritatile trebuie sa sustina proiectul Rosia Montana, dar si exploatarea gazelor de sist, arata un sondaj Sociopol realizat in perioada 23-26 august.

Astfel, 68% dintre respondenti au spus ca autoritatile trebuie sa promoveze acest proiect, in timp ce doar 32% au raspuns ca ar trebui sa se opuna proiectului.

In plus, acelasi sondaj de opinie arata ca romanii au incredere ca autoritatile vor promova Rosia Montana, 73% dintre ei fiind de aceasta parere. In schimb, 27% dintre cei intervievati au raspuns ca autoritatile se vor opune proiectului Rosia Montana.

Romanii sustin si exploatarea gazelor de sist, arata sondajul Sociopol. Astfel, 59% dintre cei intervievati au raspuns ca autoritatile ar trebui sa promoveze acest proiect, in timp ce 41% au raspuns ca trebuie sa se opuna acestui proiect.

Intrebati ce cred ca vor face autoritatile in cazul proiectului exploatarii gazelor de sist, 72% dintre respondenti au afirmat ca vor promova acest proiect, in timp ce 28% au raspuns ca autoritatile se vor opune acestui proiect.

Sondajul Sociopol a fost realizat in perioada 23-26 august 2013, pe un esantion de 1079 de persoane, cu o marja de eroare de +/- 3,2 %.

Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana. Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016.

Potrivit documentului, participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din acţiuni. Mai mult, inceperea proiectului este conditionata si de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit Acordului intre Guvern,

Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Investitorul va plati Guvernului o redeventa de 6% din valoarea productiei, statul avand opţiunea de a solicita companiei ca plata redeventei sa se faca in natura, conform proiectului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *