Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Cluj, subordonată Ministerului Tineretului și Sportului, este o direcție care funcționează într-un județ care, prin municipiul Cluj-Napoca, este considerat a fi o capitală a IT-ului românesc. Cu toate acestea, DJTS Cluj are un site pe care informațiile nu sunt actualizate cu anii, iar când totuși se actualizează, datele par a fi încărcate de niște nepricepuți într-ale informaticii.
La deschiderea acestui site, pe prima pagină, tronează mare „Raportul preliminar al etapei de verificare administrativă și al eligibilității – CLP”, care poate fi consultat în următorul atașament PDF:
După cum putem observa, textul acestui raport pare a nu se raporta la niciun fel de logică spațială: o parte a textului curge întors pe verticală, iar o altă parte este cu capul în jos. Și scos la imprimantă, documentul este unul greu de descifrat, necesitând eforturi acrobatice de lectură, de învârtire a foii dintr-o parte într-alta.
Pe același site, derulând mai jos, găsim o știre privind rezultatul concursului pentru Inspector Clasa I Grad Superior, compartiment Financiar Buget Plati, care poate fi consultat în atașament.
Din fișierul PDF atașat aflăm că doamna Pop Paula-Diana a fost declarată admisă cu 90 de puncte. Este singura de pe listă, lucru obișnuit pentru o instituție publică.
Urmează o „altă știre” despre un joc de glezne organizat de DJST Cluj, un proiect de cercetare numit: „Părerea ta contează, fă-ți vocea auzită!”
„Acesta constă în întâlniri între reprezentanții Direcției Județene pentru Sport și Tineret Cluj și tinerii din județ (elevi, studenți, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de/pentru tineret). Scopul întâlnirilor este consultarea grupului țintă al DJST Cluj privind nevoile reale și aspirațiile tinerilor în vederea optimizării proiectelor și programelor oferite de Instituție.
Consultarea tinerilor va avea la bază completarea de către elevi a unui chestionar pe următoarele teme: problemele, așteptările, planurile de viitor ale tinerilor, timp liber, cultură, recreere, implicare civică, voluntariat, educație formală, educație non-formală, atitudinea tinerilor față de DJST Cluj – cunoștințe, așteptări, propunere de programe, proiecte. Eșantionul cuprinde 840 de elevi din învățământul liceal, din clasele a X-a și a XI-a, atât din mediul urban cât și din mediul rural”, putem citi pe site-ul instituției.
Bineînțeles că Ministerul și Direcția Județeană se vor apleca cu interes asupra rezultatelor acestui chestionar și vor lua măsură ferme și prompte pentru optimizarea proiectelor și programelor oferite de instituție. Dacă tinerii le-ar spune reprezentanților DJST și să învețe să scrie și să încarce pe site un simplu PDF, cu un text care să poată fi citit fără a sta în cap sau fără a întoarce laptopul invers, consultarea ar putea fi considerată un real succes. Altfel, vorbim doar despre o risipă de resurse financiare și umane, pentru ca unii și alții să își poată justifica salariile.
La capitolul: „Programe și strategii”, pe site-ul acestei direcții județene, regăsim numai „Strategia Naționala pentru Sport 2016-2032” și „Strategia Naţională în domeniul politicii de tineret 2015-2020”. Așadar, două strategii naționale, preluate cu copy-paste de la Ministerul Tineretului și Sportului, și cam atât!
La secțiunea „Buletin informativ”, suntem „informați”: „Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Cluj nu are încă un Buletin Informativ.”
Poate cel mai grav lucru, sportivii anului 2016 și 2017 nu există, ultima actualizare fiind realizată în anul 2015:
În subordinea DJST Cluj se află 3 baze sportive: Sala Sporturilor „Horia Demian”, Sala de Gimnastică „Sonia Iovan” și Complexul de cazare pentru Sportivi și Tineri. Vom reveni cu noi materiale prin care vom arăta modul în care sunt administrate aceste baze de către angajații unei direcții care au probleme și în a redacta și încărca pe site-ul instituției un banal PDF.