Eveniment

Registrul Auto denunță știri fake despre folosirea cauciucurilor de vară/iarna. ”Nu s-a schimbat legea, rămâne cum s-a stabilit în 2011”

Registrul Auto Român anunță pe pagina de Facebook că nu s-a schimbat legislația în privința utilizării cauciucurilor de iarnă. Instituția a considerat că e necesară precizarea după ce mai multe știri anunțau că s-a schimbat legea și că șoferii nu mai sunt obligați să monteze anvelope de iarnă pe mașină, în sezonul rece.

„Anunțul MOMENTULUI în România despre anvelopele de iarnă! TOȚI șoferii trebuie să știe ASTA: nu s-a schimbat legea, rămâne cum s-a stabilit în 2011! Probabil vă întrebați de ce am vrut să atragem atenția asupra acestui subiect, iar explicația are legătură cu apariția unor informații care pot induce în eroare șoferii cu privire la folosirea corectă a anvelopelor destinate sezonului rece.

În România nu a existat, înainte de anul 2011, nicio lege care să prevadă obligativitatea folosirii anvelopelor de iarnă în anumite condiții, această reglementare fiind introdusă prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011. Totodată, legislația nu prevede o dată limită pentru montarea sau demontarea cauciucurilor specifice sezonului rece, acestea fiind necesare atunci când autovehiculul circulă pe un drum public acoperit cu gheață, zăpadă sau polei. Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări după anul 2011, iar dacă acest lucru se va întâmpla, noi vom da primii știrea”, anunță RAR.