Sanatate

Diagnosticarea cancerului de san

In timpul examenului clinic pe care femeile il fac la medic, acesta va lua in considerare daca ati avut in familie rude cu o asemenea boala. Apoi va realiza o examinare a sanilor si va face, probabil, si unul sau mai multe teste.

Examinarea sanilor. In timpul examinarii sanilor, medicul va palpa cu grija umflatura si tesutul din jurul ei. De obicei, cancerul de san este diferit (ca marime, ca aspect si ca mobilitate fata de tesuturile din jur) de umflaturile benigne.


Mamografia
este o examinare radiologica a sanilor, deci cu raze X, care poate da informatii importante cu privire la umflatura de la nivelul sanului. Mamografia digitala este o tehnica noua, in care o imagine a sanului obtinuta cu ajutorul razelor X este inregistrata de un computer, si nu pe film. Sistemul de mamografie digitala, fata de formula standard a radiografiilor obtinute cu ajutorul razelor X, nu arata ca imaginile digitale ar fi mai eficiente in descoperirea cancerului decat radiografiile obtinute cu razele X, dar ele pot reduce expunerea dvs. la radiatii.


Ultrasonografia
(ecografia mamara). Acest test utilizeaza undele de tip ultrasunete pentru a detecta caracterul umflaturii, daca este chist plin de lichid (inseamna ca, de regula, nu este canceros!) sau o masa tumorala solida, care poate sau nu sa fie canceroasa. Metoda poate fi realizata impreuna cu mamografia.

Bazandu-se pe rezultatul acestor examinari, medicul dvs. s-ar putea sa ceara efectuarea unei biopsii, pentru a obtine o proba a masei de celule sau a tesutului sanului. Biopsiile se realizeaza printr-o interventie chirurgicala sau cu ajutorul unui ac special, care recolteaza un fragment din zona suspecta. Dupa ce proba este scoasa, ea este trimisa la laborator, in vederea efectuarii examinarii microscopice. Un medic anatomopatolog – specializat in diagnosticul modificarilor anormale ale tesuturilor – cerceteaza proba si cauta forme de celule anormale sau modele de crestere. Atunci cand cancerul este prezent, anatomopatologul poate spune despre ce tip de cancer este vorba (carcinom ductal sau lobular) si daca s-a raspandit dincolo de lobuli (invaziv).

Cel mai eficient mod de a lupta impotriva cancerului de san este ca aceasta sa fie depistata chiar in primele stadii. Cu toate ca cele mai eficiente modalitati de diagnostic sunt mamografia si examinarea clinica, si autoexaminarea sanilor poate fi o modalitate utila de a depista devreme o posibila tumora mamara.

Autoexaminarea sanilor. De fapt femeile care se autoexamineaza regulat isi pot examina 90 % din masa sanului. Daca este depistat inca din primele stadii, sansele de vindecare a bolii cresc semnificativ. In plus, nu trebuie uitat faptul ca 80 % dintre tumorile sanului nu sunt canceroase.

Sanii ar trebui examinati o data pe luna, aproximativ la 3-5 zile dupa incheierea menstruatiei. Pentru autoexaminare, urmati pasii descrisi mai jos:

In oglinda:

Stati dezbracata pana la nivelul taliei, in fata oglinzii, intr-o incapere luminata.
Priviti-va sanii. Nu fiti alarmata daca nu sunt egali in marime sau forma; majoritatea nu sunt!
Cu mainile relaxate pe langa corp, cautati cu privirea orice modificare de marime, forma, contur, aspect sau culoare. Cautati orice incretire, depresiune, eruptie, punct dureros sau chiar decolorare a pielii.
Verificati daca sfarcurile sunt infundate, prezinta rani sau nu sunt pozitionate in aceeasi directie.
Apoi puneti-va mainile pe solduri si impingeti usor umerii in fata, Intoarceti-va intr-o parte si in alta, pentru a va examina si partile laterale ale sanilor.
Apoi aplecati-va inainte, spre oglinda. Rotiti-va umerii si coatele in fata, ca sa intariti muschii pieptului. Sanii vor cadea inainte. Cautati orice schimbare in forma sau conturul lor.
Acum puneti mainile in spatele capului, la ceafa, si impingeti-le inainte. Din nou intoarceti-va intr-o parte si in alta, pentru a va examina si partile laterale ale sanilor.
Amintiti-va sa va uitati si la linia de sub sani. Pentru aceasta, ridicati-va sanii cu mainile.
Verificati daca mameloanele prezinta secretii. Puneti-va degetul mare si aratatorul pe un servetel in jurul sfarcului si trageti spre capatul acestuia. Cautati orice scurgere. Repetati operatiunea si pe celalalt san.

La dus:

Acum este timpul sa simtiti daca sunt modificari. Ar fi de foarte mare ajutor sa aveti mainile sapunite, pentru a aluneca mai usor.
Cautati orice umflatura sau ingrosari sub brat. Puneti mana stanga pe sold si cu cea dreapta incercati sa atingeti zona de sub bratul stanga (axial). Repetati manevra si pe cealalta parte.
Cauati umflaturi sau ingrosari deasupra si dedesubtul claviculei. Cu mainile sapunite tineti sanul intr-o mana, in timp ce pe cealalta o folositi pentru a palpa sanul. Folositi partea neteda pentru a apasa cu grija pe san.
Faceti miscari in sus si in jos peste san, de la linia sutienului pana la clavicula. Continuati miscarea pana ce ati acoperit intregul san. Repetati si pe celalalt san.

In pozitie intinsa pe spate:

Culcati-va pe spate si puneti o perna mica sau un prosop impaturit sub umarul drept. Puneti-va mana dreapta in spatele capului, la ceafa. Puneti mana stanga cu degetele impreunate, pe partea de sus a sanului drept. Crema de corp poate face aceasta examinare mai usoara.
Ganditi-va la sanii dvs. ca la fata unui ceas. Incepeti cu ora 12 si mutati-va spre ora 1 cu miscari circulare mici. Continuati pe intreaga suprafata pana ajungeti din nou la ora 12.
Tineti-va degetele in contact permanent cu sanii.
Cand cercul este complet, mutate-va degetele cu un centimetru pe sfarc si faceti inca un cerc in jurul ceasului. Continuati cu acest procedeu pana ati acoperit intregul san. Asigurati-va ca ati masat si partea care duce sub brat.
Puneti-va degetele pe varful sfarcului. Cautati orice schimbare care ar fi putut sa apara sub el. Apoi apasati-l cu grija inauntru. Ar trebui sa se miste usor. Repetati pasii si pe celalalt san.

Consultati medicul pentru orice modificare gasita la sanii dvs., care persista si dupa ciclul menstrual, sau pentru orice alte modificari aparute si care va ingrijoreaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *