Din oras

Seara magica la Opera Maghiara: muzica stepelor si dansul artistilor chinezi au fermecat o sala arhiplina

Noua muzicieni din Mongolia si 15 dansatori ai Companiei de dans contemporan „Shanghai Jin Xing Dance Theatre” au creat marti seara un spectacol cum nu s-a mai vazut la noi. Vraja muzicii mongoleze, vocea tulburatoare a solistilor s-au impletit magic cu miscarile din alta lume ale dansatorilor si au emotionat o sala intreaga. 

Spectacolul “Different Loneliness” a fost unul dintre capetele de afis ale editiei din acest an a Festivalului de Dans Contemporan “Steps”. Renumele artistilor care nu au mai evoluat in aceasta parte a Europei a atras un mare numar de iubitori ai dansului, astfel ca sala a fost plina inainte de ridicarea cortinei. A fost si momentul in care regizorul le-a adresat un mesaj de apreciere spectatorilor, precizand ca “suntem onorati sa aducem acest spectacol la Opera Maghiara de Stat din Cluj”. 

Tot ce a urmat apoi a fost magie pura. Muzicienii din Mongolia, asezati in planul secund al scenei, au adus pentru o ora si jumatate cu instrumente bizare si voci profunde tot freamatul vechilor stepe, de la tristetea lor sfasietoare la tumultul si frenezia vietii nomade. Lipsiti de orice alta expresie decat cea a trupului in miscare, dansatorii au interpretat apoi un scenariu in care mai multe povesti redau vraja comuniunii cu natura fata in fata cu insingurarea neagra creata de viata moderna. Magia este intrerupta sacadat de vocea din culise a regizorului, care da ordine, apreciaza anumite momente si anunta altele, actiune care face si ea parte din scenariul straniu al reprezentatiei.

Peste toate acestea impresioneaza vocea si prestanta imperiala a solistei Jin Xing, o adevarata legenda a scenei chineze. Povestea ei este fabuloasa: este balerina, cantareata, coregrafa, actita si proprietara al companiei de dans contemporan „Shanghai Jin Xing Dance Theatre”. Totodata, este “una dintre primele si cele mai cunoscute femei trans din mass-media chineze”, potrivit Wikipedia. Astfel, la 9 ani s-a alaturat Armatei de Eliberare Populara, unde s-a initiat in dans si instruire militara, a devenit membru al ansamblului de dansuri din trupa armatei, iar in cele din urma atins gradul de colonel.  Mai tarziu, a castigat concursul national de dans cu un fragment de dans etnic din Asia Centrala. A studiat apoi dansul la New York si Roma, a avut un turneu mondial si a  a suferit o interventie chirurgicala de schimbare de sex in 1996. In prezent, locuieste la Shanghai alaturi de sotul german si cei trei copii adoptati. 

Publicul a aplaudat frenetic la finalul spectacolului, cerand de cateva ori ridicarea cortinei. “Different Loneliness” este cea mai noua coregrafie dintre cele aproape 20 create de catre Jin Xing pentru compania ei, de la infiintarea acesteia in 1999. 


 

“Nu ma asteptam ca aceste spectacole sa aiba un succes atat de mare la Cluj. Am descoperit aceasta companie de dans in timp ce studiam piata pentru festival, iar coregrafia care a fost prezentata la Opera Maghiara ni s-a parut mai speciala, mai ales datorita muzicii artistilor din Mongolia. Pe viitor planuim un duplex cu Bucurestiul si o extindere a spectacolelor in aer liber, am observat ca au o foarte mare priza la publicul larg. Trebuie sa ne gandim si la cei pasionati de fenomenul dansului contemporan, dar si la oamenii mai putin familiarizati cu dansul contemporan”, a declarat Sorin Dan, organizatorul noului festival de la Cluj.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *