Straineze

Până și nemții au realizat că ungurii lui Orban sponsorizează războiul lui Putin. Conform Politico, ministrul ungar de externe s-a certat cu ministrul german de externe din cauza băncii ungare OTP, acuzată că sponsorizează războiul lui Putin

Scris de 406

Potrivit martorilor oculari, tonul a fost civilizat, dar a avut loc o dispută aprinsă în legătură cu blocarea de către Ungaria a sprijinului pentru Ucraina. Majoritatea statelor membre ale UE s-au săturat în mod clar de obstrucţionările inutile ale Guvernului Orbán. Unul dintre diplomați a fost derutat, deoarce nu înţelegea de ce s-a agăţat Cabinetul ungar de declararea băncii OTP drept sponsor de război, în condiţiile în care aceasta nu are nicio consecință juridică.

 • Péter Szijjártó și Annalena Baerbock s-au certat la întâlnirea de luni a miniștrilor de externe ai UE, la Bruxelle din cauza băncii ungare OTP, relatează ziarul Politico, citând patru diplomați familiarizați cu această chestiune.

Cazul băncii ungare a intrat în prim-plan după ce Guvernul Orbán a susţinut că nu va aproba acordarea de ajutoare militare suplimentare Ucrainei până când Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NAZK) ucraineană nu va scoate OTP de pe lista sponsorilor de război.

NAZK a înscris banca ungară pe această listă invocând faptul că OTP este încă prezentă în Rusia și oferă condiții preferențiale de împrumut – inclusiv posibilitatea amânării rambursărilor – chiar şi pentru soldații ruși care au fost chemați la război sau soldaţilor cu contract individual. Sucursalele băncii de acolo invocă și legea rusă marcată cu 377-FZ, care se referă și la soldații care participă la „operațiuni militare speciale” (război), iar legea menționează și teritoriile separatiste, respectiv „Republica Populară Donețk și Lugansk”.

După ce Péter Szijjártó a reiterat poziţia Ungariei la şedinţa care s-a desfăşurat luni cu uşile închise, ministrul german de externe Annalena Baerbock, a avut o replică către omologul său ungar. Potrivit diplomaţilor, oficialul german a pus sub semnul întrebării rapoartele despre OTP cu privire la motivul pentru care banca ungară oferă reduceri la plata împrumuturilor soldaților ruși care participă la război, pe lângă faptul că a invocat o lege care recunoaște legal republicile separatiste din estul Ucrainei.

Péter Szijjártó a respins acuzaţiile şi a repetat comunicatul anterioar al OTP, în care banca a clasificat rapoartele drept „incorecte”, și a susținut, de asemenea, că conducerea băncii sprijină în mod deschis Ucraina.

Unul dintre diplomați a calificat discuția drept civilizată, care, în opinia sa, s-a înscris în cursul normal al schimbului de opinii.

Se pare că schimbul de cuvinte a avut loc după ce Suedia și Estonia au semnalat deja, printre altele, părții ungare că mai degrabă ar trebui făcute progrese în materie de sancţiuni. Cele două ţări au susținut că UE nu poate amâna sancțiunile. O opinie similară a fost exprimată şi de ministrul de externe al Lituaniei, înainte de întâlnire. Gabrielius Landsbergis s-a referit şi la faptul că există „anumite țări” care leagă chestiuni irelevante de pachetul de sancțiuni.

Se pare că la întâlnirea de luni, mai mulți diplomați și miniștri și-au exprimat dezaprobarea lor față de noua obstrucţionare a Guvernului Orbán și au cerut părții ungare să separe neînţelegerile sale cu Ucraina de chestiunea asistenței militare suplimentare UE pentru Ucraina și de noile sancțiuni împotriva Rusiei.

După întâlnire, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate, a promis că vor depune în continuare eforturi pentră depăşirea neînţelegerilor.
Marți, miniștrii apărării din UE vor continua să discute problema ajutorului militar acordat pentru Ucraina.

Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália GănciulescuULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 12 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 14 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 14 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 15 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 15 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 16 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 16 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 16 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 17 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 18 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 20 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 20 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE