Politica

Senatorul clujean Alexandru Cordoș consideră drept ilegală mișcarea de personal în timpul anului școlar, urmare a organizării concursurilor pentru directorii de școli

Ziar de Cluj le-a solicitat opinia senatorilor, deputaților clujeni și aleșilor locali (membri ai Comisiei de Învățământ din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca), referitor la propunerea Ecaterinei Andronescu de a se amâna concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de școli, concursuri care nu au mai fost organizate din anul 2008, conducătorii unităților de învățământ fiind numiți, în tot acest interval, prin delegație, de către inspectoratele școlare, pe perioade de câte un an.

Actualul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, la începutul acestui an şcolar, că „după 10 ani de intruziune politică în şcoală este momentul pentru reprofesionalizarea managementului școlar”. 

La nivelul județului Cluj vor fi scoase la concurs posturile de director (în unele cazuri şi cele de director adjunct) în toate cele 216 instituții de învățământ cu personalitate juridică din judeţ.

Un aliniat nou la articolul 257 din Legea Educației, introdus ca amendament de Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de fostul ministru PSD al Educației, Ecaterina Andronescu, prevede însă faptul că „concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II, până la începutul noului an școlar”, ceea ce ar însemna ca funcțiile de director să fie ocupate prin concurs abia în vara anului 2017, și nu în această toamnă, așa cum propune ministrul Educației (care a anunțat că, în ciuda acestui amendament, toate etapele pentru ocuparea funcțiilor de directori de unități de învățământ vor continua).

I-am întrebat pe aleșii clujenilor cum comentează acest amendament, care amână concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de școli, care consideră că este motivația pentru care a fost introdus acest amendament de către Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de către Ecaterina Andronescu, și dacă consideră că prin acest amendament școlile vor continua să fie aservite factorului politic local.

Senatorul PSD Alexandru Cordoș este de acord cu amendamentul Ecaterinei Andronescu, considerând drept ilegală mișcarea de personal în timpul anului școlar

Senatorul PSD Alexandru Cordoș definește drept ilegală mișcarea de personal în timpul anului școlar – consecință a organizării fără amânare a concursurilor pentru directori, considerând că acestea bulversează procesul de învățământ:

„1. A început anul şcolar, iar directorii şi directorii adjuncţi, probabil preocupaţi cu înscrierea la concurs, vor abandona problemele urgent existente în fiecare şcoală, la fiecare început de an şcolar.

2. Peste 40.000 de profesori vor participa în competiţia pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct. Ca urmare, pentru aceste cadre didactice, principala preocupare va fi pregătirea pentru concursul de director, nu pentru pregătirea elevilor. Perturbarea bunei desfăşurări a anului şcolar se reflectă negativ în pregătirea elevilor. O oră pierdută este irecuperabilă.

3. Directorii şi directorii adjuncţi aflaţi în funcţie, dar care nu vor fi declaraţi câştigători, se vor întoarce pe normele pe care sunt titular (cele mai multe în alte şcoli decât cea în care a fost director), norme acum acoperite, prin suplinire, de alte cadre didactice. Directorii în funcţie sunt degrevaţi de norma didactică. Reîntoarcerea pe aceste posturi ale celor care au fost directori, dar nu au câştigat concursul, înseamnă deci schimbarea profesorului la clasă, la mijlocul anului şcolar, eveniment nedorit şi neacceptat de părinţi şi care creează o profundă bulversare a elevilor, cu dificultăţi majore centrate pe clasele a VIII-a şi a XII-a, clase care finalizează cu examen ciclul gimnazial şi respectiv liceal, adăugând şi ilegalitatea mişcării de personal, în timpul anului şcolar.

4. Organizarea concursurilor de directori la finalizarea semestrului II şi până la începutul anului şcolar elimină bulversarea anului şcolar şi afectarea negativă a pregătirii elevilor. 

5. Iniţiativa legislativă pe care o pregăteşte Comisia de învăţământ a Senatului, de a responsabiliza consiliul profesoral al fiecărei şcoli cu organizarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct elimină orice amestec politic în legătură cu această procedură.”

Ziar de Cluj a publicat ieri un amplu material în care arăta și alte probleme flagrante în organizarea concursurilor pentru directorii de școli: 

Afacerea concursurilor pentru directorii de școală, prizată și de directorii clujeni: un curs de 4 ore în Republica Moldova echivalează în grila de evaluare cu un doctorat sau cu o funcție de conducere în Ministerul Educației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *