In vizor

Zeci de persoane nevoiașe sau cu dizabilități nu au mai primit ajutor din cauza pandemiei. Mai multe ONG-uri și-au suspendat activitatea

Scris de 42

Pandemia nu a afectat doar sectoarele economice importante, ci și categoriile sociale defavorizate. În Cluj-Napoca, sute de persoane cu dizabilități sau fără posibilități financiare sunt ajutate de diverse asociații și fundații, însă anul trecut restricțiile impuse de stat au dus la suspendarea activității mai multor ONG-uri. În acest context, au și rămas necheltuiți o parte din banii alocați de la bugetul local pentru aceste fundații și asociații.

Anul trecut, au fost alocați din bugetul local 2.215.615 lei pentru subvenționarea activității a 23 de asociații/fundații/culte recunoscute în România, acreditate ca furnizor de servicii sociale. O parte din acești bani pe care asociațiile i-au primit nu au fost folosiți și sunt returnați la bugetul local. Nu au fost folosiți peste 200.000 lei, iar din această sumă trebuie returnați peste 10.000 lei.

Printre asociațiile și fundațiile care nu au folosit întreaga sumă se numără Asociația Alfa Grup (centru de zi pentru persoanele cu handicap), Asociația Autism Transilvania (centru de zi pentru copii cu dizabilități), Asociația Familia Regăsită (centru de zi pentru copii din familii aflate în dificultate), Asociația Maghiară a Handicapaților Motori, Asociația Providența Gondviseles Fursorge (centru de zi pentru persoane cu dizabilități), Organizația Creștină Ecce Homo, Serviciul de Ajutor Maltez în România.

„Cele 23 de asociații/fundații/culte recunoscute în România, prin cele 41 de unități de asistență socială acreditate ca furnizor de servicii sociale potrivit legii, au oferit servicii sociale unor categorii de persoane aflate în situație de risc social, astfel: la sediul asociațiilor/fundațiilor/cultelor (sub forma centrelor rezidenţiale, centrelor de zi, cantinelor sociale), la domiciliul beneficiarilor (sub forma unităților de îngrijire la domiciliu, servicii de îngrijire în comunitate sau sub forma unităţilor de tip „masa pe roți”)”, scrie în raportul pentru anul 2020.

În același document se explică de ce o parte din asociații și fundații nu au folosit integral banii alocați de la bugetul local. De exemplu, în cazul Organizației Creștine Ecce Homo este notat faptul că unul din centrele de tip familial s-a închis începând cu luna august 2020. O parte din copiii beneficiari au fost integrați în familia de origine, iar o altă parte au fost repartizați la alte centre.

Însă, majoritatea fundațiilor au cheltuit mai puțin ca urmare a instituirii stării de urgență, ceea ce a însemnat reducerea în mod drastic a activităților.

„În anul 2020 s-au derulat activități recuperatorii, individuale sau de grup, activități spirituale, ludice și de socializare, toate organizate la sediul căminului. Pe parcursul anului, beneficiarii (de regulă persoane singure, fără o rețea de suport, cu un capital social foarte redus) au fost vizitați de membri ai Organizației Femeilor Catolice Sfântul Mihail, de voluntari din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială sau chiar de actori ai Teatrului de Păpuși Puck. S-a sărbătorit Ziua Internațională a Vârstnicului, Ziua Internațională a Rezervațiilor Naturale, Ziua Internațională a Prieteniei, precum și alte evenimente. Începând cu a doua jumătate a lunii martie, accesul în cadrul căminului a fost limitat, s-au adoptat măsuri de prevenire a îmbolnăvirii rezidenților căminului, dar și de protecție a personalului. Cea mai mare parte a evenimentelor programate s-a reorganizat, au fost limitate întâlnirile în grupuri mari, iar atunci când vremea a fost favorabilă, pentru diverse activități de socializare a fost utilizată curtea și grădina căminului”, explică reprezentanții Asociației Maghiare a Handicapaților Motori.

O altă asociație și-a suspendat activitatea timp de câteva luni din cauza pandemiei astfel că o parte din bani nu au fost cheltuiți.

„În perioada 15 martie 2020 – 14 septembrie 2020 activitatea din cadrul centrului a fost suspendată, înrucât categoria de beneficiari deservită prezintă un risc crescut de îmbolnăviri. După mijlocul lunii septembrie, activitatea directă cu beneficiarii a fost reluată, cu respectarea măsurilor impuse de legislația în domeniul îmbolnăvirilor”, scrie în raportul de activitate al Asociației Providența Gondviseles Fursorge.

Activitatea centrului de zi al Asociației Creștine Ecce Hommo a fost suspendată începând cu data de 15 martie 2020. La fel s-a întâmplat și în cazul asociației Alfa Grup.ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 mins Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 20 mins In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 48 mins Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 2 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 3 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 3 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 4 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 5 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 15 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 20 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 21 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 21 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 21 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE