Politica

Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare

Ultimul sondaj al CURS, realizat zilele trecute, arată că PSD se bucură de o intenție de vot de 34%, în timp ce PNL este cu zece procente în spatele social-democraților. La întrebarea referitoare la scenariul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri, 34% dintre cei care au răspuns au indicat faptul că ar pune ștampila pe PSD, după cum arată ultimul sondaj CURS

  • Liberalii sunt pe locul al doilea, având o intenție de vot de 24%. În schimb, pe locul al treilea este Alianța pentru Unirea Românilor, formațiune dată cu un procent de 12%. 

Locul al patrulea este ocupat de Uniunea Salvați România, partidul lui Cătălin Drulă fiind susținut de 9% dintre respondenți. UDMR e în continuare la o intenție de vot de 5%.

Imediat sub pragul parlamentar sunt Partidul Mișcarea Populară, cu 4%, dar și formațiunea controlată de Dan Voiculescu, Partidul Umanist Social-Liberal, tot cu 4%.

Cu o intenție de vot de sub 2% sunt Forța Dreptei (Ludovic Orbab), REPER (partidul condus de Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu, dar unde un rol îl joacă și Dacian Cioloș), SOS România (Diana Șoșoacă) și Alianșa pentru Patrie (coordonat de Codrin Ștefănescu).

În sondajul din septembrie, PSD era cotat la 35% intenție de vot, PNL la 22%, Alianța pentru Unirea Românilor la 15%, USR la 8% și UDMR la 5%. Formațiunile care nu prindeau Parlamentul erau PMP, cu 4%, PUSL, tot cu 4%, PER cu 2% și SOS România cu 2%.

Dorință pentru eliminarea pensiilor speciale 

  • La întrebarea privind eliminarea pensiilor speciale, 81% au declarat că ar fi de acord cu abrogarea acestora. În dezacord cu eliminarea lor s-au pronunțat 12%, iar 7% nu au răspuns sau nu au știut ce să aleagă.

73% dintre respondenți sunt de părere că „mai degrabă România merge într-o direcție greșită”, în timp ce 13% că „mai degrabă într-o direcție bună”.

Referitor la principalele probleme cu care se confruntă, cei întrebați s-au pronunța în procent de 27% pentru categoria „prețuri, inflație, utilități, energie”, în timp ce 19% „nivelul de trai, pensiile, salariile”. Suprinzător că o problemă destul de vizibilă în trecut e acum la doar 5%, adică menționarea „corupției” și „hoției”.

În cazul gestionării crizei energetice, sondajul arată că 44% ar fi destul de nemulțumiți, 24% destul de mulțumiți, 22% foarte nemulțumți și 7% foarte muțumiți.

Încredere în instituții și metodologie

  • La capitolul încredere, instituția care se bucură de cea mai mare încredere este armata (65%), urmată de pompieri (63%) și Biserică (59%).

La polul opus sunt partidele (7%), Parlament (10%), președinșie (14%) și Guvern (16%). Suprinzător e că Guvernul este peste președinție.

Sondajul a fost făcut pe un eșantion de 1067 respondenți, cu vârstă de 18 ani și peste, tipul eantionului fiind probabilist, multistadial, stratificat, cu o marjă de eroase de +/-3%, la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere, față în față, la domiciliile respondenților. Perioada de realizare a fost 8-22 noiembrie 2022.

În 2024 vor fi patru tipuri de de alegeri. În primăvară vor fi europarlamentarele, iar în luna septembrie, cel mai probabil localele. Apoi vor fi cele două tururi ale prezidențialelor. Nu în ultimul rând, în decembrie sunt parlamentarele.