In vizor

Examenele naționale ar putea fi afectate în eventualitatea declanșării grevei generale în Educație

Sindicaliștii din Învățământ fac în aceste zile demersurile premergătoare pentru declanșarea unei greve generale, începând cu data de 12 iunie. Încetarea activității cadrelor didactice ar afecta și desfășurarea examenelor naționale pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a, pentru că Bacalaureatul și Evaluarea Națională s-ar suprapune cu acțiunea de protest a profesorilor.   

„Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, întrunit în data de 31.05.2017, în numele membrilor de sindicat nemulțumiți de prevederile Proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice,  dar și de nesoluționarea altor probleme, a hotărât consultarea acestora în perioada 6-9 iunie 2017, prin referendum, pentru a-și exprima opțiunea referitoare la declanșarea grevei generale începând cu data de 12 iunie 2017”, au anunțat reprezentanții FSLI. 

Principalele nemulțumiri ale sindicaliștilor sunt formulate în 5 puncte mari și late, ce exprimă probleme mai vechi din Învățământ:

„1. Poziționarea salariaților din familia ocupațională „învățământ” în partea inferioară a grilei de salarizare;

2. Neacordarea tranșei de majorare de 20% începând cu data de 1 iulie 2017, conform Programului de guvernare aprobat de Parlamentul României;

3. Inexistența, în Legea bugetului de stat pentru anul 2017, a sumelor necesare plății sentințelor judecătorești, inclusiv a celor care privesc dobânzile penalizatoare;

4. Neadoptarea de către Parlamentul României a inițiativei legislative care privește posibilitatea pensionării cadrelor didactice cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard și fără diminuarea cuantumului pensiei, în condițiile în care alte categorii socio-profesionale se pot pensiona mult mai devreme și, în plus, primesc pensii incomensurabil mai mari decât cadrele didactice;

5. Modul de calcul al drepturilor salariale suplimentare pentru personalul din învățământ.”

Lucia Cojocaru, președinte SLIPC: „Din păcate, am constatat că iarăși ne-au mințit și ne-au dus cu zăhărelul”

Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean, a explicat pentru Ziar de Cluj în ce constă acțiunile și revendicările profesorilor clujeni:

„În 31 mai, am făcut pichetarea și am fost prezenți în fața Parlamentului. A fost Colegiul Liderilor, acolo am fost toți liderii din țară, după care s-a hotărât să mergem în fața Parlamentului, să pichetăm. În plus, au mai venit și colegi din București și din județele limitrofe, am fost în jur de 400 de persoane. Două ore s-a desfășurat pichetarea, după care s-a ajuns la concluzia că trebuie să facem un referendum și să blocăm, printr-o grevă generală, sistemul de învățământ. 

Din păcate, am constatat că iarăși ne-au mințit și ne-au dus cu zăhărelul. Am crezut până în ultima clipă că  ne vor da ceva, dar nu ne dau nimic și suntem în partea inferioară a grilei de salarizare. În plus, nu se respectă programul de guvernare, cu cei 20%. Ne-au promis că la 1 iulie ni se măresc cu 20% salariile. Ori acest lucru nu se vede. Se spune că pe 1 ianuarie… acum am văzut ultima știre, că pe 1 ianuarie eventual să intrăm la grămadă cu toți bugetarii, și, dacă suntem mulțumiți, și cu 25%, până în 2020 și nu știu cât…

Nu au fost cuprinse în buget pe anul acesta deloc sumele necesare plății sentințelor judecătorești, inclusiv a celor care privesc dobânzile penalizatoare. Trebuie să se dea în tranșe, iar pe anul 2017 sunt zero lei cuprinși pentru aceste sentințe. Plus dobânzile! S-au dat 5-10-15%, împărțit pe an. Și pe 2017 nu s-au alocat deloc. Acest lucru, iarăși ne-au promis guvernanții, că nu e la prima rectificare, că va fi la a doua rectificare, în noiembrie. În noiembrie vor zice că nu au bani și lăsăm pentru la anul! 

De 3 ani este pusă în Parlament inițiativa legislativă care privește posibilitatea pensionării cadrelor didactice cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard și fără diminuarea cuantumului pensiei. Este inadmisibil! Ni s-a spus la comisia din Parlament că noi nu trebuie să fim pensionați anticipat! Că nu e stres la noi! Culmea este că e un drept câștigat de-al nostru, din vechea Lege 128. Acum te poți pensiona, dar ești penalizat! Ori noi, în vechea lege, am avut pensionarea anticipată fără penalizare. Avem colegi care, din motive de sănătate, de stres ș.a.m.d., doresc să se pensioneze, dar să nu fie penalizați! Și sunt anumite sectoare unde este posibil! 

La calculul de drepturi salariale sunt sporurile care nu ni se acordă. 

Noi am început acuma etapa în care, în toate unitățile de învățământ, este dat formularul pentru referendum, vedem care este opțiunea colegilor nostri, mingea este în terenul lor. Joi, la orele 14, avem o discuție cu toți liderii din județe și vedem care este rezultatul – fiindcă se face un procentaj pe fiecare județ – dacă putem intra în grevă, și, după aceea, la ora 16, trebuie să trimitem la București, să vedem ce este pe plan național. Și, dacă se hotărăște, în urma opțiunii colegilor noștri, declanșarea grevei generale, atunci, din 12 iunie, declarăm grevă generală, cu închiderea școlilor și neîncheierea mediilor. Se suprapune și peste Bacalaureat și peste celelalte examene naționale. Dacă nu închei media…! Dar acum depinde de colegi! Măcar tragem un semnal de alarmă. Dacă suntem în stare și dacă suntem hotărâți! Dacă nu, atunci ne merităm soarta!”

Greva profesorilor ar putea afecta desfășurarea examenelor naționale

Examenul de Bacalaureat a început astăzi, 6 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, evaluare care va continua și mâine. Următoarele probe sunt programate în: 8-9 iunie (evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă), 9, 12 – 13 iunie (evaluarea competenţelor digitale), 14 – 16 iunie (evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie international), 26 iunie (limba și literatura română, proba scrisă), 27 iunie (limba și literatura maternă, proba scrisă), 28 iunie (proba obligatorie a profilului, proba scrisă), 30 iunie (proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă).

Așadar, în cazul în care profesorii vor declanșa greva generală, începând din data de 12 iunie, examenul de Bacalaureat va fi serios afectat, încetarea activității cadrelor didactice înseamnând și imposibilitatea desfășurării probelor scrise. 

Și absolvenții clasei a VIII-a ar fi afectați în cazul declanșării grevei generale a cadrelor didactice. Elevii din clasele terminale de gimnaziu vor încheia cursurile în data de 9 iunie și au programată proba scrisă la limba și literatura română în data de 19 iunie, proba scrisă la matematică în data de 21 iunie și proba la limba și literatura maternă în 22 iunie. 

Acțiunile de protest și revendicările cadrelor didactice ar trebui, așadar, luate în serios de către toți factorii de decizie, pentru a nu se ajunge în situația afectării examenelor naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *