Politica

SONDAJ: 49,4% dintre români cred că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat

Aproape jumătate dintre români (49,4%) cred că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat, în timp ce 46,6% se pronunţă în favoarea comasării unora dintre scrutine, conform datelor unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Comasarea primului tur al prezidenţialelor cu parlamentarele are cei mai mulţi susţinători, 82,9 %. Procentul celor care consideră că primul tur al alegerilor prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare simultan cu alegerile locale este de 78 %.

Peste 42 % dintre cei chestionaţi cred că alegerile prezidenţiale sunt cele mai importante din acest an, iar 20,4% cred că alegerile locale sunt cele mai importante. Alegerile europarlamentare sunt considerate ca fiind cele mai importante de 4,7% dintre respondenţi. Aproape 12% dintre ei afirmă că toate scrutinele sunt la fel de importante.

Întrebaţi care sunt, pentru ei, cele mai importante alegeri care se vor organiza în 2024, 42.3% dintre respondenţi indică alegerile prezidenţiale, 20.4% alegerile locale, 18.1% alegerile parlamentare, iar 4.7% alegerile pentru Parlamentul European. 11.9% spun că toate sunt la fel de importante, 1.8% că niciuna nu este importantă, iar 0.8% nu ştiu sau nu răspund.

78% dintre cei care sunt în favoarea comasării alegerilor ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să se desfăşoare în acelaşi timp cu alegerile locale. 21.3% nu ar fi de acord, iar 0.7% nu ştiu sau nu răspund.

82.9% dintre cei care sunt în favoarea comasării alegerilor ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să se desfăşoare în acelaşi timp cu alegerile parlamentare. 15.5% nu ar fi de acord, iar 1.6% nu ştiu sau nu răspund.