Diete

Sfaturi pentru intarirea imunitatii

Sistemul imunitar este o bariera a organismului, care ne apara in fata bacteriilor si virusurilor. Construirea unui sistem imunitar puternic trebuie sa reprezinte o prioritate pe termen lung pentru fiecare dintre noi. Este nevoie de o ingrijire zilnica a propriului organism, printr-o dieta corespunzatoare. Acest lucru nu trebuie facut doar in momentele de slabiciune, pe care le resimtim atunci cand se instaleaza oboseala, diverse infectii, raceli sau alergii.
Nutritionistii afirma in unanimitate ca alimentatia fiecaruia dintre noi este o reflectare a firii noastre. Suntem ceea ce mancam, deoarece atunci cand facem acest lucru constient si sanatos, oferim organismului materia prima necesara pentru reconstruirea imunitatii, insa atunci cand ne incarcam cu alimente grele, nu facem decat sa ne dezechilibram organismul.
O dieta sanatoasa trebuie sa indeplineasca anumite conditii. In primul rand, trebuie sa contina toate grupele de hrana, dar sa predomine fructele proaspete, legumele si zarzavaturile de sezon, cerealele integrate si produse lactate.
Iata zece criterii de selectie a alimentelor:
1. Lactatele trebuie sa contina un procent cat mai mic de grasimi, cu toate ca ideal ar fi ca grasimile sa fie eliminate in totalitate.
2. Cand se aleg cereale integrale este bine a se  evite graul deoarece acesta provoaca deseori alergii. Sunt preferate in schimb cereale precum orzul, ovazul, secara, orezul si hrisca, cu boabe integrale, in locul celor rafinate.
3. Este bine sa consumam uleiurile extrase din seminte sau din alune nerafinate, presate la rece. Uleiurile din seminte de in, de dovleac, precum si cele din alune contin doi acizi esentiali: acidul linoleic Omega 6 si acidul alfa linoleic Omega 3, importanti in intarirea functiei imunitare.
4. O dieta sanatoasa nu este completa fara uleiurile din peste oceanic, de apa rece, precum somonul si macroul, surse excelente de acizi grasi.
5. Daca la o masa consumam peste si o garnitura de salata, asezonata cu uleiuri presate la rece din alune si floarea-soarelui, atunci putem vorbi cu siguranta despre o alimentatie sanatoasa si despre o sursa excelenta de acizi grasi esentiali.
6. Proteinele pot fi procurate din: carne slaba, peste, lactate fara grasimi, dar si din fasole, linte, nuci si seminte. Deficitul de proteine are efecte negative asupra intregului sistem imunitar.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *