In vizor

Sediu nou de 127 de milioane de lei pentru Academia de Muzică din Cluj. Amplasamentul de la Colina a fost predat constructorului

Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj are nevoie urgentă de un nou sediu, deoarece clădirea în care funcționează acum a fost retrocedată Bisericii Greco-Catolice unită cu Roma și trebuie eliberată până în 2023. Academia a tot așteptat ca promisiunile lui Boc privind un nou sediu să se materializeze, dar când au văzut că acel proiect a rămas la stadiul de vorbe, au căutat alternative. 

”Academia de Muzică este în acest moment singura Universitate din România care nu deține un sediu, o clădire pentru desfășurarea activității didactice, nu mai spun că domeniul nostru fiind și vocal-acustic, vorbim aici și de o sală de concerte. Biserica Greco-Catolică Unită cu Ro ma a obținut această clădire în urma retrocedării, respectiv clădirea în care noi ne desfășurăm activitățile didactice. Indiscutabil ne-am supus hotărârilor instanței și trebuie să eliberăm clădirea, conform legii 165/2013, până în 2023. 2023 este pentru noi deadline. Pe acest lucru am marșat la toate întâlnirile cu toate comisiile. Au înțeles că este o dramă, că nu nu avem ce să facem, nu avem nicio opțiune. Nu mai avem o altă clădire. A fost foarte greu, a fost multă birocrație. Este foarte greu și pentru mine să cred că statul român vine și finanțează un campus universitar, cred că este prima investiție de acest fel”, potrivit rectorului Academiei de Muzică.

Astfel, în 2017 Academia de Muzică a reușit să întăbuleze terenul de la Colina, acolo unde acum se află ruinele unei clădiri ce trebuia să devină spital. Ministerul Dezvoltării și-a asumat finanațarea acestui proiect, iar începând din această săptămână, vor fi demarate serviciile de proiectare pentru Academia de Muzică din municipiul Cluj-Napoca, ca urmare a predării, săptămâna trecută, a amplasamentului acestui obiectiv către constructor (asocierea CONSTRUCȚII ERBAȘU S.A. & CONCELEX ENGINEERING S.R.L & TERRA GAZ CONSTRUCT S.R.L.).

Contractul pentru realizarea extinderii și etajării Corpului C1 în vederea conversiei funcționale în Academia de Muzică, extinderea Corpului C2 și conversia funcțională în ateliere de întreținere pentru clădirea principală, extinderea și amenajarea sălii de sport în corp C4, din strada Bucium, municipiul Cluj-Napoca (județul Cluj) a fost semnat la sfârșitul lunii noiembrie 2020 și are o valoare de 127.883.042 lei, cu o durată totală de 24 de luni (dintre care 5 luni dedicate activității de proiectare).

Astfel, dacă proiectul va di realizat fără mari întârzieri, Academia de Muzică ar putea să se mute într-un sediu nou la începutul anului 2023, adică exact la timp pentru a evita evacuarea sau riscul de a plăti o chirie foarte mare. 

Proiectul, finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, care va avea o suprafață desfășurată de 23.098 mp, urmărește conversia funcțională pentru 3 corpuri de clădire care vor fi reabilitate și extinse și care vor avea următoarele funcțiuni după finalizarea lucrărilor:

Corpul C1 se va extinde și va adăposti:

Sala de spectacole, cu o capacitate de 835 de persoane – 505 locuri la parterul sălii, 286 locuri în balconul sălii şi 44 locuri în lojile laterale;
Universitatea, cu principalele spații:

sala de orgă cu 144 de locuri la parterul sălii şi 72 de locuri în balcon;
amfiteatrul cu 160 de locuri în parterul sălii şi 64 de locuri în balcon;
rectoratele, decanatele;
biblioteca;
săli de curs, săli de studiu individual;
săli cu diferite funcțiuni (de repetiţii, de încălzire pentru artişti, săli individuale pentru dirijor şi solist, săli de regie etc.);
laboratoare;
vestiare pentru artişti;
spaţiu pentru depozitare decoruri;
cabinet medical

Un adăpost de protecţie civilă pentru 140 de persoane la demisolul clădirii;
Căminul studențesc, cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenţi ai Academiei de Muzică. Camerele vor fi de două tipuri: 22 de camere cu două locuri şi 34 de camere cu patru locuri, prevăzute fiecare cu grup sanitar propriu. De asemenea, la parter au fost proiectate și 2 camere care să răspundă nevoilor persoanelor cu dizabilităţi.

Corpul C2 se va extinde și se va realiza reconversia lui în Atelier întreținere (ateliere de întreţinere pentru clădirea principală, ateliere pentru decoruri etc.)
Corpul C4 se va extinde și se va amenaja ca Sală de sport.

Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acreditată instituțional cu calificatvul „grad de încredere ridicat”, cu toate programele de studii acreditate, oferă programe de studii pentru domeniul ‘muzică’, organizate pe trei cicluri universitare: studii de licență (cu forma de organizare ‘la zi’ şi ‘la distanţă’ – DID), masterat şi doctorat (şcoală doctorală). Programelor de studii aferente celor trei cicluri de studii universitare li se adaugă: pregătirea personalului didactic, programe postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă, extensii universitare, master-class. Cu toate acestea, cei peste 1.000 de studenți și personalul academic își derulează activitatea într-un imobil care nu aparține de drept Academiei, acesta fiind retrocedat către Episcopia Română Unită cu Roma de Cluj-Gherla, și care este și în grav dezacord cu necesitățile instituției privind spațiul, atât ca suprafață, cât și ca funcționalități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *