Reportaj

„Muzica” alarmelor care sună noaptea la magazinele de pe strada Pasteur dă dureri de cap clujenilor. Ce măsuri se iau

Scris de 617

Pe strada Louis Pasteur, sistemele de alarmă ale mai multor unități comerciale dau „concert” noaptea și strică liniștea și somnul clujenilor care locuiesc în zonă. Alarmele încep să sune aproape la unison, iar echipajul de poliție care patrulează noaptea pe strada respectivă pare a fi surd la aceste zgomote infernale. Sunt sistemele de alarmă un factor de stres pentru clujeni? Ce spun reprezentanții Poliției despre incidentele nocturne de pe strada Pasteur?

Un cetățean, înnebunit de „muzica” pe care o aude aproape în fiecare noapte răsunând pe strada Louis Pasteur, a trimis o sesizare primarului Emil Boc, în care povestește prin ce trec riveranii care trăiesc în zona respectivă, în special familiile care au copii mici.

„Pe str Pasteur 77 sunt mai multe magazine printre care și un amanet care au alarma neconectată la nici un sistem de pază. Se pornesc noaptea și până nu se termină acumulatorii sau nu vine cineva să o oprească merge întruna. Ar trebui verificați toți comercianții dacă au alarmele în regulă. Poliția stă mult timp chiar acolo noaptea pe stradă și nu s-au sesizat încă. În zonă sunt foarte mulți copii mici, iar acest lucru deranjează încă o dată”, a declarat clujeanul. 

Cine trebuie să ia măsuri

Fiind vorba în mod cert de intervalul orar stabilit de lege pentru respectarea liniștii publice, proprietarii magazinelor, în special ai casei de amanet – sursa principală a deranjului public – sunt pasibili de amendă. Dar fără o sesizare din partea cetățenilor, Poliția nu ia măsuri, decât dacă patrulează în zonă și se autosesizează.

Autorul reclamației pretinde că echipajul de Poliție, care stă de strajă noaptea în zonă, ignoră problema. Șeful Poliției Locale, Marcel Bonțidean, ne-a ignorat la rândul lui apelurile telefonice, prin care urmăream să îi obținem punctul de vedere. Oricum, în atribuțiile Poliției Locale nu intră și verificarea sistemelor de alarmă. Cine se ocupă totuși de acest aspect? 

„Pentru tulburarea ordinii și liniștii publice poate fi solicitată și Poliția Locală și Poliția Națională. Măsuri de sancționare se pot lua și de către noi și de ei (Poliția Locală – n.r.), depinde pe cine sesizați. Verificarea sistemelor de pază se face de către polițiștii noștri de securitate. Poliția se autosesizează dacă sunt în zonă sau dacă firma de pază sesizează Poliția, dacă ei consideră că a pornit alarma pentru că e cineva înăuntru, dar altfel dacă sună alarma și nu sunt indicii că ar fi infracțiune, ei nu au de ce să ne sesizeze pe noi că lor li s-a defectat alarma”, a declarat Carmen Jucan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Legea te obligă să te conectezi la o firmă de pază?

Potrivit legislației în vigoare, toate unitățile comerciale sunt obligate să aibă un document care se numește ”Analiza de risc la securitatea fizică”. În funcție de scorul obținut la evaluarea de risc, se stabilește dacă trebuie să fie legați la o firmă de securitate. Casele de schimb valutar sau de amanet sunt însă obligate din start să își asigure protecția bunurilor și a valorilor printr-un contract cu o firmă de pază. 

„Te obligă dacă e vorba de casă de schimb valutar, bănci…În cazul acesta te obligă legea să te conectezi la un dispecerat. Normal da, dacă e vorba de un amanet. Se face o evaluare de risc la Securitatea Fizică. Societățile înființate după 2012 încoace sunt obligate să își facă evaluarea, ele completează o grilă și dă un punctaj, și în urma punctajului respectiv li se spune dacă au nevoie să se lege la un dispecerat sau nu. Oricum, instituțiile bancare, școlile, casele de amanet sunt obligate să fie legate la un dispecerat; deci au niște condiții minimale impuse”, a explicat Remus Mureșan, reprezentantul firmei de pază clujene MC Protect.

Posibile cauze pentru alarme care sună haotic

Cele mai incredibile lucruri sau…ființe pot declanșa un sistem de alarmă. De la obiecte, precum jaluzele, la feline de talie mică, cei care lucrează în domeniul securității au văzut de toate. 

„Sunt echipamente care sunt defecte probabil și trebuie schimbate. Chiar acum am o firmă undeva în Someșeni unde trebuie să schimb patru senzori de mișcare pentru că e defect unul dintre ei și nu știm care. De trei săptămâni sună aiurea sirena. Numai dacă nu armează proprietarul din cauză că știe că e un defect la sistem. O firmă calificată cum suntem noi vine și vede care e defecțiunea. Prima dată trebuie văzut de ce sună, la fața locului. Poate suna și de la un șoarece sau o pisică. În magazinele alimentare sună de multe ori de la produsele de pe rafturi. Produsele care nu stau bine pe raft cad și pornesc alarma. Sau de la jaluzele verticale. Dacă sunt lăsate geamurile întredeschise și bate un pic vântul, senzorul le vede ca pe o formă umană și pornește. Sistemul așa trebuie să funcționeze. O jaluzea verticală are 1,80 metri lungime, când bate vântul o mișcă cu totul și atunci sistemul detectează ca o mișcare. Depinde de senzor, se mai strică și astea”, a explicat Remus Mureșan, de la MC Protect.

Precizăm că în situațiile în care cetățenii sunt deranjați de zgomotele provenite de la alarme scăpate de sub control, este indicat să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să sune la numărul de urgență 112.ULTIMA ORĂ

 • Acum 17 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 19 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 21 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 23 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 23 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 24 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 2 days Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 2 days PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE