Sanatate

Sindromul premenstrual

Daca aveti un ansamblu predictibil de modificari fizice si emotionale cu cateva zile inaintea menstrei, aveti probabil sindrom premenstrual (SPM). Acesta este legat de ciclurile hormonale si apare la nivelurile hormonale normale. Cheia mecanismului de aparitie ar putea fi raspunsul femeii la serotonina.

 


Serotonina este o substanta din creier care a fost asociata cu depresia clinica si alte dereglari emotionale. Uneori, o afectiune psihica subiacenta, precum depresia, poate fi agravata de modificarile hormonale ce preced menstra.

 


Simptomele SPM

 

 

          Modificari fizice: retentie la lichide, balonare; crestere in greutate; urinare frecventa; sensibilitate dureroasa la nivelul sanilor; maini si picioare dureroase, umflate; oboseala, greturi, varsaturi; diaree, constipatie; durere de cap, spate, stomac; probleme de piele.

 

 

          Modificari emotionale: depresie si tristete; iritabilitate; anxietate; tensionare; oscilatii de dispozitie; dificultate in concentrare; letargie; apetit capricios; tulburari de memorie.

 


Modalitati de ingrijire. De obicei, SPM poate fi controlat printr-o combinatie de schimbari de educatie si stil de viata:

 


          Mentineti-va greutatea la un nivel sanatos.


          Mancati portii mai mici, mese mai frecvente. Luati masa regulat. Mancati, daca se poate, la aceeasi ora in fiecare zi.

 

          Limitati ingestia de sare si mancaruri sarate timp de 1-2 saptamani inainte de menstra pentru a reduce balonarea si retentia de lichide.


          Evitati cofeina pentru a reduce iritabilitatea, tensiunea si sensibilitatea dureroasa a sanilor.

 

          Evitati alcoolul inainte de menstra pentru a miscora depresia  si dispozitia labila.


          Selectati-va o dieta bine echilibrata.


          O dieta bogata in calciu ar putea ajuta. Beti 2-3 cani de lapte degresat zilnic si alegeti si alte alimente bogate in calciu.


          Reduceti stresul.

 

          Plimbati-va, alergati, mergeti pe bicicleta, inotati sau practicati oricare exercitiu aerobic cel putin timp de trei ori pe saptamana.


          Inregistrati-va simptomele timp de cateva luni. Ati putea afla astfel ca SPM este mai tolerabil daca vedeti ca simtomele sunt previzibile si de scurta durata.


 

Diagnostic si tratament

 


Nu exista semne fizice sau teste de laborator care sa diagnosticheze SPM. In locul lor, medicii se bazeaza pe atenta evaluare a istoricului  dv. medical. Ca o parte a procesului de diagnosticare, femeile sunt rugate  sa inregistreze aparitia, durata, natura si severitatea simptomelor pe parcursul a cel putin doua cicluri menstruale.

 


Daca simtomele de SPM va influenteaza serios viata si sugestiile enumerate mai sus nu va juta, medicul v-ar putea recomanda urmatoarele medicamente:

 


          antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot usra crampele si disconfortul mamar;


          pilulele contraceptive amelioreaza frecvent simptomele prin inhibarea ovulatiei;

 

          o injectie de medroxiprogesteron acetat (Depo-Provera) poate fi folosita pentru oprirea temporara a ovulatiei si a menstruatiei in cazuri severe;


          antidepresivele ajuta aproximativ 69 % dintre femeile cu simptomatologie severa de SPM. Aceste medicamente pot fi administrate in doze mai mici decat cele prescrise pentru depresie nervoasa si pot fi eficiente daca sunt luate numai o saptamana – doua inainte de menstruatie;


          daca antidepresivele nu sunt eficiente, medicamentul anxiolitic alprazolam (Xanax) v-ar putea ajuta, dar este un medicament puternic si cu potential de dependenta, care n-ar trebui folosit pe termen lung.

 


Menstre dureroase

 


Majoritatea femeilor sunt obisnuite cu durerile menstruale. In timpul menstrei, puteti simti dureri la nivelul abdomenului interior, cu extindere posibila catre solduri, spate sau coapse. Unele femei au, de asemenea, greturi, varsaturi, diaree sau sensibilitate dureroasa generala. Este normal sa aveti crampe abdominale usoare in primele doua zilei ale menstrei (mai mult de jumatate dintre femei le au). Totusi, cam 10 % dintre femei prezinta dureri atat de intense, incat nu-si pot continua activitatea de rutina decat daca iau medicamente.

 


Daca nu exista o afectiune ginecologica subiacenta, durerea  este numita dismenoree primara. Este determinata de niveluri inalte de prostaglandina (o substanta care determina contractarea musculaturii uterine si evacuarea mucoasei). Desi dureroasa, dismenoreea primara este inofensiva. Dispare, de cele mai multe ori, in jurul varstei de 20 de ani sau dupa nastere.

 


Durerea cauzata de o afectiune ginecologica de baza este numita dismenoree secundara. Poate fi datorata unei tumori fibromimotoase (o tumoare beningna a peretelui uterin), unei boli cu transmitere sexuala, endometriozei, unei boli inflamatorii pelviene sau unui chist sau tumori ovariene.

 


Tratament

 


Medicatia antiinflamatorie nesteroidiana sau aspirina amelioreaza durerea la aprozimativ 80 % dintre femei. Incercati sa faceti p baie calda sau exercitii usoare de gimnastica.

 


Tratamentul cauzei subiacente ar trebui sa amelioreze durerea. Daca nu este gasita vreo cauza pentru dureri, contraceptivele orale pot ameliora disconfortul. Discutati cu medicul dvs. daca durerile menstruale sunt intense sau sunt insotite  de febra; daca aveti greturi, varsaturi sau dureri abdominale inexplicabile; sau daca durerile persista si dupa a treia zi de ciclu menstrual.

 


Cicluri menstruale neregulate

 


Este normal ca femeile sa prezinte unele abateri inexplicabile de la periodicitatea menstrelor. Ciclurile menstruale neregulate se datoreaza modificarilor nivelurilor hormonale, care pot fi influentate de stres sau alte experimente emotionale, schimbari semnificative in activitate (la munca, la sala de sport) sau modificari bruste ale greutatii corporale. Exercitiile de mare forta la o femeie extrem de slaba poate intrerupe complet menstruatia.

 


Cum va ingrijiti?

 


– Tineti un calendar al menstrelor pe parcursul a cel putin tei cicluri. Inregistrati activitatea sexuala pentru a usura evaluarea modificarilor menstruale.


– Daca menstrele sunt neregulate pe parcursul a mai mult de trei cicluri menstruale, consultati doctorul.


– Daca menstruatia este absenta si stiti ca ati avut relatii sexulae, fiti atenta la simtomele de sarcina.

 


 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *