Diete

Secara, ingredientul principal pentru painea neagra

Valoarea nutritiva a secarei este asemanatoare cu cea a graului, cu doua exceptii importante: contine mult mai multe fibre alimentare si mult mai putin gluten. Se consuma cel mai bine ca paine sau pesmet. Finlandezii mananca aproximativ 50 kg de paine de persoana pe an si o treime este paine de secara. Nu se recomanda celor care sufera de boala celiaca.

 

Si secara are o poveste

 

Secara este o planta anuala (Secale cereale) din familia Graminacee strans inrudita cu graul si orzul si variaza la culoare  de la maro-galbui la verde gri. Secara este ingredientul principal in painea  pumpernickel. Glutenul pe care il contine este mai putin elastic decat cel din grau, ceea ce face ca painea de secara sa fie mai densa si mai compacta.

 

Si ca aspect fizic secara este foarte asemanatoare cu graul: tulpina este subtire, dreapta si concava, cu frunze mici, alungite. Cand planta ajunge la maturitate, formeaza un spic copact cu seminte lungi, inguste si brune. Este o planta robusta, care creste bine in zonele reci de campie si pana la 100 m altitudine.

 

Secara a crescut probabil salbatica printre culturile de orz si grau in sud-vestul Asiei. Si-a croit drum spre estul si nordul Europei, unde a fost cultivata pentru prima data in Germania, in anul 400 i.Hr. In Evul mediu secara era cea mai raspandita cereala in Europa; ea continua sa ramana si azi un aliment de baza in tarile est-europene si scandinave.

 

Aproape 95 % din cultura mondiala de secara provine dintr-o zona dintre Muntii Urali si Marea Baltica; cultivatorii de top de secara sunt Federatia Rusa, Belarus, Polonia si Germania.

 

De ce ar trebui sa consumam secara?

 

Secara poate fi gasita sub forma de boabe intregi, faina sau fulgi. Ca si alte cereale, secara contine amidon si, dintre vitamine, se remarca cele din grupa B si vitamina E. Este de asemenea bogata in saruri minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc si acid folic) si mai contine proteine si fibre alimentare. Fibrele insolubile care se gasesc in boabele de secara au o concentratie mare de lignani  – mai mare decat in orice cereala – care ofera beneficii in protectia inimii sau impotriva cancerului.

 

Din grauntele spicului copt se obtine o faina care, in funtie de gradul de rafinare, poate fi alba, intermediara sau integrala (intunecata). Se consuma deseori in amestec cu alte tipuri de faina, pentru a prepara paine, crackers, grisine, biscuiti si unele dulciuri. In particular, in panificatie se produc sortimente  de paine foarte diferite, uneori aromatizate cu chimen si fenicul si cu gust puternic si uneori acrisor. Fulgii de secara se adauga la supe si la creme si sunt ingredienti in musli.

 

Remedii dietoterapeutice

 

Fibrele de secara sunt mai eficiente decat cele de grau pentru imbunatatirea  generala a starii de sanatate. Boabele de secara in stare naturala au fost mult timp folosite ca energizant.

 

Femeile care consuma produse din secara au mai putine riscuri in a avea cancer mamar, iar cei care consuma paine integrala de secara sau din alte cereale integrale vor avea mai putin probleme cu bolile vasculare.

 

Un studiu la nivel celular a aratat ca extractul de fitoestrogen si lignan din secara inhiba in mod semnificativ proliferarea celulelor canceroase. Tumorile de cancer la prostata la soarecii hraniti cu o dieta ce contine tarate de secara au scazut cu peste 30 %, fata de tumorile sorecilor care nu au consumat produse de secara.

 

Un alt studiu pe soareci a descoperit ca in cazul soarecilor cu cancer de colon o dieta bogata in grasimi si un supliment cu tarate de secara timp de 12 pana la 31 de saptamani a avut ca rezultat scaderea semnificativa a numarului de tumori.

 

Un studiu pe hamsteri a aratat ca atunci cand dieta lor este suplimentata cu tarate de secara, apar mai putine pietre la vezica biliara.

 

Secrete si recomandari in folosirea secarei:

 

–    Evitati secara umeda sau cu panze.
–    Cand cumparati paine, cititi cu atentie eticheta cu lista de ingrediente, pentru a vedea daca secara este predominanta.
–    Pastrati painea de secara intr-un recipient etans, intr-un loc intunecat, uscat si rece, de preferat refrigerata, unde va rezista mai multe luni.
–    Inainte de a prepara secara, se clateste cu apa rece pentru a inlatura orice urma de murdarie.
–    Se pun o parte secara si patru parti de apa cu un varf de cutit de sare. Cand fierbe apa se reduce focul, se acopera si se lasa la fier aproape o ora.
–    Boabele de secara se lasa la muiat peste noapte si se fierb timp de 3 ore pentru a avea o textura mai moale.
–    Faina de secara se poate folosi la briose si clatite.
–    Incercati fulgii de secara pentru un mic dejun fierbinte cu cereale.
–    Folositi paine de secara pentru a va diversifica sandvisurile favorite.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *