Justitie

SISTEMUL LUCREAZĂ: Directorul Aeroportului Cluj, găsit vinovat pentru luare de mită, scapă de închisoare pentru că a intervenit prescripția. Blocul cu trei etaje, obiectul mitei, a fost confiscat

Directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Cieo, a scăpat de închisoare pentru luare de mită, după ce Tribunalul Cluj a anunțat că a intervenit prescripția, relatează Actual de Cluj. Aceeași situație îl vizează  și pe afaceristului Ioan Bene, cel care i-a dat ca mită lui Ciceo un bloc de 3 etaje, pe strada Trifoiului, la numărul 53.

CITEȘTE: Dosarul de corupție în care sunt inculpați afaceristul Ioan Bene și directorul David Ciceo rămâne la Cluj (minuta)

  • Ce înseamnă fapul că ”Sistemul” ”lucrează”? Pe scurt, s-a tras de timp până a intervenit prescripția răspunderii penale, care este o prevedere legală conform căreia, după o anumită perioadă (stabilită prin lege) de la comiterea faptelor de natură penală, se înlătură răspunderea penală, iar în cazul instrumentat de DNA Cluj împotriva lui David Ciceo și Ioan Bene, prescripția ar fi intervenit de mai multe luni.
  • Magistrații clujeni trebuiau să dea o sentință în 8 decembrie 2022, dar au amânat pronunțarea de 12 ori, până în 23 mai 2023.

CITEȘTE: Audierea afaceristului Ioan Bene, încarcerat în Italia, era programată pe azi. Ce s-a decis în dosarul cu directorul aeroportului David Ciceo?

În 2014, firma Construcții Napoca, condusă de afaceristul Ioan Bene primea cu dedicație (printr-o licitație trucată de Aeroportul Cluj), contractul pentru realizarea unor lucrări de investiție semnificative în incinta Aeroportului, la noua pistă de aterizare-decolare. Intervenția DNA Cluj asupra modului în care firma lui Bene a obținut contractele în Aeroport a dus la condamnarea și arestarea fostului președinte liberal al Consiliului Județean, Horea Uioreanu, singurul care a plătit pentru furturile din regia aeroportuară clujeană, relatează ziarul clujean.

”La nivelul Consiliului Județean Cluj și a Regiei Autonome a Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca a fost demarat în anul 2011 un proiect având ca obiect realizarea investiției „Pistă de decolare – aterizare de 3.500 m și suprafețe de mișcare aferente”, proiect ce viza dezvoltarea infrastructurii aeroportuare din zona de Nord – Vest a României.

Având în vedere că investiția vizată presupunea un efort financiar semnificativ, proiectul de investiții a fost divizat în trei etape distincte, prin aceasta urmărindu-se atât asigurarea unei reale finanțări, cât și posibilitatea obiectivă de realizare a construcțiilor ce urmau a fi făcute.

La data de 6 septembrie 2011, ca urmare a procedurilor de licitație publică, între Regia Autonomă – Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, în calitate de achizitor și o asociere de firme din care făcea parte și cea administrată de inculpatul Bene Ioan, în calitate de executant, a fost încheiat un contract de execuție lucrări având ca obiect, executarea, finalizarea și întreținerea lucrării „Pistă de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 și suprafețe de mișcare aferente”.

După finalizarea lucrărilor, pe fondul cointeresării materiale a lui Ciceo David Ioan, directorului regiei autonome Aeroportul Internațional Cluj – Napoca, și a unei alte persoane din conducerea CJ Cluj, omul de afaceri Bene Ioan a convenit cu aceștia să realizeze în continuare lucrări din Etapa II a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, lucrare ce a fost finalizată în luna martie 2014.

Acest lucru s-a realizat în lipsa oricăror forme legale și transparente de evaluare și acordare a unei astfel de lucrări finanțate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenței și transparenței stabilite de legiuitor.

În acest context, în cursul lunii octombrie 2012, inculpatul Ciceo David Ioan a primit de la inculpatul Bene Ioan, pentru sine, un imobil situat în Cluj Napoca, presupus achiziționat de părinții săi cu suma de 690.000 lei și care ulterior a fost finisat cu lucrări evaluate la suma de 563.226 lei (manoperă și materiale). Lucrările respective au fost executate de firme colaboratoare sau aparținând inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urmă.

În schimbul acestor foloase, inculpatul Ciceo David Ioan, în exercitarea prerogativelor și atribuțiilor funcției sale, a direcționat, în baza unor acte neconforme, alocări bugetare ale Regiei pe care o conducea către societatea administrată de omul de afaceri, în vederea achitării lucrărilor la platforma de parcare aeronave Apron 4.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra imobilului ce a făcut obiectul infracțiunii de luare de mită, în vederea asigurării confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Cluj, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză”, au arătat procurorii DNA Cluj.

Cazul de dare și luare de mită care-i viza pe inculpații David Ciceo și Ioan Bene s-a disjuns din marele dosar de corupție care a dus la condamnarea lui Horea Uioreanu.

De aproximativ doi ani au avut nevoie procurorii să-i trimită în judecată pe David Ciceo și Ioan Bene (prin acest dosar disjuns, nr.1250/117/2017), iar de atunci judecătorii au semnalat și constatat mai multe neregularităţi care au tot fost tergiversate de procurori, până la momentul prescripției, după cum reiese din soluția pronunțată marți seara de Tribunalul Cluj.

Sentința instanței clujene prevede ca imobilul care a constituit obiectul mitei să fie confiscat.

”Stabileşte drept lege penală favorabilă inculpatului Ciceo David Ioan legea penală incidentă în perioada 24.06.2018-29.05.2022. În temeiul art. 396 alin. 6 şi 8 rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen. dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului C.D.I, cu privire la comiterea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.pen., faţă de intervenirea prescripţiei răspunderii penale.

În temeiul art. 396 alin. 6 şi 8 rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen. dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului B.I, cu privire la comiterea infracţiunii de dare de mită prev. de art. 255 alin. 1 C.pen. 1968 rap. la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.pen., faţă de intervenirea prescripţiei răspunderii penale.

În temeiul art. 289 alin. 3 C.pen. dispune confiscarea imobilului situat în Cluj Napoca, str. Trifoiului nr. 53, jud. Cluj constituit din teren în suprafaţă de 1269 mp înscris în CF nr. 250749 Cluj Napoca, cu construcţie pe trei nivele S+P+2E în suprafaţă totală de 764,21 mp.

În baza art. 404 alin. 4 lit. c C.proc.pen. rap. la art. 20 din Legea nr. 78/2000 menţine măsura sechestrului asigurator luată asupra imobilul situat în Cluj Napoca, str. Trifoiului nr. 53, jud. Cluj constituit din teren în suprafaţă de 1269 mp înscris în CF nr. 250749 Cluj Napoca, cu construcţie pe trei nivele S+P+2E în suprafaţă totală de 764,21 mp, prin ordonanţa procurorului din 20.10.2016 în dosar nr. 33/P/2016 al DNA – Serviciul Teritorial Cluj. Respinge solicitarea DNA – Serviciul Teritorial Cluj de repunere pe rol a cererii de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

În temeiul art. 275 alin. 1 pc. 3 lit. b C.proc.pen. şi art. 274 alin. 2 C.proc.pen., obligă inculpaţii la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, după cum urmează: – Inculpatul C.D.I la plata sumei de 8000 lei. – Inculpatul B.I la plata sumei de 20.000 lei. Onorariile apărătorilor din oficiu desemnaţi inculpaţilor, av. Pop Alexandrina pentru inc. B.I şi av. Oluc Irina Maria pentru inc. C.D.I, din cadrul Baroului Cluj, în cuantum de câte 868 lei, vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Cluj şi vor rămâne în sarcina statului”, arată Tribunalul Cluj.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.