In vizor

ROMÂNIA EȘUATĂ. Emilia Șercan, acuzații grave: ”Un secretar de stat le-a spus membrilor din Consiliul de Etică să aibă grijă cum votează. Membri ai comunității academice ne spun că plagiatul evident, scandalos și clar al lui Bode nu este plagiat”

Jurnalista Emilia Șercan a condamnat drept „o rușine” decizia Consiliului Național de Etică în cazul lui Lucian Bode, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru, și a explicat că „plagiatul” secretarului general al PNL este „evident, scandalos și clar”. Decizia comisiei se referă la cartea în care Lucian Bode și-a publicat teza de doctorat. Ori, ”practic acest Consiliu Național de Etică a Cercetării Științifice în mod normal nu avea niciun fel de atribuție, niciun fel de drept să se pronunțe cu privire la teză în mod direct, însă poate să o facă în legătură cu diverse lucrări științifice, altele decât tezele de doctorat (…). Verdictul este cu privire la carte, nu este cu privire la teza propriu-zisă, deși conținutul cărții, practic, include teza de doctorat”.

Jurnalista de investigații a explicat că decizia instituției aflate în subordinea Ministerului Culturii se referă la cartea în care a fost publicată controversata teză a liberalului Bode.

”Este vorba despre cartea în care Lucian Bode și-a publicat teza de doctorat, deci practic acest Consiliu Național de Etică a Cercetării Științifice în mod normal nu avea niciun fel de atribuție, niciun fel de drept să se pronunțe cu privire la teză în mod direct, însă poate să o facă în legătură cu diverse lucrări științifice, altele decât tezele de doctorat (…). Verdictul este cu privire la carte, nu este cu privire la teza propriu-zisă, deși conținutul cărții, practic, include teza de doctorat”, a declarat Emilia Șercan.

”Putem să dăm anii înapoi și să ajungem în anul 2012, când același Consiliu Național de Etică a Cercetării Științifice îl salva pe Victor Ponta de la o situație de plagiat, de la o evidentă situație de plagiat, și îi dădea posibilitatea să își continue cariera științifică. Asta a făcut Consiliu Național de Etică a Cercetării Științifice 11 ani mai târziu, dă acest verdict halucinant de neplagiat, în care spune că cartea în care domnul Bode și-a publicat teza este în regulă și spune că e în regulă, că nu e o situație gravă, și practic îi permite domnului Bode să își continue mai departe cariera politică și să fie membru foarte probabil în viitorul guvern”, a adăugat Emilia Șercan.

Ea s-a arătat de părere că există într-adevăr o legătură între momentul deciziei și apropierea de rotativa guvernamentală.

Domnul Bode a încercat cu disperare să obțină o soluție favorabilă în instanță. N-a reușit, are trei verdicte, are trei decizii succesive în instanță prin care pierde practic orice posibilitate de a contesta decizia Universității Babeș-Bolyai. Domnul Bode, atenție, a dat în judecată inclusiv acest consiliu, cerând suspendarea analizării cărții sale de către acest consiliu, dar sunt sigur că în subteranele, pentru că am informații și știu din interiorul Ministerului Cercetării, unde mi s-a spus despre cazul Bode că este un caz sensibil, sunt sigură că domnul Bode atunci a recurs la planul B, planul B fiind încercarea de influențare a acestui Consiliu Național de Etică în sensul de a obține un verdict care să îi fie favorabil”, a continuat Emilia Șercan.

Jurnalista susține că un secretar de stat ”a venit și le-a spus membrilor din acest consiliu să aibă grijă cum votează în acest caz”.

”Asta, din punctul meu de vedere, este o dovadă clară de ingerință politică, pentru că domnul secretar de stat respectiv este membru al PSD, și este o dovadă de ingerință politică în actul academic, în actul de analiză academică”, a continuat Emilia Șercan.

”Suntem într-o situație jalnică, într-o situație rușinoasă, într-o situație în care niște membri ai comunității academice, care ar trebui să reprezinte excelența în știință și să reprezinte excelența și din perspectivă etică, dau dovadă de slugărnicie în fața politicului și sunt în stare să ne spună că negrul este alb și că plagiatul evident, scandalos și clar al domnului Bode nu este plagiat. Este o rușine, este o rușine pentru mediul academic!”, a mai spus jurnalista.

 

SURSA: b1tv.ro