Editorial

Soarta, resursele imobiliare și financiare ale municipiului Cluj-Napoca sunt extrem de generoase cu anumite ”familii”

LOC COMUN: Proastele decizii luate de Guvernele Mandolină în pandemie au pus pe butuci sectorul HoReCa. Printre cei afectați este și Călin Buzoianu, fratele la care a rămas Hotelul Opera Plaza.

GHINIONUL DRACULUI: Prea mare (ca famiglie) ca să o ia în freză cu una cu două, fratele Buzoianu scapă de spectrul falimentului datorită banilor UBB Cluj-Napoca care, nitam-nisam, se decide să dea 10 milioane de euro pe clădirea hotelului pentru a-l transforma în sediu al Facultății de Drept.

ISTORIE APROAPE RECENTĂ: Opera Plaza a fost construit pe fostul amplasament al Fabricii de dulciuri Feleacul. Hotelul Opera Plaza a fost finalizat în iulie 2006, în urma unei investiții de 4,5 milioane euro. Opera Plaza a fost dezvoltat de proprietarii fabricii de dulciuri Feleacul, Octavian și Călin Buzoianu, deveniți proprietari după ce au cumpărat activele fabricii ”privatizate” prin metoda MEBO, care au fost gajate la Banca Ion Ţiriac. Dar aceasta este o altă poveste despre sordidele ”privatizări” ale anilor ‘90-2000.

ODATĂ PRIMITĂ ACEASTĂ GURĂ DE OXIGEN FINANCIAR, CE ZICE CĂ VA FACE FRATELE CĂLIN BUZOIANU? Zice, consemnat de zcj.ro că:

“Vom mări capacitatea de producție a fermei noastre de la Jucu, gestionate împreună cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, vrem să fabricăm lapte integral și telemea în primă instanță, eventual în cadrul unei cooperative, cu alți 2-3 producători, iar produsele sub brandul nostru să le livrăm online sau la punct fix, fie în cadrul unei mari rețele comerciale. Începem cu o microunitate de producție, cu 3.000 de litri pe săptămână, după care ne extindem, dacă piața o permite”.

JUCU S-A ZIS? DAR NU A FOST UN SCANDAL DECLANȘAT DE CURTEA DE CONTURI ACUM 5 ANI în care se proba cum, timp de zece ani, proprietatea publică a statului român, aflată în administrarea USAMV, a fost abuzată de către Octavian Buzoianu, cu complicitatea conducătorilor instituției statului?

Cum, cu tupeu, pe neveu, fără licitație, fără o selecție de oferte, în data de 24.07.2006, USAMV Cluj-Napoca a încheiat Contractul de asociere în participațiune nr. 4773 cu SC MODERN FARM SRL, având ca scop “realizarea de către asociat a unor investiții pe imobilele Universității mai jos descrise, exploatarea în interesul comun al acestor investiții și oferirea unei baze materiale pentru activitatea de cercetare și practica studenților universității pe diverse domenii”. Cum “administratorul” se înființase ca “sereleu” cu capital social de 200 lei (în echivalentul de atunci) și cu asociat unic, Octavian Buzoianu, cu doar 10 zile înainte de încheierea contractului. Care contract de participațiune s-a încheiat fără o selecție de oferte, în apărarea lor Liviu Mărghitaș, Doru Pamfil și Viorel Poruțiu invocând faptul că la data respectivă nu exista o “obligație legală” în acest sens.

CITEȘTE: Timp de zece ani, proprietatea publică a statului român, aflată în administrarea USAMV, a fost abuzată de către Octavian Buzoianu, cu complicitatea conducătorilor instituției statului

CITEȘTE: DNA Cluj, cazul aista nu-i de puscarie? Avem raportul Curții de Conturi a României despre mega-tunul celor peste 1300 de hectare ale USAMV ajunse in ghearele lui Octavian Buzoianu acum 10 ani! E SPOLIEREA Statului Român

CERT ESTE CĂ, în 2017, Consiliul de Administraţie al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterninară a decis încetarea asocierii cu omul de afaceri Octavian Buzoianu privind terenurile de la Jucu. Oficialii USAMV au luat această decizie în urma recomandărilor Curţii de Conturi care arată că nu au fost îndeplinite condiţiile legale pentru semnarea parteneriatului. Prin urmare s-a ajuns la concluzia că respectivul  contract de asociere ar fi nul de drept.

CITEȘTE: USAMV îl evacuează pe Octavian Buzoianu de la Jucu: „Contractul de asociere este nul”

DE ALTFEL, terenul din Jucu pe care Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca l-a dat lui Octavian Buzoianu în baza unui contract dintre universitatea și firma Modern Farm a făcut obiectul unui alt dosar aflat pe rolul instanțelor de judecată. USAMV a acuzat că terenul aflat în proprietatea publică și în administrarea universității a fost trecut în mod ilegal în proprietatea UAT Jucu.

În 2016, imediat după ce Raportul Curții de Conturi a fost analizat public în mass media, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca a dat în judecată Consiliul Local Jucu, comuna Jucu și statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice. USAMV a cerut instanței anularea în parte a două Hotărâri de Consiliu Local din 2007 și 2008 privind inventarului bunurilor care aparțin domeniului privat al comunei Jucu. De asemenea, universitatea a mai cerut rectificarea situației de carte funciară a imobilului înscris în favoarea comunei Jucu, în sensul radierii dreptului de proprietate al comunei Jucu, anularea nr. cadastral și sistarea cărții funciare pentru lipsa părților.

USAMV a arătat că printr-o Hotărâre de Guvern  din anul 2004 a preluat prin absorție Stațiune de Cercetare-Dezvoltare de 1390 ha, aflată în localitatea Jucu. Însă, în 2007 USAMV a constatat că s-a emis o Hotărâre de Consiliu Local prin care s-a dispus însușirea de către Consiliu Local Jucu a inventarului bunurilor aparținând domeniului privat al comunei Jucu, prin care s-a inclus și terenul în suprafață de 24.154 mp.

USAMV mai spunea că, în mod nelegal, s-a emis și în 2008 un HCL în temeiul căreia, bunul imobil respectiv a fost înscris în proprietatea comunei Jucu, fiind transcris într-o nouă carte funciară.

Tribunalul Cluj a admis în martie 2017 acțiunea formulată de USAMV. Statul Român a făcut recurs, însă câteva luni mai târziu, Curtea de Apel Cluj a respins recursul.

TOTUȘI, USAMV a pierdut în primă instanță în fața lui Buzoianu cererea de revocare a contractului cu SC Modern Farm SRL. În aprilie 2019, judecătorul de la Tribunalul Cluj a respins solicitarea reprezentanților universității.

Soluția pe scurt:

”Respinge ca inadmisibilă cererea principală formulată de reclamanta UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ Cluj-Napoca, în contradictoriu cu pârâta SC MODERN FARM S.R.L. Respinge ca inadmisibilă cererea reconvenţională formulată de STATUL ROMAN prin MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE, în contradictoriu cu reclamanta pârâtă reconvenţională UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA şi cu pârâtul reclamant reconvenţional SC MODERN FARM SRL. Respinge ca inadmisibilă cererea reconvenţională formulată de MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE, în contradictoriu cu reclamanta pârâtă reconvenţională UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA şi cu pârâtul reclamant reconvenţional SC MODERN FARM SRL. Respinge ca rămase fără obiect petitele 3-7 ale cererii reconvenţionale formulate de pârâta reclamantă reconvenţională SC MODERN FARM S.R.L. în contradictoriu cu reclamanta pârâtă reconvenţională UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ Cluj-Napoca şi cu pârâtul STATUL ROMÂN prin Ministerul Finanţelor Publice. Respinge ca neîntemeiate petitele 1-2 ale cererii reconvenţionale formulate de pârâta reclamantă reconvenţională SC MODERN FARM S.R.L. în contradictoriu cu reclamanta pârâtă reconvenţională UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ Cluj-Napoca. Respinge ca rămasă fără obiect cererea de chemare în garanţie formulată de pârâtul STATUL ROMÂN prin MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE împotriva chemaţilor în garanţie MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE şi UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ NAPOCA. Obligă pârâta SC MODERN FARM SRL la plata către UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ Cluj-Napoca a sumei de 1994 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Cluj”.

ÎN FINAL, USAMV a pierdut definitiv bătălia cu Buzoianu. Curtea de Apel Cluj a decis definitiv, în 25 septembrie 2019, să respingă recursul declarat de toate părțile, respectiv USAMV Cluj, Ministerul Educației Naționale, Modern Farm SRL și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, Curtea de Apel Cluj menținând sentința Tribunalului.

PRIN URMARE, Contractul de asociere dintre Universitate și omul de afaceri a rămas valabil.

TOTUȘI, RĂMÂNE ÎNTREBAREA: CE CAUTĂ BANII OBȚINUȚI DE FRATELE CĂLIN BUZOIANU, DIN VÂNZAREA OPERA PLAZA CĂTRE UBB Cluj-Napoca, ÎN AFACEREA FRATELUI OCTAVIAN BUZOIANU?

PĂI ALȚI BANI. Că USAMV CLUJ-NAPOCA a pierdut din asocierea păguboasă cu Fratele Octavian Buzoianu, milioane de lei.

Analiza făcută în 2015 pe situația financiară a SC Modern Farm SRL versus ce a încasat din asociere USAMV Cluj-Napoca, ne arată următoarele cifere:

  • în anul 2010, societatea Modern Farm a avut o cifră de afaceri de 1.88 milioane lei și o pierdere de 237 mii lei.
  • în anul 2011, societatea a avut o cifra de afaceri de 3.85 milioane de lei și un profit net de 1.638 lei, ceea ce înseamnă că USAMV a primit imensa suma de 409 lei.
  • în anul 2012, firma a avut o cifră de afaceri de 3.35 milioane de lei și un profit de 57.726 lei din care, USAMV Cluj i-a revenit suma de 14.431 lei.
  • în 2013, profitul firmei de a fost de 3,11 milioane lei iar profitul de 62.029 lei. La USAMV a intrat în conturi suma de 15.500 lei.
  • în anul 2014, Modern Farm a realizat o cifră de afaceri 3,9 milioane lei și un profit de 64.198 lei, din care suma de 16.049 lei au intrat în conturile USAMV.

În total, în anii fiscali 2010-2014, USAMV a încasat imensa sumă de 46.389 lei, adică vreo 10.500 de euro. Dacă cei de la USAMV Cluj-Npoca ar fi stat pe fundul lor și ar fi încasat subvenția de stat pentru terenuri agricole, numai în cursul anului 2014, când subvenția pentru un hectar agricol plătită de APIA a fost de aproximativ 130 de euro, pentru cele peste 1.000 de hectare de teren de la Jucu ar fi primit peste 130.000 de euro. Numai într-un an, de 10 ori mai mult!

Revenind, în 2015 SC Modern Farm SRL a avut o cifră de afaceri de 4 013 702 lei, cu un profit declarat de 86 309 lei și datorii de 11 853 689 lei. Active imobilizate în valoare de 8 952 985 lei șamd. Vă las să citiți în tabelul de mai la vale.

Constatăm că soarta și mai ales resursele imobiliare și financiare ale municipiului Cluj-Napoca sunt extrem de generoase cu anumit famiglii. Că se pot face averi în capitalismul de cumetrie la care nici nu visau pârliții Patriei pe vremea lui Ceaușescu. Nici măcar dacă erau directori și șefi de promoție.

Și, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *