Din oras

Selecția națională Eurovision va avea loc anul viitor la Cluj. Câți bani vor fi cheltuiți din bugetul local

După scandalul de acum doi ani legat de selecția națională Eurovision care a fost organizată la Craiova, în defavoarea Clujului, anul viitor ar putea fi cu noroc. Primăria a propus Televiziunii Române încheierea unui protocol pentru desfășurarea, în Sala Polivalentă, a selecției pentru anul viitor. În acest sens, vor fi alocați bani din bugetul local.

“Selecția națională Eurovision 2018 va avea loc în cea mai mare și mai modernă sală din România, Sala Polivalentă din Cluj-Napoca”, se arată în informarea privind organizarea Eurovision la Cluj. Această propunere vine după scandalul de acum doi ani când municipalitatea a intenționat să organizeze selecția Eurovision, dar, după cum s-a scris în presă, PSD și conducerea TVR Cluj ar fi ajutat Craiova să prindă organizarea selecției, în defavoarea Clujului. Nici acum nu se cunoaște în ce condiții a câștigat Craiova și de ce a pierdut Cluj-Napoca, un oraș cu o infrastructură net superioară Craiovei.

Anul viitor, Cluj-Napoca ar putea organiza totuși Eurovisionul, atâta doar că acest eveniment va face o gaură de 550.000 lei în bugetul local.

„Municipiul Cluj-Napoca are o tradiție în găzduirea și organizarea unor astfel de evenimente cultural artistice de interes național. Astfel, prin susținerea financiară, municipalitatea clujeană demonstrează atenția deosebită pe care o acordă sprijinirii și promovării activităților cultural artistice, întocmai cum este specificat și în strategia municipiului pentru perioada 2014 – 2020. Considerăm că prezența în Cluj-Napoca a unui eveniment de o asemenea anvergură reprezintă una dintre cele mai însemnate modalități de promovare a municipiului nostru pe plan național și internațional. Pentru organizarea la standarde internaționale a acestei competiții muzicale există o serie de obligații pe care organizatorii trebuie să le asigure, acestea se referă la găzduirea artiștilor, prezența unui juriu internațional, scenă, sunet și lumini”, se arată în informare.

În anii precedenți, Televiziunea Română a încheiat parteneriate pentru organizarea aceluiași tip de eveniment cu municipiul Craiova (2015), unde a beneficiat de un sprijin financiar de 550.000 lei și cu municipiul Baia Mare (2016), beneficiind de o finanțare de 150.000 euro.

Potrivit documentului, „municipalitatea Cluj-Napoca, prin primarul municipiului Cluj-Napoca, va încheia ulterior un parteneriat cu Televiziunea Română, în vederea organizării în cele mai bune condiții a acestui eveniment. Parteneriatul va cuprinde drepturile și obligațiile ambelor părți, precum și obligația municipalității de a susține financiar organizarea acestei competiții muzicale interne cu suma de 550.000 lei din bugetul local. Bugetul total al Eurovision 2018 cuprinde atât cheltuielile pentru selecția națională, cât și pentru participarea internațională de la Lisabona (Portugalia), iar valoarea lui este de aproximativ 1.822.723 lei, potrivit datelor preliminare primite de la Televiziunea Română”.

Selecția națională Eurovision este programată în perioada 19 ianuarie –  11 februarie 2018, urmând ca proiectul de hotărâre privind alocarea banilor din bugetul local să fie votată în ședința din ianuarie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *