Aflat vremelnic la conducerea Consiliului Judetean, consilierul Mihai Seplecan a initiat o vizita de lucru dupa modelul Emil Boc, la santierul Centrului Integrat de Management al Deseurilor. Insotit de Mariana Ratiu si arhitectul sef Claudiu Salanta, Mihai Seplecan a avut o lista de nici mai mult nici mai putin de 17 intrebari pe care le-a adresat celor doi angajati ai Consiliului Judetean Cluj. Pe santierul de la Pata Rat lucrarile au fost inghetate de mai bine de doua saptamani, in prezent fiind doar paznicii, trei basculante si cainii maidanezi.
Vizita de lucru a inceput in fata sediului Consiliului Judetean Cluj unde, proaspat revocat din functia de vicepresedinte, Mihai Seplecan a aparut insotit de consilierul PDL Calin Tuluc. Pana la imbarcarea ziaristilor in microbuzul ce urma sa faca deplasarea la viitoarea groapa de gunoi a orasului, Seplecan i-a invitat pe Mariana Ratiu si pe arhitectul Claudiu Salanta sa il insoteasca la amplasament. Antreprenorul lucrarilor a lipsit de la aceasta intalnire de lucru fulger.
Drumul pana la Centrul de Deseuri nu a fost unul plictisitor. De la masinile de ultima generatie pana la un atelaj tras de un magar am intalnit de toate. La trecerea pe strada Cantonului, pe baracile romilor au putut fi zarite si cate 3-4 antene parabolice. Covoarele persane erau intinse la uscat pe balustradele de la marginea drumului.
“Cum se incalzesc astia iarna? Dar oare ce televizoare au ? Cu plasma sau clasice? Cu siguranta au plasma. Dar curent de unde isi iau?”, a intrebat unul dintre participantii la deplasare.
Odata ajunsi pe amplasamentul viitoarei rampe de gunoi ziaristii au stat in soare mai bine de 15 minute pana au ajuns si oficialitatile. Apoi, cand au catadicsit sa-si faca prezenta si reprezentantii Consiliului Judetean, si doar dupa ce au studiat unghiul prin care lumina da cea mai buna imagine de Facebook a inceput si asa-zisa conferinta.
Seplecan cu intrebarile, Mariana Ratiu cu raspunsurile
Mihai Seplecan a anuntat ca are fix 17 intrebari pregatite pentru executivul Consiliului Judetean, motivand ca in calitate de consilier judetean, de ales al judetului, trebuie sa supervizeze o investitie a institutiei si implicit sa vada cum s-au cheltuit banii publici.
“Datoria mea, ca si ales al judetului, este sa vin sa supervizez o investitie a Consiliului Judetean, sa vad ce s-a intamplat cu banul public, daca lucrarile au fost executate in timp, daca au fost executate bine. Iar tot aceasta decizie nu o voi lua eu ca nu sunt de specialitate”, a afirmat Mihai Seplecan la inceputul conferintei.
Cam tardiva supervizarea lucrarilor, avand in vedere ca pe santier nu s-a mai lucrat de cel putin doua saptamani. Consilierul Mihai Seplecan a tinut sa precizeze ca prin vizita la santierul gropii de gunoi si prin intrebarile sale adresate reprezentantilor CJ prezenti la fata locului nu doreste sa faca acuze sau sa dea nume, sau sa gaseasca vinovati pentru intarzierea lucrarilor si suspiciunile ridicate cu privire la calitatea lucrarilor.
“Nu atac, nu acuz nicio persoana, nu dau niciun nume, niciun presedinte, fost presedinte, vicepresedinte sau vreun partid politic, sau vreo firma”, a declarat Seplecan
In focul incrucisat al intrebarilor consilierului PNL-ist au intervenit si ziaristii, iar raspunsurile arhitectului Claudiu Salanta, respectiv cele ale Marianei Ratiu au tinut sa lamureasca opinia publica cu privire la situatia creata in cadrul proiectului de Management Integrat al Deseurilor.
Neintelegerile dintre proiectant si constructor au debutat la inceputul acestui an prin acuzatii reciproce din partea acestora. Constructorul acuza proiectantul ca acest proiect prezinta deficiente cu privire la materialul care a fost indicat in cadrul caietului de sarcini. Motiv pentru care taluzurile au suferit alunecari. In replica proiectantul considera ca proiectul este bun si acuza constructorul ca nu a respectat materialul asa cum a fost precizat in documentatie.
“Proiectantul a spus ca se poate folosi material din excavatie, dar in urmatoarele conditii: el trebuia curatat inclusiv de pietrele care au o dimensiune mai mare de 10 cm. In taluz exista, asa cum s-a putut vedea cu ochiul liber, bolovani care depasesc diametrul de 10 cm fapt pentru care au aparut alunecari ale taluzului intr-o parte”, a precizat Mariana Ratiu.
Excavarile in mod necorespunzator si ilegale din afara amplasamentului care afecteaza stabilitatea taluzului vestic au fost raportate Consiliului Judetean Cluj prin doua adrese inca din luna martie, de catre inginerul responsabil de lucrare. Acest lucru s-a finalizat cu o amenda de 60 de mii de lei si masuri complementare de stopare a acelor lucrari si de intrare in legalitate a antreprenorului general. Contravenientii aveau obligatia sa intocmeasca un proiect ca sa consolideze acel taluz.
“Eu am facut o plangere penala in 10 aprilie pentru aceasta lucrare neinspirata, care pune in pericol stabilitatea zonei, obiectul plangerii fiind furtul de pamant”, a declarat Mariana Ratiu.
Valoarea proiectului este de 107.520.112 de lei din care 98% sunt fonduri nerambursabile.Termenul de executie a fost initial de 14 luni cu incepere din 26 martie 2012. Cu toate acestea, in 26 mai 2013 printr-un act aditional motivat, a fost prelungit termenul de executie pana in decembrie 2013. Un alt act aditional a prelungit termenul de executie pana in 19 octombrie 2014. Pe POS de mediu s-a prelungit finantarea pana la finalul anului 2015.
“Dupa 1 ianuarie 2016 orice depasire a termenului de executie si implementare a proiectului va fi suportat de intreg judetul Cluj. In final cetateanul le va suporta. In cazul in care nu vom putea implementa acest proiect din vina cuiva e clar ca ne vom indrepta in instanta impotriva sa pentru a putea recupera toate cheltuielile, toate pagubele care se produc la buget, la banul public. Ca e proiectant, ca e executant, ca e inginer responsabil de santier, le vom recupera”, a mai precizat Mariana Ratiu.
Iar Seplecan nu se opreste aici. Consilierul, vicepresedinte pentru cateva zile, a anuntat ca are intrebari si pentru oficialii Aeroportului, unde va face o vizita luni, dar si pentru cei care s-au ocupat de drumul Rachitele – Ic Ponor, unde planuieste o vizita de lucru in cursul saptamanii viitoare.
Foto: Eugen Olariu