In vizor

Site-ul ANAF este nefuncțional. Pentru depunerea pe internet a declarației unice ANAF zice că face alt website

Asta din cauză că, în loc să cumpere calculatoare și sisteme informatice, ANAF a cheltuit cele 60 de milioane lei bani dați de Banca Mondială pe ”analize și activități de consultanță”. Așa că Agenția Națională de Administrare Fiscală se vede nevoită să facă un alt website pentru depunerea pe internet a declarației unice deoarece site-ul instituției a căzut constant în ultima vreme în urma numărului mare de accesări. Nici site-ul nou nu este sigur 100%.

„Declarația unică se depune online prin accesarea https://declunica.anaf.ro. Pentru a simplifica completarea și depunerea online a declarației unice, Ministerul Finanțelor Publice – ANAF pune la dispoziția contribuabililor o aplicație informatică dedicată, care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro. Declarația se poate completa și depune de la adresa https://declunica.anaf.ro dacă se utilizează numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual. Se recomandă utilizarea din timp a aplicației dedicate completării și depunerii online a declarației unice pentru a se evita îngreunarea procedurii de depunere de către un număr mare de utilizatori înregistrați simultan în sistem”, a transmis conducerea ANAF.

Miza depunerilor declarațiilor on-line este bonificația de 5% din impozitul pe venit plătit integral pânã la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligațiile fiscale anuale pentru anul 2018, pentru contribuabilii care apucă să folosească site-ul ANAF în acest scop. O bonificaţie de 5% se acordă, de asemenea, şi pentru contribuțiile sociale datorate potrivit legii.

Numai că, este imposibil ca acest site să funcționeze din moment ce acest program a fost realizat în proporţie de 23,5%, în sensul că s-au cheltuit 23,5% din sumele alocate, în schimb niciun leu pe sistemul IT. Absolut toţi banii, echivalentul a 60 de milioane de lei, au fost cheltuiţi numai pe consultanţă.

ANAF deține o infrastructură IT și de comunicații învechită și neperformantă, pentru care nu s-au mai efectuat investiții semnificative din anul 2013. Mai mult, strategia IT a ANAF pe perioada 2016-2020 nu a fost încă aprobată.

Reamintim că modernizarea sistemului informatic al Fiscului, sistem care clachează des din cauza vechimii acestuia și a cantității mari de informație care trebuie să o proceseze, este o condiție sine qua non pentru legarea caselor de marcat ale agenților economici la serverele Fiscului.

O astfel de soluție funcționează de ani buni în Bulgaria. Țara de la sud de Dunăre reușește să obțină față de România o colectare mai bună la bugetul de stat a TVA și, în general, a taxelor și impozitelor tocmai consecință a acestei informatizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *