Politica

Senatorul PSD Alexandru Cordoș a votat luni împotriva cererii DNA de urmărire penală față de Gabriel Oprea în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deținut funcția ministerială

Potrivit Mediafax, Senatorul PSD Alexandru Cordoș a fost printre cei 73 de senatori care au votat împotriva solicitării DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Gabriel Oprea în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care acesta a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne. 

Gabriel Oprea este senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și Ministru al Afacerilor Interne. În urma votului de luni din plenul Senatului, fostul vicepremier Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Decizia a fost luată de Senat cu 73 de voturi „împotriva” solicitării DNA şi doar 45 voturi „pentru”, 6 voturi anulate. Votul a fost secret cu bile, potrivit regulamentului.

Mediafax a identificat 24 de senatori provenind de la PSD, ALDE, PRU şi foşti UNPR care au votat împotriva cererii DNA de urmărire penală a fostului ministru de interne şi vicepremier Gabriel Oprea. Aceştia au introdus bila albă în urna neagră şi invers pentru a respinge ridicarea imunităţii colegului lor de Senat, Gabriel Oprea. Printre senatorii identificați de către Mediafax se află și senatorul clujean PSD Alexandru Cordoș.

Senatorul Alexandru Cordoș a fost la rândul său urmărit penal de către DNA, împreună cu soția și fiica sa, pentru fapte de corupție. Mihaiela Cordoș, soția senatorului, a fost arestată în anul 2015, fiind acuzată de trafic de influență în formă continuată. Soțul și fiica sa au fost acuzați de complicitate la trafic de influență, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, începând cu noiembrie 2014, Mihaiela Cordoş a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei, pentru ca, prin influenţa pe care ea şi soţul său o aveau asupra persoanelor cu funcţii de conducere din Spitalul Clinic Judeţean Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi alte instituţii publice să obţină cumpărătorilor de influenţă posturi/locuri de muncă cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, juristconsult etc.

În perioada ianuarie – aprilie 2015, Mihaiela Cordoş a fost sprijinită şi de fiica sa, Andreea Alexandra Cordoş, care ştia că mama sa primea foloase necuvenite pentru a-şi trafica influenţa pe lângă diferite persoane din instituţiile amintite, mai arătau procurorii.

Pe lângă acest dosar, procurorii DNA au dispus extinderea urmăririi penale pe numele senatorului PSD Alexandru Cordoş, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influenţă în formă continuată, după ce acesta i-ar fi promis unui om de afaceri, în schimbul unor foloase, că îl ajută să câştige mai multe licitaţii.

Horia Nasra, președintele PSD Cluj: „A votat după propria conștiință”

Horia Nasra, președintele PSD Cluj, a declarat pentru Ziar de Cluj că „fiecare parlamentar și senator votează după propria conștiință și propriul crez”:

„Din câte știu, nu au existat niciun fel de indicații la partid! A votat după propria conștiință și propriul crez și nu comentez votul lui, pentru că e votul lui personal. În momentul de față, Alexandru Cordoș nu mai este în biroul organizației, nu mai este în conducere, este simplu membru de partid. În vechiul birou județean era vicepreședinte, dar nu mai e în noul birou, nu mai are nicio funcție de conducere.”

Update, 21. o9. 2016

Am încercat ieri, în repetate rânduri, fără succes, să îl contactăm telefonic pe senatorul Alexandru Cordoș pentru a afla poziția dânsului referitor la informațiile apărute în presă legate de votul său din plenul Senatului. În cursul zilei de astăzi, consilierul parlamentar al domnului Cordoș, Ciprian Arion, ne-a trimis pe adresa redacției punctul de vedere al senatorului PSD:

„Am observat că pe rețelele de socializare au apărut discuții, generate de unele articole de presă, cu privire la cine, ce a votat în ședința de plen de ieri, 19.09.2016.Cu precădere se discută despre „cei 24 de senatori care au blocat ancheta penală în cazul lui Gabriel Oprea”, un subiect de presă senzaționist care nu numai că dăuneazăimaginii noastre, a fiecărui senator din respectiva listă, însă dăunează însăși imaginii Senatului României, iar ceea ce este și mai grav este faptul că acele articole de presă și acele comentarii de pe social-media sunt pure speculații.Votul secret, atunci când vine vorba despre persoane, este o garanție a libertății de conștiință și a respectării principiilor democrației, chiar și atunci când în discuție este opersoană, astfel că ieri, la ședința de plen, eu personal, în calitate de senator ales în colegiul 4 uninominal Cluj nu am făcut altceva decât să-mi exercit atribuțiile cu care am fost însărcinat în calitate de senator. Fac mențiunea că, la fel ca de fiecare dată când a fost nevoie, am votat PENTRU ÎNFĂPTUIREA JUSTIȚIEI, nicidecum împotriva justiției, tot așa cum fac mențiunea că niciodată nu am făcut parte din anturajul colegului senator, Gabriel Oprea. Faptul că se încearcă generarea de rating și de trafic pe unele site-uri de știri, pe baza unor informații „luate din zbor” este o problemă gazetărească asupra căreia nu voi stărui, însnu pot fi de acord cu implicarea numelui meu într-un scandal mediatic menit să lezeze imaginea partidului pe care îl reprezint și alianței care, vreme de trei ani, a condus, cu succes, România, PSD+ALDE+UNPR. Referitor lainformația prezentată de presă, privindu-i pe „cei 24 de senatori”, dacă era vorba despre 24 de senatori care să fi votat împotrivă, cererea DNA eraaprobată, însă au votat împotrivă 73 de senatori, ciudat este faptul că au fost identificați doar cei din alianța PSD+ALDE+UNPR și nu TOȚI SENATORII care au votat împotrivă, dar ceea ce mi se pare și mai „interesant” este faptul că am fost inclus între senatorii care au votat împotrivă … să aibă oare legătură cu faptul că în județul Cluj sunt primul în sondajele privind opțiunea de vot la parlamentare? Îmi doresc, totuși, să nu fie vorba despre un linșaj mediatic, însă așa se prefigurează a fi aceste articole prezentate ca „fără echivoc”. Prin urmare, îi îndemn pe toți aceia care au întrebări sau nelămuriri legate de activitatea mea de senator să mă contacteze pe rețelele de socializare sau să ia legătura cu oamenii din echipa mea, lăsând astfel articolele „senzaționiste” la o parte și intrând într-o normalitate atât de necesară pentru România.”

Foto: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *