O bucată de drum din Pădurea Hoia-Baciu de la periferia municipiului Cluj-Napoca nu este a nimănui, deși în documente figurează ca drum public, iar aceasta înseamnă că aparține proprietății publice. Este o situație ieșită din comun. Drumul respectiv a ajuns în atenția opiniei publice în urmă cu câteva zile după ce câțiva ecologiști au semnalat că pe acel drum din pădure se fac lucrări de asfaltare/pietruire. Dacă ecologiștii reclamă asfaltarea drumului și deteriorarea pădurii, locuitorii de pe străzile din vecinătate (Nicolae Pătrașcu, Alexandru Donici, Uliului și Ion Neculce) vor exact contrariul, adică asfalt. Au și depus o solicitare la Consiliul Județean, pe care îl consideră responsabil de modernizare.
Dincolo de conflictul dintre ecologiști și locuitori, situația cu adevărat bizară și ieșită din comun este alta: drumul este al nimănui. În documente, figurează ca drum public, dar nicio instituție nu îl revendică. Primăria Cluj-Napoca spune că nu este drumul său, Consiliul Județean spune la fel, iar Primăria Baciu habar nu are despre ce drum este vorba, deci e clar că nici al său nu este. Deși este drum public și se află în proprietate publică, nicio instituție de stat nu recunoaște că are bucata respectivă de drum.
Într-un răspuns transmis către Ziar de Cluj de conducerea Consiliului Județean Cluj se arată că drumul este în administrarea Romsilva. Conducerea Ocolului Silvic Cluj, aflat în subordinea Romsilva, spune însă că nu are nicio legătură cu acel drum. De precizat însă că există o diferență între proprietar și administrator.
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră în legătură cu drumurile asfaltate de la Hoia-Baciu și proiectul de extindere a Parcului Etnografic, vă comunicăm următoarele: Drumul la care dumneavoastră faceți referire este în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA. Acesta este un drum pietruit aflat în domeniul public, iar Romsilva a exprimat acordul pentru reprofilarea și pietruirea lui, fiind un drum vechi din 1960. Nu există un proiect de asfaltare a drumului respectiv, deși locuitorii din zonă solicită acest lucru”, a transmis conducerea Consiliului Județean Cluj.
Solicitarea cetățenilor transmisă către Consiliul Județean arată astfel:
Conducerea Ocolului Silvic Cluj spune că nu este administratorul acelui drum și că este un drum public pietruit.
„Drumul respectiv este un drum public din 1975, deci nu este în administrarea noastră. Este drum public pietruit. Se văd lucrările de artă vechi, cu poduri, cu șanțuri. Fiind drum public, eu nu am în pădurea mea decât drumuri forestiere sau drumuri de tractor. În hărțile noastre figurează ca drum public pietruit, dar nu sunt eu administratorul drumului. Am făcut adresă la Primăria Cluj-Napoca, la Primăria Baciu că nu știu exact cine l-a făcut la vremea respectivă și cine îl are în inventar și la Consiliul Județean pentru că s-ar putea să fie al Consiliului Județean. Fiind drum public, eu gestionez numai pădurea limitrofă drumului public. După toate probabilitățile, drumul este al statului român. Nu este al unei persoane fizice private”, a declarat Adrian Apostoaie, șeful Ocolului Silvic Cluj.
Ordonanța nr. 33 din 1997 la art. 3 spune că din punct de vedere al destinaţiei, drumurile publice sunt obiective de utilitate publică destinate transportului rutier în scopul satisfacerii cerinţelor economiei naţionale, ale populaţiei şi de apărare a ţării; acestea aparţin proprietăţii publice.
Lucrările de pietruire a drumului începute în urmă cu câteva zile au fost realizate de firma Eco Logistic din Florești. În acest moment, nu se cunosc alte detalii cu privire la autorizația de construcție (dacă este necesară sau nu autorizație pentru lucrări de pietruire), valoarea lucrărilor și la ordinul cui s-au realizat aceste lucrări. Vom reveni și cu aceste informații.