Anchete

Singurul teren de antrenament al juniorilor lui „U”, distrus și transformat în camping și în budă comună pentru Untold

„Îndemn la revoltă! Singurul teren de iarbă din Baza Dan Anca, pe care ar trebui să se pregătească juniorii Universităţii Cluj, este transformat în camping de lux pentru un eveniment privat, Untold.

Primăria şi clubul „U” (prin fundaţia Primăvara Clujană), cei doi parteneri din asocierea de pe terenul bazei sportive, au pus-o de un blat incredibil şi s-au şters la fund cu toţi juniorii Universităţii pentru a ajuta festivalul Untold, acolo unde, teoretic, nici clubul şi nici Primăria nu au vreo implicare.

Începe să mă apese tot mai mult un sentiment al fatalităţii, al constatării că ne merităm soarta. In timp ce susţinătorii noului proiect „U” se ceartă cu nostalgicii lui Walter şi invers, Universitatea dispare călcată în picioare. Şi ce e mai trist, nimeni nu opune rezistenţă! Ne mâncăm între noi şi uităm de „U”!

Credeţi că oraşul ăsta mai are nevoie de „U”?”, scrie Mihai Hossu, pe numaiu.ro

Baza sportivă Dan Anca aparține unei fundații, Primăvara Clujană, o asociere dintre clubul U și Primăria Cluj-Napoca, cea care a pus la dispoziție terenul. Pentru pregătire, juniorii mai au un teren sintetic, dar terenul pe care se construiește campingul Untold este singurul teren de iarbă. Prin instalarea de cabane de lemn pe tot terenul, acesta se poate distruge.

Anul trecut, când Primăria se ocupa de festival, nu s-a intrat în bază, unde au fost amenajate doar căi de acces. Anul acesta, când festivalul este unul exclusiv privat, campingul Untold a reușit să se extindă pe teren. Întregul Centru de Copii și Juniori de la U Cluj se antrenează în Baza Dan Anca, unde este o problemă și cu terenul sintetic, care a fost câștigat în instanță, iar proprietarul a introdus țăruși în el. Primăria a intrat în asociere în cazul acestei baze sportive cu un teren care era revendicat și care a fost acum câștigat în instanță, terenul de iarbă rămânând singurul pe care se mai pot antrena juniorii U. Problema principală nu constră în faptul că sportivii nu se mai pot antrena timp de o săptămână, cât e centrul ocupat de campingul Untold, ci că, după ce au fost instalate direct pe teren cabane de lemn, după ce gazonul a fost călcat de mașini, de tiruri, terenul nu va mai putea fi folosit pentru antrenamente. 

L-am sunat pe consilierul local Radu Constantea, care, după ce ne-a răspuns, ne-a promis că va reveni cu un telefon, pentru că l-am prins „chiar într-o discuție”. Nu a mai revenit, cu toate că am încercat să îl mai sunăm. Radu Constantea a adoptat politca strutului de la o vreme.

Gabriel Tripon, persoana de contact afișată pe site-ul Fundației „Primăvara Clujană”, a declarat, pentru Ziar de Cluj:

„Eu nu mai am nicio legătură cu Fundația. Nu știu cine se ocupă acum. Dar eu știu ce s-a întâmplat anul trecut. Eram acolo, nu s-a plătit nimic anul trecut și Primăria a făcut presiuni asupra Fundației să cedeze terenul. Terenul este al Primăriei, concesionat de Fundație. Și anul trecut Primăria a făcut presiuni, iar noi, Fundația, anul trecut nu prea am avut nici un cuvânt de spus, anul trecut am fost forțați să-l dăm. Nu s-a făcut camping, dar anul trecut s-au făcut căi de acces, exact aceeași chestie a fost. Știu că terenul e revendicat. Sunați la Club.”

Am sunat mai departe la telefonul de contact al Fundației „Primăvara Clujană”, pe care ni l-a oferit Gabriel Tripon. Aici a răspuns o doamnă care, într-o secretomanie perfectă, nu a vrut să-și decline nici măcar identitatea, ce să mai vorbim de alte informații pe care, nefiind clasificate „Secret de stat de importanță deosebită”, ar fi trebuit să ni le pună la dispoziție, pentru o corectă informare a cititorilor noștri. Am întrebat-o pe această doamnă, deosebit de discretă, cine a dat acordul pentru a se face campingul Untold pe terenul Bazei Dan Anca. Primăria, cumva?

„Nu știu, nu știu domnule, nu vă pot răspunde, nu cunosc amănunte. Nu știu cu cine altcineva ați putea vorbi din cadrul Fundației. Dar, dumneavoastră de unde aveți numărul meu de telefon, dacă nu vă supărați? Eu sunt contabil la Fundație și atât! Nu vă pot spune numele meu. Nu pot să vă dau informații”, ne-a repezit contabilul Fundației, și atât.

Am sunat și la Fotbal Club Universitatea Cluj, unde, angajata care a răspuns la telefon ne-a dat legătura cu o persoană în măsură să ne ofere informații legate de această situație. Ne-a răspuns un domn, la fel de secretos ca și femeia de la Fundația „Primăvara Clujană”, domn care, la întrebarea cine și-a dat acordul pentru construirea campingului Untold pe terenul Bazei Dan Anca, ne-a sfătuit să sunăm direct la Primărie:

„Părerea mea, să suni direct la Primărie, să vezi cine a vrut de acolo! Noi pur și simplu ne-am conformat! Înțelegi? Partea juridică, contracte și ce a fost nevoie s-au făcut, dar a fost trimis de la Primărie, ca în fiecare an. Partea juridică necesară s-a făcut. Acum, nu îți dau eu ție detalii cum, cine, când și ce a făcut. Important e că le-au trimis, noi am fost de acord, că nu avem ce să comentăm și asta e viața! Sună la Primărie, interesează-te la Primărie cine a trimis, cine a făcut legături și cum a făcut.”

Am contactat-o pe Anna Horvath, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, dar dânsa nu a dorit să ne ofere niciun fel de informație, sub pretextul că este în concediu până vineri. 

Călin Sălăgean, antrenorul și managerul Centrului de Copii și Juniori, a declarat, pentru Ziar de Cluj:

Dumneavoastră ar trebui să sunați la București la doamna Marieta și la domnul care îi dă ordine de la București pentru că ei de la București au făcut un contract cu… nu știu cu cine… cu organizatorii de la Untold. Nu știu dacă Fundația, mie mi s-a comunicat astăzi altceva, mai dureros, că să nu mai intrăm din data de 4 până în data de 7, nu mai avem accesul la vestiare, că sunt închiriate vestiarele la organizatorii Untold ca să… nu știu pentru ce… și că s-a semnat un contract de la București. Organizatorii Untold au semnat un contract cu cei de la București care se erijează în conducătorii clubului și ei au făcut o înțelegere, pe bani, habar nu am pe ce, și astăzi, de dimineață, am fost sunat că să nu mai mă duc la antrenamente, că murdăresc vestiarele care sunt pregătite pentru Untold

Terenul se va distruge, cu toată munca care a fost timp de doi ani de zile, s-a muncit acolo, s-a însămânțat, s-a pus nisip, a arătat cât de cât bun pentru antrenamente, pentru liga a doua a fost chiar foarte bun de antrenamente, s-a distrus pentru că trei sferturi din el e acoperit de căsuțe care nu vor lăsa iarba să respire timp de 4 zile. Pe când se va da jos de acolo, terenul acela va fi ars. De la Club se tundea terenul, se însămânța, când s-a început anul trecut în vară pregătirea s-a mers pe principiul de a se oferi condiții de pregătire, să nu mai mergem la Clujana. Pe mine m-au sunat azi-dimineață de la Club și mi-au comunicat să nu mai intru în vestiare pentru că este un contract făcut de cei de la București, care nu sunt cei de la „Primăvara Clujană”, că doamna Marieta, administratorul judiciar, nu are treabă cu Fundația. Luați legătura cu dânsa. Mie mi s-a comunicat în felul următor: în perioada Untold-ului nu ai acces la vestiare pentru că există un contract. I-am întrebat, un contract cu cine? Cei de la București au făcut cu organizatorii Untold-ului. Mie nu mi-au zis de Primărie pentru că eu știu mai multe și de-asta nu au băgat Primăria. Eu, dacă vorbesc acum, imediat, cu cineva de la Primărie, o să-mi spună clar că nu e adevărat. Vă spun eu că nu e Primăria. Ei, de la București au făcut, așa cum au făcut și cu alte lucruri… La cei care sunt, să plătească un salariu, nu pentru noi, ca antrenori, care suntem neplătiți de 11 luni, pentru cei care stau și încă mai speră la una-alta… Eu vă spun ce mi s-a spus azi-dimineață: nu intra la vestiare pentru că îți comunicăm că la vestiare vin acum să facă curățenie pentru că în perioada Untold au acces la vestiare cei de acolo, se duc și fac duș, merg la toaletă, practic fac o budă comună din vestiarele noastre. Și le-am zis, bine, stai un pic, contract cu cine? Păi, cei de la București au semnat un contract și trebuie să le dăm.”

Marieta Anastasescu, administratorul judiciar al FC Universitatea Cluj, contactată telefonic, a declarat:

„Și anul trecut a fost un contract cu firma organizatoare pentru Untold și anul acesta este. E un contract, nu așa, deci nu chiar în forma asta, adică să îl transforme… cum ziceți, să fie transformat terenul în camping? Este un contract, contra-cost, evident, e o necesi… adică, aveau nevoie pentru festival, că asta e… ce problemă e? Păi, cum adică? Dacă au avut nevoie neapărat… față de anul trecut festivalul este mai extins și ne-au cerut acordul dacă îi putem ajuta mai mult decât anul trecut. Clubul și-a dat acordul.”

I-am precizat Marietei Anastasescu faptul că terenul este al Primăriei, în cazul acestei baze sportive fiind vorba despre o asociere între Primărie și Fundația „Primăvara Clujană”, informație la care administratorul judiciar al FC Universitatea Cluj ne-a răspuns:

„Asta este cu totul altceva, forma în care este dat. Investițiile sunt… e o chestiune mai complicată, așa, ca să o luăm în amănunt. Dar, am fost de acord să fie folosit pe durata festivalului. Și au obligația să refacă toate lucrările, în cazul în care se distruge ceva, să refacă absolut tot, inclusiv terenul, bineînțeles.”

Întrebarea este dacă FC Universitatea Cluj poate să facă acest contract cu organizatorii Untold, ținând cont de faptul că terenul bazei Dan Anca nu este al lor, ci al Fundației „Primăvara Clujană”, unde FC Universitatea Cluj nu are drept de semnătură, fundație care este în asociere cu Primăria Cluj-Napoca.

Clubul Universitatea poate face un contract pe ceva ce nu îi aparține? 

Poate că procurorii DNA ar trebui să se aplece și asupra acestui contract, unde, dată fiind secretomania celor implicați, există multe mistere, posibil cu iz penal, pe care procurorii ar avea mijloacele de a le verifica. Este inadmisibil ca, pentru interese private, Centrul de Copii și de Juniori al ”U” să fie privat de singurul său teren de antrenament, iar acesta să fie transformat în budă comună și în camping pentru festivalieri.

De asemenea, și Primăria Cluj-Napoca va trebui să ne răspundă la întrebarea: care este implicarea sa în această inițiativă, care este în detrimentul Centrului de Copii și Juniori al „U”?

Și, oricum, așteptăm să vedem ce lasă cei de la Untold în urmă și cum se vor achita anul acesta de datorii. Că cele de anul trecut tot în fază de datorii au rămas.

Foto: numaiu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *