Din oras

Slujba la difuzoare sparge somnul clujenilor nemulțumiți. Ce soluții propune Mitropolia

Conflictul dintre credincioșii care merg conștiincioși la biserică la fiecare slujbă de duminică și cei care vor să doarmă duminică dimineața este departe să se încheie. După o perioadă de liniște aparentă, pe platformele pentru sesizări și reclamații au început să apară din nou nemulțumiri legate de zgomotul produs de slujba care se aude în difuzoarele scoase afară din biserică.

“Pe strada Fabricii suntem obligați în fiecare duminică să ascultăm slujba. Au boxe scoase afară date la maxim. Să țină slujba în biserică că nu are nimeni treabă cu ei sau măcar să le dea mai încet”, a scris un clujean pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.

Un alt cetățean care locuiește în cartierul Mănăștur este la fel de deranjat că nu poate dormi dimineața din cauză că slujba se aude prea tare în difuzoare.

„Respect pe toată lumea, sunt conștientă de faptul că duminica și la sărbătorile mari se adună mai mulți oameni decât de obicei, dar asta nu înseamnă că trebuie să dea volumul la maxim că aud totul din casă, chiar și cu geamul închis”, a declarat Mariana, o femeie care locuiește în cartierul Mănăștur.

Reprezentanții Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului spun că au transmis tuturor arhiepiscopiilor să nu abuzeze de posibilitatea de a pune slujbele la difuzoare și să nu producă zgomot mult prea puternic.

“Noi ne dorim ca slujbele de duminică să fie auzite și de cei care stau în afara bisericii și știm foarte bine că vara sunt mai mulți oameni care stau afară așa că vrând nevrând, pentru ei se impune, dar totul în limite rezonabile, fără ca slujba să deranjeze pe ceilalți. Noi am transmis parohiilor unde au mai fost sesizări ca să nu abuzeze, să le folosească numai când este nevoie și unde este nevoie. Catedrala, de exemplu are difuzoare să se audă pentru că toată Piața Avram Iancu este plină”, a declarat preotul Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Reprezentanții Mitropoliei cer și îngăduință celor care ar prefera să doarmă dimineața și să nu asculte slujba la difuzoare.

“Noi cerem îngăduința de a avea înțelegere pentru cei care vor să meargă la biserică, să asculte slujba și să nu aibă unde și stau afară. Este doar o oră, o oră și jumătate, nu durează mai mult. Noi ne dăm seama și nu abuzăm de niciun fel de zgomot, dar în același timp îi rugăm și pe ceilalți să le ofere dreptul celor care vor să asculte slujba să o facă în liniște și reculegere”, a conchis Bogdan Ivanov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *