Din oras

SMART Cluj: cablurile suspendate vor fi transformate în obiective turistice

Scris de 63

Proiect inedit al autorităților locale: cablurile suspendate pe stâlpi, care nu au fost încă transferate în subteran, ar putea reprezenta un obiectiv turistic pe modelul digital-green-resilience. Un asemenea punct de belvedere poate fi regăsit chiar într-una din zonele recent modernizate. Desigur, pentru a demara proiectul turistic cu finanțare europeană, cablurile suspendate au rămas neatinse, chiar dacă administrația locală a modernizat Piața Mihai Viteazul din centrul municipiului Cluj-Napoca.

Ziar de Cluj semnala încă de acum doi ani reușita Primăriei în privința procrastinării amplasării cablurilor în subteran.

CITEȘTE ȘI: Jos Pălăria, Emil Boc! Procrastinarea amplasării cablurilor în subteran, un real succes în Cluj

Cum a fost posibilă amplasarea cablurilor în subteran? Cluj-Napoca, orașul model

Duct City, proiect major al municipalității clujene, coordonat îndeaproape de primarul Emil Boc, care a început în 2011, s-a dovedit a fi de un real succes. Cablurile de telefonie și internet au dispărut, treptat, din peisajul urban. Dacă cu ani în urmă cablurile mai atârnau pe stâlpi chiar în centrul istoric, de curând, Cluj-Napoca a reușit eliberarea peisajului urban și transformarea reală a municipiului într-un oraș cosmopolit. 

După modelul orașelor europene: Amsterdam, Paris, Milano, Stockholm, care au implementat proiecte similare, administrația din municipiul Cluj-Napoca s-a obligat, încă din 2011, la îndepărtarea cablurilor aeriene. Din 2011 și până în prezent, administrația clujeană a lucrat concomitent pe mai multe tronsoane, pentru amplasarea cablurilor în subteran.

Cablurile suspendate – obiectiv turistic

Zonele singulare cu puternică încărcătură istorică și-au conservat însă profilul: cablurile suspendate pe stâlpi au rămas neatinse astfel încât să poată fi transformate în zone cu circuit turistic.

Desigur, pandemia pare să fi afectat sectorul turistic, însă odată cu vaccinarea masivă a populației și reluarea călătoriilor, turiștii din întreaga Uniune Europeană vor putea aprecia proiectul inedit desfășurat de autoritățile locale, bucurându-se de cele câteva puncte de belvedere de unde vor putea observa cablurile suspendate pe stâlpi, un proiect care pune Clujul pe harta lumii.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 15 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 15 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 16 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 17 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 17 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 19 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 20 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 20 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 21 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 23 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE