Focus

Clătite imperiale și pudră care regenerează celulele ficatului, invențiile studenților de la USAMV Cluj

Festivalul Alimentului este un eveniment al absolvenților Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, în cadrul căruia își prezintă cele mai originale invenții făcute chiar de ei. Este vorba despre produse alimentare sau chiar medicamente, pentru realizarea cărora tinerii muncesc de la câteva luni până la câțiva ani. 

În fiecare an, absolvenții USAMV Cluj muncesc din greu pentru lucrările lor de diplomă. Studenții se prezintă și cu produsul practic al lucrării lor de licență, nu doar cu partea teoretică. Așa a luat naștere Festivalul Alimentului, care are loc în fiecare an, la terminarea anului universitar. Ediția din acest an a avut loc miercuri. Studenții s-au întrecut în preparate de mâncare, care de care mai originale și mai sofisticate. Absolvenții și-au prezentat creațiile la care au muncit pentru lucrarea de licență în cadrul celei de-a șasea ediții ale Festivalului Alimentului în fața unui juriu care au dat note atât pentru gust cât și pentru aspect, aplicabilitate și originalitate. 

Festivalul Alimentelor

De la clătite imperiale cu probiotice și până la ciocolată de casă cu praf de roșcove în loc de praf de cacao, cei care au participat la festival au putut să guste cele mai năstrușnice idei ale studenților. 

„Am creat o ciocolată de casă făcută din lapte de praf și pudră de roșcove pentru a putea fi consumate și de către copii, deoarece pudra de cacao dă dependență. Am adăugat ghimbirul pentru a ridica valoarea nutritivă și pentru gust. Deasupra am pus coajă de lămâie și lămâie”, a explicat Teodora Gorcea, o studentă. 

Festival Aliment

Produsele prezentate au fost dintre cele mai sănătoase și cu puține calorii, dar în același timp foarte gustoase. Produsele au fost fie de origine vegetală, fie de origine animală. Și cu toate că cei care au participat la festival au putut să guste mâncărurile inedite, unii studenți au optat și pentru crearea unor produse medicinale naturiste sau chiar produse cosmetice. Acesta este și cazul Karinei Kantor, o tânără care a conceput o pudră pentru regenerarea celulelor hepatice. Pudra se poate adăuga în iaurt și se consumă pentru a oferi un plus de vitalitate.

„Această pudră are un potențial antioxidant foarte puternic. Ajută la regenerarea celulelor hepatice și este un hepatoprotector. Este formată din 6 plante care au fost uscate cu grijă ca să nu-și piardă proprietățile. Ingredientele din pudră acționază la nivelul ficatului și dau un bust de energie”, explică tânăra. 

Festival Aliment

Profesorii din cadrul USAMV spun că aceste rețete nu sunt ușor de conceput, iar studenții lucrează de la câteva luni la câțiva ani pentru a oferi produsul în cea mai bună formă posibilă. Toate cele 70 de produse expuse la Festivalul Alimentului sunt idei originale și nu se găsesc pe piață. Însă, pe viitor, studenții speră că aceste produse vor ajunge în comerț.

„Fiecare produs vine cu ceva nou față de ceea ce există în momentul acesta pe piață. Este de apreciat că studenții au venit cu ceva nou față de ce există în momentul acesta pe piață. Studenții defilează în fața publicului și expun produse alimentare care aduc un plus de valoare față de produsele care există în acest moment pe piață. Ne norim ca pe viitor aceste produse să ajungă pe rafturi. Ediția aceasta a adunat foarte mulți oameni din zona industrială pe care încercam să îi punem în contact cu studenții, să le ofere internship-uri și aceste produse să se găsească în viitorul apropiat în comerț”, a declarat Dan Vodnar, cercetător în cadrul USAMV. 

Specialiștii în gastronomie speră că în următorii cinci ani, cel puțin cinci produse din cele expuse la Festivalul Alimentului vor ajunge pe piața de larg consum. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *