Analiza

Alina Gorghiu bate șaua corupției să priceapă și Nicoară: “Pe listele PNL nu se vor regăsi persoane condamnate, nici persoane asupra cărora planează suspiciuni de corupție”

Scris de 628

Nici săptămâna aceasta nu avem definitivate listele cu candidați ale PNL Cluj. Ex-peneliștii și ex-pedeliștii se bat frățește în culise din cauză că cei dintâi nu sunt de acord să-și sacrifice un om pentru parașutatul lui Vasile Blaga la Cluj, iar ceilalți n-au încotro, trebuie să pocnească din călcâie.

Probabil ex-peneliștii clujeni se așteptau la un mic ajutor din partea copreședintelui de pe partea lor, Alina Gorghiu. Însă aceasta a transmis un mesaj de genul bate șaua să priceapă iapa, declarând la Antena 3, acum două zile, că pe listele PNL pentru alegerile parlamentare nu vor fi nici condamnați și nici corupți.

”Suntem singurul partid care a priceput că dacă nu ținem ritmul cu schimbările din societate, nu o să putem să ne conservăm bazinul electoral. Pe listele PNL nu se vor regăsi persoane condamnate, nici persoane asupra cărora planează suspiciuni de corupție. Va fi un melanj de oameni cu experiență și oameni noi. E nevoie de o reformă a Parlamentului” – așa sună declarația Alinei Gorghiu aruncată în eter.

Condamnați pe listele PNL Cluj nu avem – nu încă, atâta vreme cât dosarul în care senatorul Marius Nicoară, beat mort (1,4 alcool la mie în sângele pelevat ca probă), a accidentat un taximetrist în drum spre casă, adună praf prin sertarele unui procuror. Iar beția cruntă și urcatul la volan sub influența alcoolului nu intră la fapte de corupție – deși, la 1,4 la mie alcool în sânge, dosarul este unul penal.

În schimb îl avem pe listă, ca fin și protejat al lui Marius Nicoară, pe Mircea Abrudean. Ori Mircea Abrudean se califică pentru lustrație conform declarației Alinei Gorghiu. Concret, pe rolul DNA ST Cluj se află dosarul penal cu numărul 78/P/2014, disjuns din “Dosarul Uioreanu” trimis deja în judecată. Potrivit Rechizitoriului din Dosarul Uioreanu I, printre suspecţii din acest al doilea dosar îl găsim și pe Abrudean Mircea. Suspect, nu inculpat. Dar încadrabil la fraza: “nici persoane asupra cărora planează suspiciuni de corupție”.

Așa că Marius Nicoară va mai mima supărare mare până pe vineri, dar își va sacrifica un apropiat de pe un loc eligibil de pe lista de deputați ai PNL Cluj. Mai întâi pe Marius Mânzat, că lui Mircea Abrudean, ca și lui, personal, i-ar priii nițică imunitate parlamentară (dar voi demonstra că și Mircea Abrudean este ca și sacrificat la cum stau prin sondaje peneliștii acum).

Aripa pedelistă oricum l-a sacrificat pe Rareș Niculescu, să-I poată face pe plac lui Vasile Blaga. Așa că mai trebuie bătute-n cuie numele și ordinea de pe liste care să consfințească și scarificiul aripii peneliste.

Ceea ce ne duce spre o altă discuție: câte locuri de parlamentari sunt capabili să câștige cei din PNL Cluj la iarnă? Că pe plan național partidul este în vrie, cotat de ultimele sondaje cu 29%. La localele din acest an, PNL a obţinut pe județ 37,99% din voturi (PSD – 26,60% şi UDMR – 13,96%), la o prezență la vot de 44,88%. La “generale” (parlamentarele din iarnă), de obicei se constată o scădere a prezenței la vot cu 7 – 10% – ceea ce, la Cluj, este în avantajul UDMR, care, de regulă, câștigă cam 5-7% în plus. Restul partidelor pierd cam tot atât. Mai câștigă destul prin redistribuire – dar, pe județ, PSD este, de obicei, primul pe poziție la halit procentele listelor partidelor care nu ating pragul.

