Din oras

Seplecan, Centrul de Deseuri si cele 17 intrebari

Scris de 1,100

Aflat vremelnic la conducerea Consiliului Judetean, consilierul Mihai Seplecan a initiat o vizita de lucru dupa modelul Emil Boc, la santierul Centrului Integrat de Management al Deseurilor. Insotit de Mariana Ratiu si arhitectul sef Claudiu Salanta, Mihai Seplecan a avut o lista de nici mai mult nici mai putin de 17 intrebari pe care le-a adresat celor doi angajati ai Consiliului Judetean Cluj. Pe santierul de la Pata Rat lucrarile au fost inghetate de mai bine de doua saptamani, in prezent fiind doar paznicii, trei basculante si cainii maidanezi.

Vizita de lucru a inceput in fata sediului Consiliului Judetean Cluj unde, proaspat revocat din functia de vicepresedinte, Mihai Seplecan a aparut insotit de consilierul PDL Calin Tuluc. Pana la imbarcarea ziaristilor in microbuzul ce urma sa faca deplasarea la viitoarea groapa de gunoi a orasului, Seplecan i-a invitat pe Mariana Ratiu si pe arhitectul Claudiu Salanta sa il insoteasca la amplasament. Antreprenorul lucrarilor a lipsit de la aceasta intalnire de lucru fulger.

Drumul pana la Centrul de Deseuri nu a fost unul plictisitor. De la masinile de ultima generatie pana la un atelaj tras de un magar am intalnit de toate. La trecerea pe strada Cantonului, pe baracile romilor au putut fi zarite si cate 3-4 antene parabolice. Covoarele persane erau intinse la uscat pe balustradele de la marginea drumului.

“Cum se incalzesc astia iarna? Dar oare ce televizoare au ? Cu plasma sau clasice? Cu siguranta au plasma. Dar curent de unde isi iau?”, a intrebat unul dintre participantii la deplasare.  

Odata ajunsi pe amplasamentul viitoarei rampe de gunoi ziaristii au stat in soare mai bine de 15 minute pana au ajuns si oficialitatile. Apoi, cand au catadicsit sa-si faca prezenta si reprezentantii Consiliului Judetean, si doar dupa ce au studiat unghiul prin care lumina da cea mai  buna imagine de Facebook a inceput si asa-zisa conferinta.

Seplecan cu intrebarile, Mariana Ratiu cu raspunsurile

Mihai Seplecan a anuntat ca are fix 17 intrebari pregatite pentru executivul Consiliului Judetean, motivand ca in calitate de consilier judetean, de ales al judetului, trebuie sa supervizeze o investitie a institutiei si implicit sa vada cum s-au cheltuit banii publici.

“Datoria mea, ca si ales al judetului, este sa vin sa supervizez o investitie a Consiliului Judetean, sa vad ce s-a intamplat cu banul public, daca lucrarile au fost executate in timp, daca au  fost executate bine. Iar tot aceasta decizie nu o voi lua eu ca nu sunt de specialitate”, a afirmat Mihai Seplecan la inceputul conferintei.

Cam tardiva supervizarea lucrarilor, avand in vedere ca pe santier nu s-a mai lucrat de cel putin doua saptamani. Consilierul Mihai Seplecan a tinut sa precizeze ca prin vizita la santierul gropii de gunoi si prin intrebarile sale adresate reprezentantilor CJ prezenti la fata locului nu doreste sa faca acuze sau sa dea nume, sau sa gaseasca vinovati pentru intarzierea lucrarilor si suspiciunile ridicate cu privire la calitatea lucrarilor.

“Nu atac, nu acuz nicio persoana, nu dau niciun nume, niciun presedinte, fost presedinte, vicepresedinte sau vreun partid politic, sau vreo firma”, a declarat Seplecan

In focul incrucisat al intrebarilor consilierului PNL-ist au intervenit si ziaristii, iar raspunsurile arhitectului Claudiu Salanta, respectiv cele ale Marianei Ratiu au tinut sa lamureasca opinia publica cu privire la situatia creata in cadrul proiectului de Management Integrat al Deseurilor.

Neintelegerile dintre proiectant si constructor au debutat la inceputul acestui an prin acuzatii reciproce din partea acestora. Constructorul acuza proiectantul ca acest proiect prezinta deficiente cu privire la materialul care a fost indicat in cadrul caietului de sarcini. Motiv pentru care taluzurile au suferit alunecari. In replica proiectantul considera ca proiectul este bun si acuza constructorul ca nu a respectat materialul asa cum a fost precizat in documentatie.

“Proiectantul a  spus ca se poate folosi material din excavatie, dar in urmatoarele conditii: el trebuia curatat inclusiv de pietrele care au o dimensiune mai mare de 10 cm. In taluz exista, asa cum s-a putut  vedea cu  ochiul liber, bolovani care depasesc diametrul de 10 cm fapt pentru care au aparut alunecari ale taluzului intr-o parte”, a precizat Mariana Ratiu.

Excavarile in mod necorespunzator si ilegale din afara amplasamentului care afecteaza stabilitatea taluzului vestic au fost raportate Consiliului Judetean Cluj prin doua adrese inca din luna martie, de catre inginerul responsabil de lucrare. Acest lucru s-a finalizat cu o amenda de 60 de mii de lei si masuri complementare de stopare a acelor lucrari si de intrare in legalitate a antreprenorului general. Contravenientii aveau obligatia sa intocmeasca un proiect ca sa consolideze acel taluz.

“Eu am facut o plangere penala in 10 aprilie pentru aceasta lucrare neinspirata, care pune in pericol stabilitatea zonei, obiectul plangerii fiind furtul de pamant”, a declarat Mariana Ratiu.

Valoarea proiectului este de 107.520.112 de lei din care  98% sunt fonduri nerambursabile.Termenul de executie a fost initial de 14 luni cu incepere din 26 martie 2012. Cu toate acestea, in 26 mai 2013 printr-un act aditional motivat, a fost prelungit termenul de executie pana in decembrie 2013. Un alt act aditional a prelungit termenul de executie pana in 19 octombrie 2014. Pe POS de mediu s-a prelungit finantarea pana la finalul anului 2015.

“Dupa 1 ianuarie 2016 orice depasire a termenului de executie si implementare a proiectului va fi suportat de intreg judetul Cluj. In final cetateanul le va suporta. In cazul in care nu vom putea implementa acest proiect  din vina cuiva e clar ca ne vom indrepta in instanta impotriva sa pentru a putea recupera toate cheltuielile, toate pagubele care se produc la buget, la banul public. Ca e proiectant, ca e executant, ca e inginer responsabil de santier, le vom recupera”, a mai precizat Mariana Ratiu.

Iar Seplecan nu se opreste aici. Consilierul, vicepresedinte pentru cateva zile, a anuntat ca are intrebari si pentru oficialii Aeroportului, unde va face o vizita luni, dar si pentru cei care s-au ocupat de drumul Rachitele – Ic Ponor, unde planuieste o vizita de lucru in cursul saptamanii viitoare.

Foto: Eugen OlariuULTIMA ORĂ

 • Acum 19 hours Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 20 hours In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 20 hours In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 21 hours General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
 • Acum 2 days Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 2 days Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 2 days Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 2 days Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 2 days Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 2 days In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 2 days In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 2 days Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
Citește și...
Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

TOP CITITE