Cooltura

”Selfie”, o premieră inedită a Teatrului Național Cluj, interpretată doar de deținute de la Gherla

Noua premieră a Teatrului Național Cluj, ”Selfie” (un spectacol pe un scenariu și în regia Andreei Iacob), va avea o distribuție formată exclusiv din femei private de libertate, piesa fiind interpretată de opt deținute de la Secția exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului de Maximă Siguranță Gherla.

Prima reprezentație a acestui spectacol va avea loc vineri, 23 septembrie, în Studio „Euphorion”, cea de-a doua se va desfășura în data de 5 octombrie, iar biletele pentru ambele reprezentații au fost deja epuizate, semn al interesului deosebit al publicului pentru această piesă inedită, atât prin distribuție, cât și prin scenariul original, creat pe baza unor poveşti reale din viaţa actrițelor amatoare, care participă la acest spectacol nu doar jucând, ci şi împărtăşind cu publicul fragmente, imagini şi stări din istoria familiilor lor. Spectacolul  își propune a reuni, ca un puzzle, fire din viaţa bunicilor şi copiilor acestor femei, poveşti-oglindă din trecutul, din prezentul și din viitorul lor. 

Montarea face parte dintr-o serie de spectacole de teatru realizate de către regizorul Andreea Iacob în cadrul Penitenciarului Gherla, începând din 2009, cu scopul de a diversifica activităţile dedicate persoanelor private de libertate din sistemul penitenciar şi de a crea un liant între aceste persoane şi cele de „afară“. De fiecare dată, Teatrul Naţional Cluj-Napoca a fost partener al acestui proiect, astfel încât aceste spectacole au avut câte o reprezentaţie în Studioul „Euphorion“. 

Noutatea acestui an o reprezintă faptul că „Selfie” este o producţie a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, iar montarea va intra în repertoriul teatrului şi va avea mai multe reprezentaţii. Teatrul Național Cluj-Napoca devine astfel prima instituţie profesionistă din România care îşi asumă un astfel de demers comunitar. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *