In vizor

După două luni de muncă patriotică, unii asistenți medicali din centrele de vaccinare sunt în pericol să nu poată fi plătiți

Personalul medical prestează de două luni muncă patriotică în centrele de vaccinare, aceștia nefiind încă remunerați pentru activitatea lor. În plus asistenții medicali au aflat că de fapt trebuie să fie Persoane Fizice Independente pentru a putea fi plătiți. 

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 3 din 2021 „doar asistenții medicali care exercită profesia în calitate de persoană fizică independentă pot încheia contracte de prestări servicii, contracte de natură civilă, în apșicarea prevederilor OUG nr. 3/2021”.

De altfel, Ordinul Asistenților Medicali Gseneraliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România a solicitat Ministerului Sănătății lămuiriri cu privire la plata personalului medical din centrele de vaccinare, iar răspunsul Ministerului a fost: „contractul de prestări servicii prevăzut în anexa la Ordinul comun MS-MDLAP nr. 73/83/2021 se va încheia numai de către asistenții medicali care sunt înregistrați ca persoană fizică independentă, în condițiile legii”.

Ziar de Cluj a stat de vorbă cu Emil Buiga, președintele Ordinului Asistenților Medicali Cluj care a declarat că asistenții medicali din centrele de vaccinare nu trebuie să își facă griji pentru că își vor primi banii indiferent de tipul contractului de muncă. 

„Vor fi remunerați toți cei care sunt angajați de către primării pentru aceste centre. Toți vor putea fi remunerați pentru că prestează un serviciu medical și trebuie plătiți. Nu e nicio problemă, fie că e persoană fizică independentă, fie că e asociat sau grupat pe cabinete medicale. Sunt trei forme de organizare prin care se exercită profesia și atunci trebuie să fie plătiți. La ora actuală majoritatea sunt persoane fizice independente. Toți vor fi plătiți, important să aibă un contract de prestări servicii”, a declarat Emil Buiga.

Ministerul Sănătății a anunțat că va începe plata personalului din centrele de vaccinare, dar asta doar după ce situația a fost făcută publică de către coordonatorul campaniei de vaccinare care a anunțat că personalul medical nu a fost plătit deloc de la debutul campaniei. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *