In vizor

ROMÂNIA EȘUATĂ. Emilia Șercan, acuzații grave: ”Un secretar de stat le-a spus membrilor din Consiliul de Etică să aibă grijă cum votează. Membri ai comunității academice ne spun că plagiatul evident, scandalos și clar al lui Bode nu este plagiat”

Scris de 1258

Jurnalista Emilia Șercan a condamnat drept „o rușine” decizia Consiliului Național de Etică în cazul lui Lucian Bode, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru, și a explicat că „plagiatul” secretarului general al PNL este „evident, scandalos și clar”. Decizia comisiei se referă la cartea în care Lucian Bode și-a publicat teza de doctorat. Ori, ”practic acest Consiliu Național de Etică a Cercetării Științifice în mod normal nu avea niciun fel de atribuție, niciun fel de drept să se pronunțe cu privire la teză în mod direct, însă poate să o facă în legătură cu diverse lucrări științifice, altele decât tezele de doctorat (…). Verdictul este cu privire la carte, nu este cu privire la teza propriu-zisă, deși conținutul cărții, practic, include teza de doctorat”.

Jurnalista de investigații a explicat că decizia instituției aflate în subordinea Ministerului Culturii se referă la cartea în care a fost publicată controversata teză a liberalului Bode.

”Este vorba despre cartea în care Lucian Bode și-a publicat teza de doctorat, deci practic acest Consiliu Național de Etică a Cercetării Științifice în mod normal nu avea niciun fel de atribuție, niciun fel de drept să se pronunțe cu privire la teză în mod direct, însă poate să o facă în legătură cu diverse lucrări științifice, altele decât tezele de doctorat (…). Verdictul este cu privire la carte, nu este cu privire la teza propriu-zisă, deși conținutul cărții, practic, include teza de doctorat”, a declarat Emilia Șercan.

”Putem să dăm anii înapoi și să ajungem în anul 2012, când același Consiliu Național de Etică a Cercetării Științifice îl salva pe Victor Ponta de la o situație de plagiat, de la o evidentă situație de plagiat, și îi dădea posibilitatea să își continue cariera științifică. Asta a făcut Consiliu Național de Etică a Cercetării Științifice 11 ani mai târziu, dă acest verdict halucinant de neplagiat, în care spune că cartea în care domnul Bode și-a publicat teza este în regulă și spune că e în regulă, că nu e o situație gravă, și practic îi permite domnului Bode să își continue mai departe cariera politică și să fie membru foarte probabil în viitorul guvern”, a adăugat Emilia Șercan.

Ea s-a arătat de părere că există într-adevăr o legătură între momentul deciziei și apropierea de rotativa guvernamentală.

Domnul Bode a încercat cu disperare să obțină o soluție favorabilă în instanță. N-a reușit, are trei verdicte, are trei decizii succesive în instanță prin care pierde practic orice posibilitate de a contesta decizia Universității Babeș-Bolyai. Domnul Bode, atenție, a dat în judecată inclusiv acest consiliu, cerând suspendarea analizării cărții sale de către acest consiliu, dar sunt sigur că în subteranele, pentru că am informații și știu din interiorul Ministerului Cercetării, unde mi s-a spus despre cazul Bode că este un caz sensibil, sunt sigură că domnul Bode atunci a recurs la planul B, planul B fiind încercarea de influențare a acestui Consiliu Național de Etică în sensul de a obține un verdict care să îi fie favorabil”, a continuat Emilia Șercan.

Jurnalista susține că un secretar de stat ”a venit și le-a spus membrilor din acest consiliu să aibă grijă cum votează în acest caz”.

”Asta, din punctul meu de vedere, este o dovadă clară de ingerință politică, pentru că domnul secretar de stat respectiv este membru al PSD, și este o dovadă de ingerință politică în actul academic, în actul de analiză academică”, a continuat Emilia Șercan.

”Suntem într-o situație jalnică, într-o situație rușinoasă, într-o situație în care niște membri ai comunității academice, care ar trebui să reprezinte excelența în știință și să reprezinte excelența și din perspectivă etică, dau dovadă de slugărnicie în fața politicului și sunt în stare să ne spună că negrul este alb și că plagiatul evident, scandalos și clar al domnului Bode nu este plagiat. Este o rușine, este o rușine pentru mediul academic!”, a mai spus jurnalista.

 

SURSA: b1tv.roULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 12 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 14 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 14 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 15 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 15 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 16 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 16 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 16 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 17 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 18 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 19 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 20 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE