Din oras

Seful Politiei Locale: “Persoanele cu dizabilitati trebuie sa aiba la vedere ecusonul special. In caz contrar e sanctionat soferul, nu proprietarul masinii”

Persoanele care parcheza in Cluj-Napoca pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilitati sunt obligate sa detina un ecuson special pe care sa il afiseze la vedere. In caz contrar, risca sa fie sanctionate de catre reprezentantii Politiei Locale. Multi soferi si-au facut un obicei din a imprumuta masinile proprietarilor care detin astfel de ecusoane eliberate de catre Directia de Asistenta Sociala din cadrul Priamriei Cluj-Napoca. Ei se folosesc de starea de sanatate a proprietarilor pentru a beneficia de locurile special amenajate din oras.

Recentul caz mediatizat al avocatei Bianca Perta, care a stationat pe un loc de parcare rezervat persoanelor cu handicap de pe Bulevardul Eroilor, a starnit reactii pro si contra in mediul online din partea publicului. Cu toate acestea, reprezentantii Politiei Locale au confirmat faptul ca nu este suficient ca proprietarul masinii sa posede un certificat de handicapat care sa ii permita oprirea pe locurile de parcare speciale destinate. In cazul in care masina detinuta de o persoana care beneficiaza de un ecuson special este imprumutata unei alte persoane, care nu poate beneficia de facilitatile respectivei legitimatii, aceasta din urma risca sanctiuni.

“Conform Legii 448, scrie foarte clar ca, pe langa Politia Locala, si Politia Rutiera are atributii pentru a aplica sanctiuni persoanelor care stationeaza pe locurile destinate persoaelor cu handicap, desi nu au acest drept. Soferii care opresc pe locurile speciale trebuie sa aiba la vedere „cadrul-legitimatie” la vedere. In cazul in care o persoana opreste pe loc de handicapat, se face o constatare la fata locului, iar proprietarul este invitat la sediul Politiei Locale la o anumita ora pentru clarificarea situatiei si intocmirea procesului verbal. La Primarie, repet, trebuie sa vina proprietarul, pentru ca de obicei masinile sunt imprumutate la unul si la altul. Conducatorul auto e vinovat, nu proprietarul masinii. Pe considerentul acesta se lasa invitatia, pentru a se clarifica cine a condus masina si situatia in care a oprit pe loc special de parcare. Politistul ia masura care se impune conform legii si se sanctioneaza soferul conform legii, cel care a condus masina la ora si la data de, deoarece acesta se face vinovat de savarsirea contraventiei. Daca soferul nu are certificat care sa ateste handicapul, si opreste pe acele locuri cu destinatie speciala, evident ca este sanctionat”, a explicat Ovidiu Banga, seful Politiei Locale din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *