Pandemia nu a afectat doar sectoarele economice importante, ci și categoriile sociale defavorizate. În Cluj-Napoca, sute de persoane cu dizabilități sau fără posibilități financiare sunt ajutate de diverse asociații și fundații, însă anul trecut restricțiile impuse de stat au dus la suspendarea activității mai multor ONG-uri. În acest context, au și rămas necheltuiți o parte din banii alocați de la bugetul local pentru aceste fundații și asociații.
Anul trecut, au fost alocați din bugetul local 2.215.615 lei pentru subvenționarea activității a 23 de asociații/fundații/culte recunoscute în România, acreditate ca furnizor de servicii sociale. O parte din acești bani pe care asociațiile i-au primit nu au fost folosiți și sunt returnați la bugetul local. Nu au fost folosiți peste 200.000 lei, iar din această sumă trebuie returnați peste 10.000 lei.
Printre asociațiile și fundațiile care nu au folosit întreaga sumă se numără Asociația Alfa Grup (centru de zi pentru persoanele cu handicap), Asociația Autism Transilvania (centru de zi pentru copii cu dizabilități), Asociația Familia Regăsită (centru de zi pentru copii din familii aflate în dificultate), Asociația Maghiară a Handicapaților Motori, Asociația Providența Gondviseles Fursorge (centru de zi pentru persoane cu dizabilități), Organizația Creștină Ecce Homo, Serviciul de Ajutor Maltez în România.
„Cele 23 de asociații/fundații/culte recunoscute în România, prin cele 41 de unități de asistență socială acreditate ca furnizor de servicii sociale potrivit legii, au oferit servicii sociale unor categorii de persoane aflate în situație de risc social, astfel: la sediul asociațiilor/fundațiilor/cultelor (sub forma centrelor rezidenţiale, centrelor de zi, cantinelor sociale), la domiciliul beneficiarilor (sub forma unităților de îngrijire la domiciliu, servicii de îngrijire în comunitate sau sub forma unităţilor de tip „masa pe roți”)”, scrie în raportul pentru anul 2020.
În același document se explică de ce o parte din asociații și fundații nu au folosit integral banii alocați de la bugetul local. De exemplu, în cazul Organizației Creștine Ecce Homo este notat faptul că unul din centrele de tip familial s-a închis începând cu luna august 2020. O parte din copiii beneficiari au fost integrați în familia de origine, iar o altă parte au fost repartizați la alte centre.
Însă, majoritatea fundațiilor au cheltuit mai puțin ca urmare a instituirii stării de urgență, ceea ce a însemnat reducerea în mod drastic a activităților.
„În anul 2020 s-au derulat activități recuperatorii, individuale sau de grup, activități spirituale, ludice și de socializare, toate organizate la sediul căminului. Pe parcursul anului, beneficiarii (de regulă persoane singure, fără o rețea de suport, cu un capital social foarte redus) au fost vizitați de membri ai Organizației Femeilor Catolice Sfântul Mihail, de voluntari din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială sau chiar de actori ai Teatrului de Păpuși Puck. S-a sărbătorit Ziua Internațională a Vârstnicului, Ziua Internațională a Rezervațiilor Naturale, Ziua Internațională a Prieteniei, precum și alte evenimente. Începând cu a doua jumătate a lunii martie, accesul în cadrul căminului a fost limitat, s-au adoptat măsuri de prevenire a îmbolnăvirii rezidenților căminului, dar și de protecție a personalului. Cea mai mare parte a evenimentelor programate s-a reorganizat, au fost limitate întâlnirile în grupuri mari, iar atunci când vremea a fost favorabilă, pentru diverse activități de socializare a fost utilizată curtea și grădina căminului”, explică reprezentanții Asociației Maghiare a Handicapaților Motori.
O altă asociație și-a suspendat activitatea timp de câteva luni din cauza pandemiei astfel că o parte din bani nu au fost cheltuiți.
„În perioada 15 martie 2020 – 14 septembrie 2020 activitatea din cadrul centrului a fost suspendată, înrucât categoria de beneficiari deservită prezintă un risc crescut de îmbolnăviri. După mijlocul lunii septembrie, activitatea directă cu beneficiarii a fost reluată, cu respectarea măsurilor impuse de legislația în domeniul îmbolnăvirilor”, scrie în raportul de activitate al Asociației Providența Gondviseles Fursorge.
Activitatea centrului de zi al Asociației Creștine Ecce Hommo a fost suspendată începând cu data de 15 martie 2020. La fel s-a întâmplat și în cazul asociației Alfa Grup.