Aproape oricine are o stare depresiva din cand in cand – o perioada de cateva zile sau o saptamana in care pareti “inspaimantat”. Aceasta afectiune trece de obicei de la sine si va puteti intoarce la rutina zilnica. Starea depresiva nu este acelasi lucru cu sindromul depresiv. Starea depresiva este temporara si se rezolva in scurt timp.
Sindromul depresiv este o problema medicala persistenta, dar una tratabila. Se poate eventual ameliora, dar daca nu este tratata inseamna ca persista cateva luni sau mai mult. Daca sunteti deprimat, nu mai gasiti decat putina bucurie, daca nu de loc, in viata dvs. Sunteti lipsit de energie, va simtiti fara valoare sau vinovat fara nici un motiv, va concentrati cu greutate sau sunteti nervos. Va puteti trezi dupa cateva ore de somn sau aveti modificari de apetit – mancati mai putin decat de obicei sau prea mult. Aveti un sentiment de deznadejde sau chiar ganduri de suicid. O persoana diagnosticata cu sindrom depresiv poate avea unele, majoritatea sau toate aceste simptome.
Semnele principale ale sindromului depresiv:
– Lipsa persistenta de energie.
– Tristete durabila.
– Nervozitate si schimbari ale dispozitiei.
– Sentiment periodic de deznadejde.
– Viziune negativa continua asupra lumii si a altora.
– Abuz alimentar sau pierderea apetitului.
– Sentimente de neimplinire sau vinovatie.
– Inabilitate de concentrare, deteriorarea memoriei.
– Treziri foarte matinale in mod repetat sau alte schimbari ale ritmului de somn.
– Inabilitatea de a se bucura de activitatile placute.
Cauzele sindromului depresiv
Uneori, este un efect secundar al unui medicament prescris, al unei boli sau al unei diete incorecte. Dezechilibrul unor substante chimice cerebrale ar putea fi un factor cauzal. Dar, deseori, cauza este neclara.
Aveti risc mai mare pentru depresie nervoasa daca o ruda de sange a avut probleme similare. De asemenea, sindromul depresiv poate recidiva. Daca l-ati avut, aveti risc crescut de a va imbolnavi din nou. Nu lasati acesti factori sa va controleze viata. Dar tineti seama de ei cand va apreciati dispozitia. Si nu temporizati solicitarea ingrijirilor medicale daca observati recurenta simptomelor depresive.
Sindromul depresiv poate sa fie precedat de un soc grav sau un stres in viata, precum decesul unei persoane dragi sau pierderea slujbei, dar se poate ivi si cand avem o mare bucurie sau cand lucrurile merg foarte bine. Bineinteles ca este normal sa va simtiti intristat dupa astfel de pierderi. Dar daca tristetea si supararea nu inceteaza intr-un interval de timp rezonabil, este posibil sa se fi instalat un sindrom depresiv destul de grav.
Sindromul depresiv ar putea sa nu treaca de la sine. Nu va asteptati sa iesiti din el dintr-o data sau sa fiti capabil sa va invingeti boala prin simpla teancitate. Daca simtomele depresive dureaza mai mult de cateva saptamani, sau daca aveti ganduri de deznadejde sau de suicid, este timpul sa cautati ajutor. Nu va acuzati ca va simtiti deprimat. Nu este vina dvs. si nu este un semn de slabiciune.
Daca simtomele dvs. au fost de mica intensitate – dar persistente, un psiholog sau un psihiatru v-ar putea ajuta.. Comunicarea acestor sentimente unui membru al familiei sau unui prieten de incredere va este de folos, dar nu este substitut al cautarii ajutorului profesionist.
Daca intalniti o persoana care este deprimata, invitati-o sa participe la activitati sociale obisnuite. Incurajati-i participarea cu blandete, dar cu fermitate. Dar nu exagerati. Rolul prietenilor si al familiei in problemele de depresie ale unor persoane este de incurajare si de sprijin al ingrijirilor profesioniste. Nu minimalizati sentimentele unei astfel de persoane. Dimpotriva, ascultati cu atentie ce va spune.
Cum va ingrijiti?
Daca dispozitia dvs. capata tente depresive, incercati urmatoarele:
– impartasiti aceste sentimente prietenilor de incredere, sotului / sotiei, unui membru al familiei, consilierului spiritual. Va pot oferi orientare si speranta;
– petreceti catva timp cu alte persoane;
– angajati-va in activitati care va trezeau interesul altadata, mai ales activitati care va faceau placere;
– exercitiul regulat si moderat v-ar putea ameliora dispozitia;
– odihniti-va suficient si alimentati-va dupa o dieta echilibrata;
– nu va apucati de prea multe lucruri o data. Daca aveti sarcini grele de rezolvat, scindati-le in sarcini mai mici. Stabiliti-va teluri pe care le puteti atinge;
– cautati mici ocazii de a fi de folos altcuiva mai putin norocos.
Acceptarea pierderii
Iata cateva sugestii pentru a accepta pierderile din viata noastra:
– Exprimati-va sentimentele. Scrieti o carte de memorii sau chiar o scrisoare catre persoana care a murit.
– Cereti sprijin. Cand trecem printr-o pierdere brutala, prietenii s-ar putea sa nu stie cum sa reactioneze. Putem sa-i linistim si sa ne ajutam pe noi insine solicitand ajutorul in anumite probleme.
– Fiti realist. Cei in doliu trebuie sa-si aminteasca ca au nevoie de exercitiu fizic, dieta si odihna.
– Cand apar semne, mergeti la medic pentru un eventual sindrom depresiv. Daca suferinta este extrem de severa pe o perioada scurta de evolutie sau persista de-a lungul timpului (6 luni sau mai mult), luati in considerare ca posibila cauza, sindromul depresiv.