Locatarii faimosului bloc de pe Albac stau in mizerie, nesiguranta, cu intuneric pe casa scarilor si au probleme majore cu utilitatile. Situatia este cauzata de datoriile care insumeaza un miliard de lei vechi, antrenand un adevarat cerc vicios in care sunt implicati oameni nevoiasi, romi, o administratoare neglijenta si zeci de datornici ignorati de municipalitate.
Una dintre locarele imobilului, Maria Dan, a contactat redactia Ziar de Cluj pentru a semnala cateva probleme cu care se confrunta de mai multa vreme. Apartamentul sau se afla in zona cu bai comune, iar acestea sunt vandalizate periodic de cetateni de etnie roma care locuiesc acolo sau chiar pe alte strazi.
“Vin oamenii astia de pe strada Zambilei si se spala la dusurile noastre. Nu e deloc igienic si, recunosc, mi-e frica de ei. Isi spala si hainele la noi”, spune Maria Dan.
O alta problema semnalata de ea este lipsa becurilor in spatiile comune si, mai ales, faptul ca i se mai si cer taxe pentru reparatii si intretinere.
Maria Dan a avut o viata chinuita, doi copii cu probleme, sufera de mai multe afectiuni si locuieste pe Albac 25 intr-un apartament de 10,5 metri patrati. Peretii locuintei sunt plini de igrasie, mobila s-a degradat din cauza umezelii si, mai grav, aerul umed i-a afectat sanatatea. Toate astea s-au intamplat cu o iarna in urma, cand tot blocul a fost taiat de la termoficare.
“Vechea administratoare, Miorita Livia Tecan nu a facut mai nimic, nu erau facute calcule, lumea nu a platit si s-au strans niste datorii grozave. Am tot facut sesizari, pana la urma a fost demisa si foarte greu a mai vrut cineva sa preia controlul, totul era incurcat. Calculele erau gresite, blocul se darama, gestiunea era praf. In 2011 a fost pus altul, dar in prima iarna noi nu am mai avut caldura, nu a vrut sa ne racordeze pentru ca administratorul voia sa lucreze cu o firma la negru”, sustine femeia.
In 2013, clujeanca isi gateste la un aragaz cu butelie, pentru ca nu s-a facut racordul la gaz si, din cauza problemelor de la baia comuna, se spala in lighean. La baile comune de care vorbeste miroase pestilential, instalatiile sunt ruginite, e plin de mizerie si usa nu se mai inchide.
O tanara care da cu mopul dintr-o galeata cu spume parfumate striga in gura mare dupa femeie: “esti nebuna, iar ai chemat presa, nu o luati in seama”.
“Am facut cerere la administrator sa taie crengile copacilor din jurul apartamentului meu. Tin umbra si intuneric si asta intretine umezeala din casa. Nu a vrut. Sunt bolnava si am nevoie de lumina si aer”, se plange Maria Dan.
Intre afectiunile de care sufera se numara alergodermie extinsa, hipotiroidism, bronsita, pneumonie si probleme cu pancreasul. Pensia ei abia depaseste 400 de lei, asa ca nu isi permite sa plateasca taxele impuse de administratia blocului.
Pentru toate acestea, a dat in judecata administratia blocului, in mai, 2012 si cere 2.700 de lei ca sa isi poata renova apartamentul.
De cealalta parte, Ion Blendea, administratorul blocului, se plange ca Maria Dan a facut zeci de plangeri si reclamatii, chiar si la primarie, in conditiile in care se afla printre restantieri.
“Am gasit blocul intr-o situatie dezastuoasa. Nici nu am cunoscut-o pe administratoarea care a incurcat totul. Nu era nici apa, nici incalzire, am incercat sa reparam cat s-a putut. Am stat o iarna fara caldura pentru ca tevaraia era praf si cei de la termoficare nu au vrut sa faca racordul pana nu reparam. Datoriile sunt de un milliard de lei vechi, din care jumatate sunt de la chiriasii primariei. Era intre ei o familie de romi care nu platea nici macar chiria, ce sa mai vorbim de cheltuieli. Au si distrus bunuri prin bloc”, povesteste administratorul.
Lipsa luminii pe hol se datoreaza datoriei de 200 de milioane de lei vechi pe care locatarii o datoreaza la curentul “la comun”. Lipsa interfonului, care ar putea aduce siguranta ca nu intra straini in bloc, are aceeasi cauza. Despre crengile care nu au fost taiate, Blendea spune ca au fost lasate “sa mai mascheze din mizeria blocului”.
“Inteleg ca doamna Dan e bolnava si are pensie mica, dar nu e vina noastra, ce sa facem? Trebuie sa plateasca si ea la cheltuieli ca sa putem repara si instala utilitati”, replica administratorul.
Primaria are in acest bloc 23 de apartamente pe care le-a pus la punct si redistribuit, insa, dupa cum atrage atentia Blendea, nu i-a ajutat cu nimic.
“La primarie ne-au zis ca nu sunt proprietari, ei numai administreaza. Stiau de mult ca au restante, dar i-au lasat acolo sa mai stranga si altele. Pana la urma i-a evacuat pe rau platnici, dar datoriile au ramas dupa ce au stat 7 ani fara sa plateasca vreun leu la cheltuieli”, se plange administratorul fostului bloc “NATO”.
Oficialii Primariei Municipiului Cluj-Napoca nu au remis pana acum un raspuns privitor la situatia restantelor de la blocul de pe strada Albac.