PNL Cluj cred că mizează pe 2, 3 senatori – dar are șanse la 2 (adică Nicoară și Tuluc) și pe 5, 6 deputați – dar are toate “șansele” să nu câștige decât 4, maxim 5. Deci, pe lista de la Camera Deputaților, eligibile sunt primele 4 locuri, la al cincilea îi cam patinează șansele. Iar al șaselea este exclus (deocamdată – să vedem ce mai lucrează procurorii).

Bun, potrivit protocolului de fuziune dintre PNL şi PDL, la Camera Deputaților poziția întâi revine fostului PDL, poziția a doua vechiului PNL, a treia, fostului PDL, iar locurile patru și cinci revin vechiului PNL. Deci: Stamatian, Oros și… începe scandalul: că și Ștefănie se simte îndreptățit să vrea deputat după ce a servit cu atâta abnegație partidul, dar și Vasile Blaga are niște obligații pe care le-a transferat la Cluj.

Să ne mai amintim de faptul că, atunci când se va bate în cuie locul 3 pentru Ștefănie și locul 4 pentru pupilul lui Blaga, pe lângă ce a declarat Alina Gorghiu (să priceapă Nicoară că Abrudean oricum poate fi mătrășit), acum mai bine de două luni vă demonstram că, la Cluj, cu toții sunt liberali, dar cât de liberali se va afla abia cu ocazia întocmirii listelor pentru alegerile parlamentare. Căci Vasile Blaga excludea încă din iulie paritatea pe listă.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
 • Acum 13 hours General
  CAPCANA MORTALĂ DE LA CIUCEA: O tânără de 21 de ani a murit , alte trei persoane, printre care o minoră de 10 ani, au ajuns la spital. NU EXISTĂ SĂPTĂMÂNĂ FĂRĂ ACCIDENTE ÎN ZONĂ
 • Acum 15 hours In vizor
  Judecătorii clujeni au dispus dizolvarea unei firme pe care Elena Udrea o avea împreună cu fosta soție a unui șef din SRI
 • Acum 16 hours Cooltura
  Manifest pentru cultură în Cluj-Napoca: ”Dezvoltarea economică a orașului e în creștere, dar organizațiile culturale sunt la limita supraviețuirii”
 • Acum 16 hours In vizor
  Varză IT à la Cluj. De ce scandalul firmei acuzate c-a stricat Cyberpunk 2077 e mai grav decât crezi
 • Acum 24 hours Justitie
  PROBLEME LA ”LIGA LUI MITICĂ”: Se reia procesul RDS/RCS, în care Dumitru Dragomir a scăpat de condamnarea la 4 ani de închisoare
 • Acum 1 day Vocea ta
  Încă unui ”client” al parcării de lux a Spitalului Clinic Județean de Urgență i-a fost ”fracturat” portofelul. LIPSA DE INFORMARE CORECTĂ face victime. Ar putea și conducerea SCJU să iasă din starea de ”miserupism” față de pacienți și aparținători și să INFORMEZE
 • Acum 1 day Jos palaria
  O echipă de studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca a obţinut locul I la o competiţie în domeniul ingineriei seismice desfăşurată în SUA
 • Acum 1 day Din oras
  Cea mai bună calitate a vieții! Primăria mondernizează 21 de locuri de joacă pentru copii tocmai în vacanța de vară
 • Acum 1 day PubliNews
  Movie Nights revine la Iulius Mall Cluj – Povestea surorilor Williams, primul film care va rula pe marele ecran
 • Acum 1 day Din oras
  Modernizare inutilă: în locul parcării din fața bisericii Sf. Petru, Primăria a realizat un scuar neumbrit, evitat ziua de trecători
 • Acum 1 day General
  A DAT BUNUL DUMNEZEU și e gata Baza Sportivă ”La Terenuri”. Excelența Sa, Însuși El, Primarul, anunță că poate fi inspectată ”la milimetru”. Așa vom face, dar mai încolo, cât încă nu e proaspăt vopsită
 • Acum 1 day Din oras
  Clujul Verde, Cultural: Stagiunea Operei și Teatrului Național se încheie cu parcul din jur tot în șantier
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE