Din oras

Bogdan Buta, organizatorul Untold, este increzator: "Clujul e la ora actuala cel mai sigur loc din Romania, daca nu chiar din lume"

Din cauza atentatelor care au avut loc in ultima vreme in Europa, in legatura cu festivalul Untold au aparut speculatii si intrebari legitime cu privire la siguranta participantilor la acest festival si la posibilitatea unui incident de natura terorista, inclusiv la cat sunt de pregatite autoritatile locale sa faca fata oricarui incident ce ar putea sa aiba loc pe parcursul acestuia. In perioada 4-8 august, sunt asteptati la Cluj mii de turisti asa incat, datorita anvergurii evenimentului, organizatorii Untold, in colaborare cu Primaria Cluj-Napoca si institutiile subordonate, au organizat in cursul zilei de azi o conferinta de presa pentru a lamuri aspecte ce tin de siguranta cetatenilor.

Cu o intarziere de cateva minute, au aparut si reprezentantii institutiilor care vor asigura protectia cetatenilor pe toata perioada festivalului Untold. Vorbim in cazul de fata despre reprezentanti ai Politiei, Jandarmeriei, ISU si UPU. Primul care a luat cuvantul a fost prefectul Gheorghe Vuscan, fericit nevoie mare ca la Cluj avem un festival atat de iubit, mentionand chiar ca se bucura de atentia pe care a primit-o acesta. Totusi, in Bucuresti festivalul a beneficiat de o reclama mult mai intensa decat in Cluj. Prefectul a  tinut sa precizeze ca din punct de vedere al sigurantei, lucrurile sunt sub control.

„Urmarind in perioada premergatoare modul in care s-a desfasurat organizarea, vreau sa va spun ca am fost placut impresionat, in Bucuresti fiind, vazand ce reclama imensa s-a facut festivalului Untold. Era mai mare reclama pentru acest festival la Bucuresti, decat la Cluj, iar asta genereaza invidie, genereaza foarte multe aprecieri.”

„Stiti ce emotii exista la nivel European si nu numai, legate de multiplele evenimente care se intampla in Uniunea Europeana in mod deosebit, in ultima vreme. De aceea vrem sa dam un scurt mesaj astazi, prin sefii structurilor care sunt prezenti, ca lucrurile sunt sub control din toate punctele de vedere”, a declarat prefectul Clujului in cadrul conferintei de presa de azi.

In continuare, organizatorul evenimentului, Bogdan Buta, a tinut sa precizeze ca din punct de vedere al sigurantei, nu exista niciun risc. In colaborare cu institutiile de profil, Clujul va fi in perioada Untold, cel mai sigur loc din intreaga lume:

„Eu am participat la foarte multe evenimente in toata lumea si pot sa spun sincer ca odata ce implementam toate masurile agreate cu autoritatile, probabil (s.n.) vom avea unul din cele mai sigure locuri din Romania si poate chiar din lume, in acea perioada.”

In perioada 5-9 august, Clujul va fi impanzit de politisti si organe de control din cadrul jandarmeriei si politiei locale. Din partea Primariei, s-au asigurat masuri sporite fata de anul trecut. In cazul politiei locale, primarul Emil Boc a dispus ca toti politistii locali sa fie la munca in perioada respectiva. Astfel, in perimetrul festivalului vor fi dispusi 125 de politisti locali, 15 autospeciale de patrulare si 25 de politisti locali pe linie rutiera. De asemenea, IPJ Cluj, in colaborare cu politia din Alba, Bihor, Bistrita-Nasaud, Mures si Salaj, vor avea un efectiv de 400 de politisti din cadrul structurilor de ordine publica, politie rutiera, investigarea criminalitatii, investigarea criminalitatii economice, actiuni speciale, arme exploziv si substante periculoase, combaterea criminalitatii organizate, dresaj canin si nu in ultimul rand si prevenirea criminalitatii. Pe langa politistii locali si cei de la IPJ, in tot municipiul Cluj-napoca vor patrula 400 de jandarmi. Pentru eveniment, Jandarmeria Cluj-Napoca a facut o colaborare cu Jandarmeria Targu-Mures. In ceea ce priveste siguranta medicala, in cadrul festivalului vor fi amplasate corturi medicale si un serviciu de ambulanta mobila. Totodata, toate serviciile de urgenta din Municipiu si din Judet vor functiona la capacitate maxima.

„Sunt masuri sporite de securitate si siguranta fata de anul trecut, asigurat atat de autoritati, cat si de organizatori. Politia locala si-a mobilizat intregul efectiv. Am spus ca niciunul din politistii locali sa nu fie in concediu in perioada respectiva, cu atributii in ordinea publica si siguranta rutiera. In consecinta, 125 de politisti locali si 15 autospeciale de patrulare vor fi in municipiul Cluj-Napoca, in colaborare cu politia Municipiului Cluj-Napoca. Pe linie rutiera, politia locala va avea un efectiv de 25 de politisti locali”, a declarat Emil Boc in cadrul conferintei de presa

Fara tocuri si ghiozdane la festival

Reprezentantii institutiilor responsabile de ordinea publica precum si organizatorii evenimentului au mentionat ca pe perioada festivalului sunt interzise accesul cu rucsace si ghiozdane. Totodata, au fost suplimentate caile si rampele de acces atat pe stadion cat si in incinta festivalului. Datorita acestor masuri de securitate, Bogdan Buta, organizatorul Untold, recomanda tuturor domnisoarelor sa nu poarte tocuri subtiri sau mari pe perioada evenimentului, ca o masura preventiva in caz de necesitatea unei evacuari iminente. Totodata, serviciul de jandarmerie recomanda ca orice incident sau fapt suspect sa fie adus la cunostinta celui mai apropiat reprezentant al legii pentru a indeparta orice potenital risc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *